Ειδήσεις

Σε ύφεση οι φωτιές στα Χανιά, απειλήθηκαν σπίτια και φαράγγι

Τα δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα με διαφορά μόλις λίγων ωρών, στα Χανιά σήμαναν συναγερμό στια αρχές του νησιού, απειλήθηκαν σπίτια και φαράγγι.

Σε ύφεση  βρίσκεται από αργά το βράδυ της Δευτέρας  η μεγάλη φωτιά που νωρίς το απόγευμα απείλησε  το χωριό Έλος στην περιοχή του Δήμου Κισσάμου δίχως ευτυχώς να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η φωτιά δεν έχει ενεργό μέτωπο ωστόσο στο σημείο παρέμεναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες , ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 12 οχήματα και 30 άνδρες , 5 άτομα πεζοπόρου τμήματος και μία υδροφόρα του δήμου.

Ωστόσο από το πρωί της Τρίτης κρίθηκε ότι η φωτιά δεν απειλεί και για αυτό το λόγο αποχώρησαν επιπλέον, παραμένοντας ωστόσο 7 οχήματα με  20 άνδρες και μία ομάδα πεζοπόρου. Επίσης δεν χρειάζεται η συνδρομή των δυο ελικοπτέρων  που σηκώθηκαν χθες Δευτέρα για να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης και έτσι το ελικόπτερο του Ηρακλείου επιστρέφει στη βάση του.

Επίσης υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η άλλη φωτιά που εκδηλώθηκε τρεις  ώρες νωρίτερα στην περιοχή Σπίνα του δήμου Καντάνου - Σελίνου με τον πρώτο απολογισμό να κάνει λόγο για 205 στρέμματα καμένης γης 200 δασικής και 5 γεωργικής έκτασης. Ενώ  και η γενική επιφυλακή στην οποία είχαν βρεθεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες του νησιού έληξε και η οδηγία αυτή που είχε δοθεί νωρίτερα εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης στα δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα υφίσταται πλέον μόνο για τα Χανιά.

Απειλήθηκε μια ολόκληρη γειτονιά στο χωριό Έλος

Αναφορικά με την φωτιά στο Έλος,  όπως είχε δηλώσει από  το απόγευμα της Κυριακής στο neakriti.gr ο περιφερειακός διοικητής Κρήτης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Γιάννης Μαραγκάκης που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πύρινο μέτωπο "η φωτιά έφτασε στο χωριό και χρειάστηκαν να απομακρυνθούν κάτοικοι μιας γειτονιάς, καθώς  7-8 σπίτια απειλήθηκαν να καούν , τα οποία και τελικά χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών δεν παραδόθηκαν στη μανία της φωτιάς."

Εξαρχής έσπευσαν 7 οχήματα με περισσότερους από 14 άνδρες και λίγη ώρα αργότερα ζητήθηκε η συνδρομή ακόμη 10 οχημάτων από την υπόλοιπη Κρήτη. "Όμως η κατάσταση χειροτέρευσε και από το απόγευμα και μετά στη μάχη ρίχτηκαν 22 οχήματα με δεκάδες άνδρες από πυροσβεστικά κλιμάκια των Χανίων, του Ρεθύμνου και του Ηράκλειου ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες του νησιού,"σύμφωνα με τον κ. Μαραγκάκη.

Ο συναγερμός για τη συγκεκριμένη φωτιά ,διότι νωρίτερα υπήρξε μία ακόμη ,σήμανε στην πυροσβεστική υπηρεσία της Κρήτης στις 3 το μεσημέρι στην περιοχή Έλος του Δήμου Κισσάμου στα Χανιά λαμβάνοντας εξ αρχής ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Επίσης ζητήθηκε και η συνδρομή εναέριων μέσων και έτσι από νωρίς στο σημείο επιχειρούσαν και τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα της Κρήτης τα οποία και σταμάτησαν το έργο τους με το που έπεσε το σκοτάδι.

Η φωτιά που ξέσπασε μέχρι στιγμής κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ,είχε  σύμμαχο τους ισχυρούς ανέμους και το δύσβατο της περιοχής που καθιστούσε  ιδιαιτέρως δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Η φωτιά στη Σπίνα απείλησε το φαράγγι.

Να σημειωθεί ότι καλύτερη εικόνα εμφάνιζε από το απόγευμα  το άλλο πύρινο μέτωπο που εκδηλώθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι στην περιοχή Σπίνα του δήμου Καντάνου - Σελίνου και πάλι στα Χανιά και τέθηκε αργά το απόγευμα υπό μερικό έλεγχο, όμως και εκείνο παραλίγο να εξελιχτεί σε εφιάλτη.

"Και εκεί η κατάσταση ήταν αρκετά δύσκολη και σε κάποια στιγμή υπήρξε ορατό το ενδεχόμενο η φωτιά να μπει στο φαράγγι και να κατευθυνθεί προς την Κάντανο. Ήταν πραγματικά ένα εφιάλτης αυτό που ζήσαμε αλλά ευτυχώς καταφέραμε και τον σταματήσαμε,"σύμφωνα με τον διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών.

Στο σημείο βρέθηκαν εξ αρχής 10 οχήματα και 25 άνδρες, ενώ επιχείρησε  και ένα πεζοπόρο τμήμα των πέντε ατόμων.

Ωστόσο λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης στην φωτιά στο Έλος κρίθηκε σκόπιμο και αναγκαίο πυροσβεστικά οχήματα να φύγουν από το μέτωπο της Σπίνας και να κατευθυνθούν προς το Έλος.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι τα δύο πύρινα μέτωπα εκδηλώθηκαν με διαφορά μόλις τριών ωρών, εγείροντας ερωτηματικά.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

Φωτογραφία Αρχείου

Σχόλια