default-image

Το νερό... νεράκι λέει το Ηράκλειο λόγω της κακής ύδρευσης

Κρήτη
Το νερό... νεράκι λέει το Ηράκλειο λόγω της κακής ύδρευσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μαρτύριο της σταγόνας ζουν οι Ηρακλειώτες που νερό πληρώνουν αλλά νερό δεν έχουν.

Οι περισσότερες συνοικίες, εξαιτίας του πεπαλαιωμένου δικτύου, σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΗ, υδροδοτούνται εκ περιτροπής και με το σταγονόμετρο καθώς οι βλάβες είναι συνεχείς και η πίεση στο δίκτυο δεν επαρκεί για να φτάσει το νερό στις βρύσες.

Τα περισσότερα νοικοκυριά δεινοπαθούν για να μαζέψουν λίγο νερό στις δεξαμενές τους, τουλάχιστον για την τήρηση της υγιεινής, ενώ στη συντριπτική του πλειοψηφία, οι πελάτες της ΔΕΥΑΗ αν και πληρώνουν χρυσό το λογαριασμό που λαμβάνουν το χρησιμοποιούν μόνο για τη λάτρα του σπιτιού. Το Ηράκλειο, εξακολουθεί να είναι ίσως η μονή μεγάλη πόλη της χώρας όπου η κατανάλωση νερού από το δίκτυο είναι ουσιαστικά αδύνατη, καθώς η ποιότητα του υποβαθμίζεται περνώντας  μέσα από το άκρως πεπαλαιωμένο δίκτυο που καλύπτει τη μισή πόλη.

 Η αντικατάσταση του μεγαλύτερου μέρους του υφιστάμενου δικτύου κρίνεται απόλυτα  επείγουσα, όπως πιστοποιήθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ηρακλείου με τη συμμετοχή του Βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη, ο οποίος  μετέφερε τη θετική στάση του υπουργείου Οικονομίας στη προοπτική χρηματοδότησης ενός τέτοιου έργου παρά το γεγονός ότι το κόστος ξεπερνά τα 23 εκατομμύρια ευρώ.

"Είναι αδιανόνο να είμαστε στο 2016 και μαι από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας να μην έχει απρόσκποπτη υδροδότηση και καλή ποιότητα νερού. Νομίζω ότι το υπουργείο που βλέπει ήδη θετικά το θέμα θα ανταποκριθεί άμεσα. Εμείς είμαστε εδώ για να  στηρίξουμε με κάθε τρόπο την ολοκλήρωση ενός  τέτοιου έργου, ζωτικού, που έπρεπε να είχε ήδη γίνει, ανέφερε σε δήλωση του ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑκ. Νίκος Ηγουμενίδης"  

Η πόλη του Ηρακλείου διαθέτει δίκτυο ύδρευσης 650 χιλιάδων μέτρων. Περίπου το μισό, έχει αντικατασταθεί τα τελευταία χρόνια. Ήδη ένα τριετές πλάνο με την πρόταση για  ριζική ανακατασκευή του δικτύου ύδρευσης, κατατέθηκε από το Δήμος και τη  ΔΕΥΑΗ, στο υπουργείο Οικονομίας και προβλέπει αντικατάσταση 300 χιλιάδων μέτρων δικτύου, στο Μασταμπά, τη Θέρισο, την περιοχή Κορώνη Μαγαρά, την Αγία Αικατερίνη, το Κορακοβούνι, την Αλικαρνασσό. Ακόμη τις δυτικές συνοικίες, τον Εσταυρωμένο, τις Τρείς Βαγιές και το Λίντο καθώς επίσης τη την τοποθέτηση 50 χιλιάδων νέων υδρομέτρων.

Στη περιοχή της Φορτέτσας αν και το δίκτυο είναι καινούριο, οι δημότες έχουν χάσει την υπομονή τους καθώς δεν αντέχει στη αύξηση της πίεσης, παρουσιάζει  συνεχείς βλάβες και η διανομή νερού γίνεται κάθε δύο ημέρες, στην καλύτερη περίπτωση.

Στη μάχη για την αντιμετώπιση των μεγάλων απωλειών στο δίκτυο διανομής που αγγίζουν το 50% του νερού, η ΔΕΥΑΗ θέτει πλέον σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα τηλεμετρίας που θα παρακολουθεί τις δεξαμενές του δήμου και θα εντοπίζει προβλήματα και διαρροές.

"Σήμερα χάνεται σχεδόν το 50% του νερού που περνά στο δίκτυο του Ηρακλείου και δεν τιμολογείται. Με το σύστημα αυτό που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2007 και σήμερα είναι σε  λειτουργία, θα έχουμε πλήρη έλεγχο εξ αποστάσεως στις δεξαμενές και θα μπορούμε πιο γρήγορα να εντοπίζουμε διαρροές στο δίκτυο", όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Νίκος Φακουρέλης.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News