default-image

Η θάλασσα "ξεβράζει" μινωικούς πίθους με ανθρώπινα οστά!

Κρήτη
Η θάλασσα "ξεβράζει" μινωικούς πίθους με ανθρώπινα οστά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κομμάτια δυο ακόμη μινωικών πιθαριών με ανθρώπινα οστά βρέθηκαν στην παραλία μεταξύ Γρα Λυγιάς και Στομίου, από τον 46χρονο αγρότη κ. Μανόλη Κορνηλάκη, τον άνθρωπο που πριν από ένα μήνα είχε βρεί στην ίδια περιοχή, ένα μεγάλο σπασμένο μινωικό αγγείο με ανθρώπινα οστά.  

Η εύρεση και άλλων μινωικών αγγείων επιβεβαιώνει τις παλαιότερες αναφορές αρχαιολόγων που υποστήριζαν ότι στην παραθαλάσσια περιοχή μεταξύ Στομίου και Γρα Λυγιάς, υπάρχει αρχαίο νεκροταφείο που θα πρέπει κάποτε να  ανασκαφεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Τα  νέα μινωικά ευρήματα βρέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 16 Αυγούστου από τον ίδιο τον κ Μανόλη Κορνηλάκη, ο οποίος ενημέρωσε και πάλι άμεσα το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας.

Οι λιμενικοί παρέλαβαν  τα αρχαιολογικά ευρήματα και ενημέρωσαν την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη αυτοψία στο χώρο και η παραλαβή των αγγείων για να συντηρηθούν και να μελετηθούν.

Ο 46χρονος αγρότης έχει συγκλονιστεί από το γεγονός ότι έτυχε και στις δυο περιπτώσεις με πανσέληνο,  να βρεθεί μπροστά σε αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα, σε ένα σημείο που επισκέπτεται συχνά για να κάνει τις βουτιές του.

«Το πρώτο μινωικό πιθάρι, το βρήκα στις 20 Ιουλίου την ημέρα του προφήτη Ηλία και ήταν πανσέληνος. Τμήματα από  άλλα  αρχαία πιθάρια  εμφανίστηκαν και πάλι τώρα  με πανσέληνο στο γιαλό, λόγω των ισχυρών ρευμάτων που παίρνουν στα βαθιά νερά τις πέτρες και την άμμο αποκαλύπτοντας τα.  

Το απόγευμα της Τρίτης μόλις τα είδα πήρα τηλέφωνο το λιμεναρχείο, όπως όφειλα να κάνω, για να έρθουν να τα περισυλλέξουν. Οι λιμενικοί ήρθαν τα μάζεψαν και έφυγαν. Οι αρχαιολόγοι λένε ότι στην περιοχή αυτή υπάρχει μινωικό νεκροταφείο και αυτά  τα ευρήματα αυτό μας δείχνουν…τώρα με τους νοτιάδες.

Πρέπει να γίνει μια οργανωμένη ανασκαφή στην περιοχή για να έρθει στο φώς ο πολιτισμός των προγόνων μας. Φαίνεται όμως ότι και εδώ υπάρχει το πρόβλημα της έλλειψης κονδυλίων. Πιστεύω όμως ότι αργά η γρήγορα θα ξεκινήσουν οι ανασκαφές», μας λέει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, ο 46χρονος Μανόλης Κορνηλάκης.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σχολίασε το γεγονός ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ανάδειξης Αρχαιοτήτων κ Γιάννης Ροβιθάκης.

«Επαληθεύεται ο αρχαιολόγος Άρης Πουλιανός στο βιβλίο του ''Η καταγωγή των Κρητών'', όπου αναφέρει ότι,  σε αυτήν την περιοχή υπήρχε μινωικό νεκροταφείο, το οποίο έχει ρίζες στην πελασγική περίοδο. Ο σκελετός που βρέθηκε εκεί το 1965 αποδείχτηκε ότι ήταν του 4000 π Χ.

Άρα  η ευρύτερη περιοχή της Γρα Λυγιάς, παρουσιάζει τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Θέλω να συγχαρώ τον Μανόλη Κορνηλάκη που ενημέρωσε και πάλι το Λιμεναρχείο για τα κομμάτια των αγγείων που βρήκε.

Περιμένουμε να αποκαλυφτεί από την αρχαιολογική σκαπάνη ολόκληρο το μινωικό  νεκροταφείο, το οποίο βρίσκεται από το σχολείο της Γρα Λυγιάς μέχρι το Στόμιο. Ο αρχαιολόγος κ Γιάννης Παπαδάτος που συνεχίζει τις ανασκαφές στον οικισμό της Ανατολής αλλά και όλη η αρχαιολογική κοινότητα, αναζητούν στοιχεία από τα οποία να αποκαλύπτεται σε ποιό σημείο ήταν το κέντρο της μινωικής Ιεράπετρας. Άς ελπίσουμε ότι από τη μελέτη αυτών των ευρημάτων, θα αντλήσουμε κάποιες πληροφορίες», καταλήγει ο κ Γιάννης Ροβιθάκης.

Μετά την αυτοψία που είχε κάνει στις 21 Ιουλίου η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού, στην συγκεκριμένη περιοχή και στο πρώτο αγγείο που είχε βρεθεί με ανθρώπινα οστά μας είχε δηλώσει ότι,  «αφού τα  οστά βρέθηκαν μαζί με το αγγείο,  θεωρούμε ότι πρόκειται για μια ταφή,  πράγμα που συνήθιζαν οι μινωίτες.

Τοποθετούσαν το νεκρό  συνήθως σε εμβρυική στάση μέσα σε ένα πιθάρι και τον έθαβαν στο χώμα. Το πιθάρι βρέθηκε στην παραλία της Γρα Λυγιάς και αποκαλύφτηκε από τον κυματισμό της θάλασσας. Είναι γνωστή η περιοχή γιατί και στο παρελθόν είχαν ανασκαφεί αρχαίοι τάφοι στη Γρα Λυγιά  από την κ. Βίλυ Αποστολάκου που ήταν η προϊσταμένη μου», μας είπε η κ Χρύσα Σοφιανού.

«Είναι πολύ πιθανόν σε αυτήν την περιοχή να βρεθούν και άλλες αρχαιότητες.  Εμείς είμαστε πάντα σε επιφυλακή. Η περιοχή αυτή επιτηρείται και θα ήθελα να παρακαλέσω τον οποιονδήποτε βρεί κάποιο αντικείμενο που θεωρεί ότι μπορεί να είναι αρχαίο, να μας ενημερώσει αμέσως, και να μην το μετακινήσει, γιατί με αυτόν τον τρόπο εμείς χάνουμε στοιχεία  και πολύτιμες πληροφορίες.

Φυσικά και πρέπει να μας ειδοποιήσει αμέσως γιατί αν το μετακινήσει η το μεταφέρει υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθεί για αρχαιοκαπηλία», κατέληξε η κ. Σοφιανού.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News