default-image

Σε ποιες δημόσιες υπηρεσίες ζητάνε ακόμη... δισκέτες

Κρήτη
Σε ποιες δημόσιες υπηρεσίες ζητάνε ακόμη... δισκέτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελλάς το μεγαλείο... σου! Εν έτει 2016, την εποχή, υποτίθεται, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση, δημόσιες υπηρεσίες απαιτούν κατάθεση στοιχείων με τις ξεχασμένες, εγκαταλελειμμένες εδώ και τόσα χρόνια δισκέτες!

Η "κουφή" απαίτηση προκύπτει σε κάποια λιγοστά καταστήματα του ΙΚΑ, αλλά και κάποιες υπηρεσίες εφοριών που έχουν... ξεμείνει με τελείως απαρχαιωμένους υπολογιστές, που δεν έχουν υποδομή ούτε καν για το επίσης απαρχαιωμένο CD, ενώ το σκηνικό, για γέλια και για κλάματα, έχει κάνει αρκετούς λογιστές να τραβάνε τα μαλλιά τους, αναζητώντας τις εξαφανισμένες από χρόνια δισκέτες...

Πώς όμως έχει ακριβώς η τραγελαφική κατάσταση στο Ελληνικό Δημόσιο, που σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζει να έχει ξεχαστεί πίσω στη δεκαετία του '80;

Ο τραγέλαφος, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε κεντρικά ενημερωτικά μέσα, εντοπίζεται σε κάποιες υπηρεσίες τουΙΚΑ, αλλά και σε κάποιες ΔΟΥ ανά την Ελλάδα, που, αδυνατώντας να ακολουθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, αναγκάζουν συναλλασσόμενους πολίτες να κάνουν χρήση παρωχημένων τεχνολογικών μέσων, όπως για παράδειγμα οι δισκέτες.

Το φαινόμενο απαντάται στην προσπάθεια επανενεργοποίησης των κωδικών κάποιων επιχειρήσεων στο ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα, με δισκέτα καλούνται οι εργοδότες και οι εκπρόσωποί τους-λογιστές να επανενεργοποιήσουν τους κωδικούς τους στο ΙΚΑ προκειμένου να προσλάβουν προσωπικό, με μεγάλα θύματα, όχι μόνο της κρίσης και της ανεργίας, αλλά και της έλλειψης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, τους πάνω από 1.100.000 ανέργους.

Σύμφωνα με τους λογιστές, που καθημερινά συναλλάσσονται με το ΙΚΑ, υπάρχουν ακόμη, λιγοστά βεβαίως, υποκαταστήματα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, που αναγκάζουν τους εργοδότες να καταθέσουν τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) αποθηκευμένες όχι σε usb, ούτε καν σε CD, αλλά στις ξεχασμένες από όλον τον κόσμο δισκέτες.

Πρόκειται για μια διαδικασία πολύ συχνή το τελευταίο διάστημα, καθώς αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν πάνω από τρία τρίμηνα να στείλουν ΑΠΔ, λόγω έλλειψης προσωπικού, ή ακόμη και γιατί μέχρι πρότινος δεν ασφάλιζαν το υπάρχον προσωπικό τους, με αποτέλεσμα οι κωδικοί τους να έχουν απενεργοποιηθεί.

Σε περίπτωση λοιπόν που θέλουν να προχωρήσουν σε κάποια νέα πρόσληψη ή να "νομιμοποιήσουν" τους εργαζόμενους που απασχολούσαν ανασφάλιστους, το ΙΚΑ τους ενημερώνει ότι ο εκπρόσωπος της επιχείρησης πρέπει να καταθέσει στο αρμόδια υποκατάστημα την ΑΠΔ αποθηκευμένη σε μαγνητικό μέσο.

Μέχρι εδώ καλά, θα πει κανείς. Αν και υποτίθεται ότι πλέον υπάρχει ηλεκτρονική διακυβέρνηση, συστήματα on-line για καταχωρίσεις δεδομένων, αρχείων και στοιχείων, άντε να δεχτούμε ότι θα πρέπει να υποβάλλονται στοιχεία αποθηκευμένα σε μαγνητικό μέσο.

Το τραγελαφικό αφορά στο είδος των μαγνητικών μέσων. Εδώ είναι πραγματικά πού θα πέσει ο λογιστής και ο επιχειρηματίας! Τα περισσότερα καταστήματα ΙΚΑ και οι περισσότεροι υπάλληλοι έχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές που δέχονται CD, οπότε πάει και έρχεται. Όταν όμως ο λογιστής, για κακή του τύχη, πέσει σε υπάλληλο με υπολογιστή τόσο απαρχαιωμένο που να μη δέχεται CD, έχει μία και μοναδική λύση. Θα πρέπει να φάει τον κόσμο όλο, και να βρει δισκέτα! Δισκέτα που ως είδος έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια από την αγορά, και θέλει έρευνα... ντετέκτιβ για να μπορεί κανείς να την προμηθευτεί τη σήμερον ημέρα!

Το μαρτύριο της... δισκέτας, βέβαια, δεν έχει εκλείψει και στη φορολογική διοίκηση. Πέρα από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, αρκετοί λογιστές, που έχουν δεινοπαθήσει, γνωρίζουν πως και κάποιες κατά τόπους ΔΟΥ απαιτούν επίσης δισκέτες για την κατάθεση συγκεντρωτικών καταστάσεων προηγούμενων ετών. Όσοι λογιστές έχουν πάθει και έχουν μάθει, μετά από πολύ κόπο έχουν εντοπίσει και κάποια ελάχιστα καταστήματα γραφικών υλών που διαθέτουν ακόμη δισκέτες!

Η ΚΡΗΤΗ

Εκτός κάδρου την τελευταία 5ετία

Με φόντο την εικόνα και τα τραγελαφικά φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί στην υπόλοιπη χώρα, απευθυνθήκαμε στους τοπικούς φοροτεχνικούς, για να δούμε τi γίνεται και σε τοπικό επίπεδο.

Εδώ, όπως μας ενημέρωσαν, ο τραγέλαφος της δισκέτας υπήρχε μέχρι πριν λίγα χρόνια. Αλλά την τελευταία 4ετία έχει εκλείψει.

Την εικόνα αυτή μας έδωσε και ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Νομού Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης, λέγοντας πως πράγματι μέχρι πριν 4-5 χρόνια υπήρχαν κάποιες λιγοστές περιπτώσεις που λογιστές αναγκάζονταν να προμηθευτούν και να καταθέσουν δισκέτα για να διεκπεραιώσουν διαδικασίες σε δημόσιες υπηρεσίες στην Κρήτη. Όμως, τα τελευταία χρόνια δεν έχει αναφερθεί κάτι παρόμοιο...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News