Ειδήσεις

Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ προαναγγέλλει ο Αλεξιάδης

Λίγο πριν ξεκινήσει σταδιακά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο Taxisnet στις 18 Αυγούστου, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, προαναγγέλει αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ένα νέο φόρο.

Λίγο πριν ξεκινήσει σταδιακά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο Taxisnet στις 18 Αυγούστου, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, προαναγγέλει αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ένα νέο φόρο, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις των φορολογούμενων.

Εντωμεταξύ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων κάνουν λόγο για ανέφικτες αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, με τον αναπληρωτή υπουργό να κάνει λόγο για δίκαιο και αναλογικό αντι- ΕΝΦΙΑ.

Να χρυσώσει το χάπι στους φορολογούμενους επιχειρεί ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος προαναγγέλλει αλλαγές στη φορολογία ακινήτων με αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν νέο φόρο που θα έχει αφορολόγητο όριο και θα μεταφέρει τα βάρη στη μεγάλη και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία.

«Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι στο ιδεολογικό μας πλαίσιο. Μια αναγκαιότητα είναι και πρέπει να αντικατασταθεί από έναν φόρο που θα φορολογεί το σύνολο της  περιουσίας, με αφορολόγητο και σίγουρα χωρίς υπερβολές και γραφικότητες. Στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πρέπει να έχουμε έναν φόρο περιουσίας που θα μεταφέρει το βάρος στη μεγάλη και πολύ μεγάλη περιουσία, θα απαλλάξει την πολύ μικρή και θα ελαφρύνει σημαντικά τη μεσαία».

Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων κάνουν λόγο για ανέφικτες αλλαγές, αναφερόμενοι και στο γεγονός της φορολόγησης των αγροτεμαχίων από την επόμενη χρονιά.

Ο κ. Αλεξιάδης προαναγγέλλει ακόμα υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση της περιουσιακής κατάστασης, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για «σύγχρονες μεθόδους διασταυρώσεων στοιχείων για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδημάτων».

«Άλλη αξία έχει ένα διαμέρισμα που αποφέρει εισόδημα (π.χ. ενοίκιο) και άλλη ένα ίδιο που είναι κλειστό. Δίκαιοι και αναλογικοί φόροι στο εισόδημα από ακίνητα, δίκαιος και αναλογικός φόρος στην ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας», τόνισε σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Στις 18 Αυγούστου θα ξεκινήσει σταδιακά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο Taxisnet.

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη

Σχόλια