default-image

Κήδευσαν χθες οι Τουρκοκύπριοι τους 33 αγνοούμενους της Τόχνης

Ελλάδα
Κήδευσαν χθες οι Τουρκοκύπριοι τους 33 αγνοούμενους της Τόχνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε στρατιωτική τελετή στο "κοιμητήριο πεσόντων Τόχνης", στο κατεχόμενο χωριό Βουνό, κηδεύθηκαν χθες τα οστά 33 Τουρκοκυπρίων αγνοούμενων που φονεύθηκαν από την ΕΟΚΑ Β', όπως γράφει η εφημερίδα Γενί Ντουζέν, τα οποία ταυτοποιήθηκαν από την Επιτροπή αγνοουμένων (ΔΕΑ).

Το θέμα αποτελεί πρωτοσέλιδο θέμα σήμερα στις τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Σε ομιλία του στην τελετή ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι πριν από 42 χρόνια, 82 άτομα "αρπάχτηκαν" από τα χωριά Τόχνη, Ζύγι και Μαρί, κοντά στη Λεμεσό, για να μεταφερθούν σε στρατόπεδο αιχμαλώτων, όμως στη συνέχεια δολοφονήθηκαν άγρια.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Αγνοουμένων, συνεχίζει τις εργασίες της για τον εντοπισμό δύο εξ' αυτών που δε βρέθηκαν ακόμη.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι υπάρχουν ακόμα 200 Τουρκοκύπριοι και 900 Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι των οποίων δεν εντοπίσθηκαν τα λείψανα.

Πρόσθεσε πως επιθυμία του είναι να βρεθούν και ταφούν όλοι οι αγνοούμενοι, όποια και να είναι η καταγωγή τους και εξέφρασε στήριξη μέχρι τέλους στις εργασίες της ΔΕΑ.

Ο Ακιντζί επικρίθηκε από "βουλευτή" του δεξιού κόμματος Εθνικής Ενότητας με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για την αναφορά του ότι δεν βρέθηκαν ακόμη τα οστά 900 Ελληνοκυπρίων και 200 Τουρκοκυπρίων.

Ειδικότερα, τον επέκρινε γιατί με την αναφορά αυτή, που τη χαρακτήρισε "ντροπή", ήθελε να πει πως ο αριθμός της Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων είναι μεγαλύτερος, προκειμένου να "προβοκάρει" την τελετή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί βρίσκεται στο στόχαστρο της εθνικιστικής ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα, η οποία τον κατηγορεί για υποχωρητικότητα στις συνομιλίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News