Ειδήσεις

Κρήτη: Καζάνι που βράζει για προσφυγικό, άμεσες εξελίξεις

Καυτή συνεδρίαση αύριο με Περιφερειάρχη, δημάρχους, βουλευτές για όλες τις άμεσες εξελίξεις στο προσφυγικό

Ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι η  έκτακτη συνάντηση που είχε στη Λότζια και συγκεκριμένα στο γραφείο του ο δήμαρχος κ. Λαμπρινός με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων. .Οι παρευρισκόμενοι ενημερωθήκαν αναλυτικά για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το καυτό ζήτημα του προσφυγικού και όλα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα από την κάθοδο του Γιάννης Μουζάλα, αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, μέχρι και τη χθεσινή έκτακτη και πάλι σύσκεψη στη Λότζια παρουσία των  δημάρχων του νομού Ηρακλείου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος μετά την ενημέρωση άκουσε προσεκτικά απόψεις και  προτάσεις των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων  και πλεον τα βλέμματα όλων στρέφονται τώρα στην  αυριανή σύγκληση της διευρυμένης ΠΕΔ, παρουσία δημάρχων, βουλευτών και της Περιφέρειας για το θέμα.

Στη σύσκεψη, εκτός του Δημάρχου Ηρακλείου, συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Μαρία Καναβάκη καθώς και οι κ.κ.: Στέλιος Βοργιάς,  πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Μανώλης Κουμαντάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Γιάννης Χαρωνίτης, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Νίκος Χαλκιαδάκης, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Δημήτρης Διβόλης,  γ.γ. του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Βαγγέλης Καρκανάκης, εκπρόσωπος του Εμπορικού Επιμελητηρίου και Νίκος Λιβαδειωτάκης, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου .   

Όλα όσα έγιναν χθες στη Λότζια

Υπό το κλίμα έντασης και προβληματισμού, με ευθείες βολές στο πρόσωπο του Βασίλη Λαμπρινού για τον τρόπο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος που αφορά στην Κρήτη, διεξήχθη χθες στη Λότζια η ευρεία σύσκεψη των δημάρχων του νομού Ηρακλείου, που κατέληξε στην απόφαση άμεσης σύγκλησης διευρυμένης ΠΕΔ, παρουσία δημάρχων, βουλευτών και της Περιφέρειας για το θέμα.

Καθορίστηκε μάλιστα η αυριανή ημέρα για τη διαδικασία αυτή, στις 12 το μεσημέρι, στη Λότζια, όπου θα κληθούν να λάβουν μέρος οι δήμαρχοι της Κρήτης, οι βουλευτές του νησιού, ο περιφερειάρχης, αλλά και οι 4 αντιπεριφερειάρχες. Και βέβαια, το κλίμα να αναμένεται ιδιαίτερα θερμό, λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων που έχουν οι αυτοδιοικητικοί, για τη στάση της Κρήτης στο προσφυγικό!

Μάλιστα, στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης Βασίλη Λαμπρινού και λοιπών δημάρχων του νομού Ηρακλείου, σύμφωνα με πληροφορίες της "Ν.Κ.", ουδείς δήμαρχος τοποθετήθηκε θετικά ως προς τον ερχομό μεταναστών και προσφύγων, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει ούτε καν η στοιχειώδης προετοιμασία για μια τόσο σοβαρή φιλοξενία, τόσο δοκιμασμένων και ταλαιπωρημένων ανθρώπων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες της εφημερίδας μας, η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ξεκίνησε με την ενημέρωση που έκανε ο Βασίλης Λαμπρινός γύρω από τα τελευταία γεγονότα και τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η περιβόητη κάθοδος Μουζάλα, όταν όλα έγιναν δίχως την ενημέρωση των δημάρχων και των τοπικών κοινωνιών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαμπρινός είπε χθες ότι αυτή τη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας την είχε προκαλέσει ο ίδιος ο κ. Μουζάλας, που ζήτησε να τον δει όχι ως πρόεδρο της ΠΕΔ, αλλά ως δήμαρχο Ηρακλείου. Και κατά τη σύσκεψη εκείνη, ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έθεσε το "τελεσίγραφο" του υπουργείου, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου να έχουν προτείνει οι κατά τόπους Δήμοι και η Περιφέρεια Κρήτης χώρους για τη φιλοξενία 2.000 μεταναστών και προσφύγων στο νησί μας.

Αμέσως αυτή η ενημέρωση Λαμπρινού προκάλεσε ένα σωρό ερωτηματικά από τη μεριά των υπόλοιπων δημάρχων, στα οποία ο δήμαρχος Ηρακλείου παραδέχτηκε ότι δεν είχε καμία απάντηση. «Θα είναι 2.000 άνθρωποι; Θα είναι παραπάνω; Υπάρχει κάποιο σχέδιο; Υπάρχει επιλογή χώρων;». Και η απάντηση ήταν ότι... δεν υπάρχει καμία απάντηση, δεν υπάρχει τίποτα το "χειροπιαστό". Όπως τόνισε μάλιστα ο κ. Λαμπρινός (σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που έχουμε), ο ίδιος δεν πήρε αυτές τις απαντήσεις από τον κ. Μουζάλα, πήρε μόνο το "τελεσίγραφο" και τίποτα περισσότερο...

Έτσι, με μια φωνή οι παρευρισκόμενοι δήμαρχοι τού ζήτησαν να συγκαλέσε

ι άμεσα την ολομέλεια των δημάρχων, τον περιφερειάρχη Κρήτης, τους αντιπεριφερειάρχες του νησιού και όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων, ώστε να καταλήξουν από κοινού σε μια συνολική απόφαση.

Μάλιστα, ο φόβος όλων - έτσι όπως εκφράστηκε - ήταν ότι δε θα σταματήσει η διαδικασία αυτή στους 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες προς το νησί μας, αλλά η ροή θα συνεχιστεί, χωρίς να υπάρχουν οι υποδομές και οι δυνατότητες για μια ουσιαστική και σωστή φιλοξενία.

Την ίδια ώρα, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δηλώνει ως αναγκαία την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής σε ευρεία σύσκεψη με φορείς της Κρήτης, για να γίνει μια σωστή και επίσημη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

«Όλα πρόχειρα»

Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Λαμπρινού, η μέχρι πριν λίγο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου, Αθηνά Σπανάκη, δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" χθες: «Ως πρώην αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, ξέρω ότι δεν ήμασταν, τουλάχιστον μέχρι τότε που ήμουνα εγώ, έτοιμοι να δεχτούμε μετανάστες. Ξαφνικά τι άλλαξε; Γίνονται συνεργασίες με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις; Φοβούνται μήπως χάσουν τα χρήματα και έχουν επισπεύσει τόσο πολύ τη φιλοξενία μεταναστών μέχρι και σε ξενοδοχεία ακόμα, τα οποία είναι έτοιμα και θα τα ενοικιάσουν, όπως λένε οι φήμες; Και καλό θα ήταν να υπάρχει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση στον κόσμο, αλλά και σε όλους τους αρμόδιους φορείς, για να μπορέσουν από κοινού να βρουν μια σωστή λύση για το μεταναστευτικό».

Η Αθηνά Σπανάκη συνεχίζει ως εξής: «Μας λένε ότι θα στείλουν μετανάστες. Άλλο μετανάστης και άλλο πρόσφυγας. Ο πρόσφυγας θα έρθει, θα βγάλει χαρτιά, θα ενταχθεί, θα είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Όταν λένε μετανάστες, γιατί δε διευκρινίζουν ποιο το ποσοστό των προσφύγων μέσα σε αυτούς; Αλλά ούτε και αυτοί ξέρουν. Γιατί, αν ήξεραν, θα έκαναν μια ολοκληρωμένη πρόταση δημοσίως και δε θα γίνονταν όλα κάτω από το τραπέζι».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια