Ειδήσεις

Ιντερνετικό όργιο φοροδιαφυγής μέσω κατοικιών (video)

Κρήτη: Πόλεμο με τις παράνομες μισθώσεις καταλυμάτων μέσω διαδικτύου ανοίγουν ξενοδόχοι,ενώ το κράτος χάνει πάνω από 500εκ. ευρώ ετησίως.

Διαστάσεις χιονοστιβάδας που αγγίζουν πλέον και την Κρήτη, αποκτά η δραστηριότητα της παράνομης εκμίσθωσης κατοικιών από ιδιώτες  μέσω των διαδικτυακών υπηρεσιών φιλοξενίας ξένων επισκεπτών. Το όργιο φοροδιαφυγής εντοπίζεται κυρίως σε τουριστικές περιοχές, όπου υπάρχει πληρότητα σε καταλύματα και ξενοδοχεία, με τα διαφυγόντα κέρδη σε πανελλαδικό επίπεδο, να αγγίζουν σύμφωνα με πληροφορίες έως και τα 500 εκ. ευρώ.

Μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα που έδωσαν πνοή στην παραοικονομία της χώρας, το Υπ. Οικονομικών ετοιμάζει σχέδιο νόμου- μπλόκο στη δράση των επιτηδείων, που παραοικονομεί, σαφάρι ειδικών ελέγχων αλλά και διαδικασίες πρωτόγνωρου διαδικτυακού μηχανισμού για τον εντοπισμό των παραβατών.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι παράγοντες του τουρισμού, καθώς τα αυξανόμενα περιστατικά παράνομης εκμίσθωσης κατοικιών από ιδιώτες μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών φιλοξενίας , προκαλούν ανησυχία και στην Κρήτη.

Πόλεμο με τις παράνομες μισθώσεις καταλυμάτων μέσω διαδικτύου ανοίγουν στο εξής ξενοδόχοι που χάνουν χιλιάδες ευρώ, που παρά την άνοδο του τουριστικού ρεύματος, βλέπουν τις κρατήσεις τους να παραμένουν στα ίδια επίπεδα, τη στιγμή που το κράτος χάνει έσοδα που εκτιμώνται πάνω από 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το δέλεαρ είναι  σημαντικό, σύμφωνα με πληροφορίες,  καθώς αν κάποιος διαθέτει κατοικία που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα ή διαθέτει καλές προσβάσεις σε δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους, μπορεί να εισπράξει ακόμα και 50-60 ευρώ ημερησίως

Πρόκειται πάντως για ένα μείζον θέμα που αφορά ολόκληρη την Ελλάδα και ειδικά τα τουριστικά νησιά, όπως τη Ρόδο, την Κρήτη, την Κέρκυρα, την Πελοπόννησο αλλά και τη Χαλκιδική, όπου σύμφωνα με τελευταία από γνωστή διαδικτυακή εταιρεία που δημοσιεύονται στον παγκόσμιο ιστότοπο,  στην Ελλάδα διατίθενται περισσότερες από  50.000 κατοικίες προς ενοικίαση .

Φορολογικό μπλόκο μέσω νομοσχεδίου ετοιμάζει πάντως το Υπ. Οικονομικών αλλά και το Υπ. Ανάπτυξης μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα φοροδιαφυγής, αφενός για την άμεση καταπολέμηση του φαινομένου και αφετέρου την ένταξη αυτών των επιχειρήσεων στο φορολογικό χάρτη, μέσω της νόμιμης οδού με στόχο και την αύξηση των κρατικών εσόδων.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης

Σχόλια