Ειδήσεις

Γεννητούρια στην παραλία του Κόκκινου Πύργου (video)

Ένα πανέμορφο θέαμα στην παραλία του Κόκκινου Πύργου στο Τυμπάκι, με τη βοήθεια του Αρχέλων ήρθαν στο φως δεκάδες χελωνάκια Καρέττα-Καρέττα.

Ένα πανέμορφο θέαμα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν αυτές τις ημέρες κάτοικοι και παραθεριστές στην παραλία του Κόκκινου Πύργου στο Τυμπάκι καθώς έγιναν αυτόπτες μάρτυρες ενός φαινομένου που παρατηρείται κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο και δεν είναι άλλο από την εκκόλαψη των αυγών χελώνας Καρέττα-Καρέττα.

Δεκάδες μικρά χελωνάκια έκαναν την εμφάνισή τους στην αμμουδιά, σκορπώντας χαρά και ικανοποίηση και στα μέλη της ομάδας "Αρχέλων" τα οποία ήταν εκεί έχοντας προηγουμένως όμως προβλέψει το τι θα συνέβαινε, τοποθετώντας με τον τρόπο αυτό το απαραίτητο προστατευτικό δίχτυ προκειμένου τα μωρά χελωνάκια να πάνε απευθείας στη θάλασσα δίχως να δυσκολευτούν και να χάσουν τον προσανατολισμό τους.

Είναι η στιγμή που μικροί νεοσσοί απαλλάσονται τελείως από το κέλυφος, και η  διαδικασία της εκκόλαψής τους ολοκληρώνεται με την έξοδό τους από αυτό και την εμφάνισή τους στη ζωή.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν κάτοικοι που αποθανάτισαν τις στιγμές πρόκειται για πολύ μεγάλο αριθμό από χελωνάκια, με ελάχιστα από αυτά να μην τα καταφέρνουν να βρεθούν στη θάλασσα και να απαιτηθεί λίγη περισσότερη προσοχή από τους εθελοντές του Αρχέλων για να κατευθυνθούν προς το φυσικό τους περιβάλλον.

Οι νεοσσοί ελάχιστων μόλις εκατοστών, με το που συναντήσουν την επιφάνεια της φωλιάς τους ξεκινούν το ταξίδι τους προς τη θάλασσα, δυναμώνοντας τα πτερύγια τους για να κολυμπήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα με το που μπουν στο νερό, προσπαθώντας να αποφύγουν όλους τους κινδύνους που τους παραμονεύουν.

Παρακολουθήστε ένα σχετικό video  που δείχνει τη στιγμή που τα χελώνακια κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους ..

Η παρουσία της ομάδας "Αρχέλων" στην Κρήτη

Μετά από προκαταρκτικές έρευνες που έγιναν το 1989, ο Αρχέλων εντόπισε σημαντικό αριθμό φωλιών της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta κατά μήκος ορισμένων παραλιών της Κρήτης.

Από τότε διεξάγονται προγράμματα καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας, προστασίας των φωλιών και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στις τρεις πιο σπουδαίες παραλίες ωοτοκίας του νησιού, και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο και τον Κόλπο Χανίων κατά μήκος της βόρειας ακτογραμμής και στον Κόλπο της Μεσαράς στα νότια.

Τα τελευταία χρόνια ελέγχονται περίπου 21 χλμ. παραλίας (12 χλμ. στην περιοχή του Ρεθύμνου, 5 χλμ. στον Κόλπο Χανίων, και 4 χλμ. στον Κόλπο της Μεσαράς).

Οι φυσικοί κίνδυνοι όμως είναι κάτι το αναπόφευκτο. Οι κίνδυνοι από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις είναι οι σημαντικότεροι και είναι αυτοί που είναι στο χέρι μας για να αλλάξουν.

Σημαντική ωστόσο είναι η συνεργασία με την τοπική κοινωνία καθώς ο Αρχέλων ενημερώνεται από τις τοπικές αρχές και λειτουργεί ως σύμβουλος για δραστηριότητες που μπορεί να έχουν επίπτωση στις παραλίες ωοτοκίας ή στις θαλάσσιες χελώνες.

Ποιος είναι ο "Αρχέλων"

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, ιδρύθηκε το 1983 και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, τη διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα στη χώρα μας, την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Οι δραστηριότητες του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ περιλαμβάνουν καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασία των φωλιών της Καρέττα στις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας της (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη), εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων για τις περιοχές και δράσεις Περιβαλλοντικής Αγωγής. Όλα τα προγράμματα διεξάγονται με τη συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλιευτικών συλλόγων, κατοίκων της περιοχής και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων ενώ εκπονεί και προγράμματα εθνικής ή κοινοτικής συγχρηματοδότησης.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια