Ειδήσεις

Χρυσή: Το "κατάξανθο" νησί επιθυμούσε ο πρόεδρος της Ferrari

Το όνομα Γαϊδουρονήσι προέρχεται από το γεγονός ότι παλιά όποιος γάιδαρος γερνούσε στην Ιεράπετρα, τον έφερναν στο νησί για να πεθάνει.

Μια επίπεδη νησίδα πασίγνωστη για τα τροπικά νερά της που εξαντλούν όλη τη χρωματική παλέτα του γαλάζιου και του πράσινου, το προστατευόμενο δάσος με τους μεγάλους κέδρους juniper και τα χιλιάδες σπασμένα κοχυλάκια που κάνουν την άμμο ροζ.

Η νήσος Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι βρίσκεται 8 μίλια νότια της Ιεράπετρας, στα ανοιχτά του Λυβικού Πελάγους.

Οι Γεραπετρίτες λατρεύουν το νησί αυτό και το ονομάζουν απλά «Νησί»

Λέγεται ότι πριν από χρόνια ο Gianni Agnelli, ο πρόεδρος της Ferrari, ήθελε να αγοράσει το νησί για να το κάνει τουριστικό θέρετρο. Ευτυχώς οι ντόπιοι επαναστάτησαν και το νησί παρέμεινε «ελεύθερο».

Η Χρυσή παίρνει το όνομα της από την κατάξανθη άμμο που έχει καλύψει όλο το νησί και προέρχεται κυρίως από θρύψαλα χιλιάδων κοχυλιών.

Το δεύτερο όνομα Γαϊδουρονήσι προέρχεται από το γεγονός ότι παλιά όποιος γάιδαρος γερνούσε στην Ιεράπετρα, οι Ιεραπετρίτες τον έφερναν στο νησί για να πεθάνει.

Οι τροπικές παραλίες του νησιού κατακλύζονται καθημερινά από πολλούς επισκέπτες που έρχονται με τα εκδρομικά πλοιάρια που φεύγουν από την Ιεράπετρα το πρωί και επιστρέφουν το απόγευμα

Η Χρυσή έχει ανακηρυχτεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και απαγορεύεται αυστηρά η κατασκήνωση και η διανυκτέρευση. Επίσης, απαγορεύεται η είσοδος στο κεδρόδασος, που έχει οριοθετηθεί με σχοινί, και η συλλογή άμμου και κοχυλιών.

Το πλοιάριο από την Ιεράπετρα θα σας αφήσει μετά από 50' ταξίδι στη νότια πλευρά του νησιού, όπου υπάρχει και το μοναδικό λιμάνι, στη θέση Βουγιού Μάτι. Εκεί υπάρχει μια ταβέρνα, όπου μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας. Δίπλα υπάρχει η Νότια Παραλία, όπου μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας και να ξεκουραστείτε κάτω από τις ομπρέλες. Κατά μήκος των ακτών της Χρυσής υπάρχουν κι άλλοι μικροί κόλποι με άμμο και πέτρες, τις οποίες μπορείτε να ανακαλύψετε μόνοι σας.

Η πιο δημοφιλής παραλία βρίσκεται στη βόρεια μεριά του νησιού, όπου μπορείτε να φτάσετε με ολιγόλεπτο περπάτημα από το λιμάνι, διασχίζοντας το υπέροχο κεδρόδασος

Μετά από 5' θα βρεθείτε στην κύρια παραλία του νησιού, τη Μπελεγρίνα ή αλλιώς Χρυσή Άμμος. Η Μπελεγρίνα είναι γεμάτη σπασμένα κοχυλάκια και τα νερά της είναι καταγάλανα, θυμίζοντας έντονα τις παραλίες της Καραϊβικής. Είναι λίγο οργανωμένη με ομπρέλες και μια καντίνα, όπου μπορείτε να πάρετε ποτά. Τα νερά είναι ρηχά και με μεγάλη διαύγεια.

Αν περπατήσετε δυτικά από τη Μπελεγρίνα, η επόμενη παραλία που θα συναντήσετε είναι ο Χατζηβόλακας. Εδώ τα πράγματα γίνονται πιο ήρεμα, ενώ η παραλία γίνεται περισσότερο βραχώδης

Η φύση σε όλο της το μεγαλείο, με μεγάλους κέδρους 200 και πλέον ετών να σας περιτριγυρίζουν.

Δυτικά του Χατζηβόλακα έχουν εντοπιστεί ίχνη από μινωικό οικισμό, που ήκμασε από το εμπόριο της πορφύρας, δηλαδή της πολύτιμης κόκκινης χρωστικής που προερχόταν από κοχύλια και χρησιμοποιούνταν για τη βαφή των βασιλικών ρούχων. Εκεί δίπλα υπάρχει και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, μια παλιά αλυκή και ο φάρος του νησιού.

Αν από τη Μπελεγρίνα περπατήσετε προς τα ανατολικά, τότε θα βρεθείτε στην παραλία Καταπρόσωπο, η οποία κοιτάζει «κατά πρόσωπο» το νησάκι Μικρονήσι. Το Μικρονήσι βρίσκεται ανατολικά της Χρυσής και αποτελεί καταφύγιο χιλιάδων πουλιών.

Η παραλία είναι λιγότερο εντυπωσιακή από αυτές της βόρειας πλευράς, αλλά σαφώς πιο απόμερη. Τα νερά είναι ρηχά και δεν ξεπερνούν τα 5m ως το Μικρονήσι, κάνοντας τα ιδανικά για μάσκα

Πηγή: cretanbeaches

Σχόλια