default-image

Φθινοπώριασε στην Κρήτη, τι καιρό θα έχουμε το τριήμερο

Κρήτη
Φθινοπώριασε στην Κρήτη, τι καιρό θα έχουμε το τριήμερο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεκαπενταύγουστο με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, βοριάδες και αγριεμένες θάλασσες στις ακτές της Κρήτης αναμένεται να έχουμε φέτος όπως είχε γράψει από χθες το neakriti.gr. Το σκηνικό του καιρού αλλάζει σταδιακά από σήμερα το πρωί και η μεταβολή αυτή θα παραμείνει μέχρι και μεθαύριο το βράδυ.

Αιτία της σημαντικής καιρικής μεταβολής, που λαμβάνει χώρα από σήμερα σε όλο το νησί, είναι, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους , η ενίσχυση του βόρειου ρεύματος, το οποίο ξεκίνησε από το Αιγαίο και φτάνει μέχρι την Κρήτη. Ειδικότερα, η παρουσία του βόρειου ρεύματος στο νησί θα γίνει αισθητή αρχικά στις δυτικές περιοχές του νησιού και σταδιακά θα επεκταθεί και ανατολικότερα.

Όπως επισημαίνει και ο Μανόλης Λέκκας, εκτός του βόρειου ρεύματος, ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του τριημέρου είναι η μετακίνηση ψυχρότερης αέριας μάζας πάνω από την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, η οποία θα προκαλέσει διαφοροποίηση του καιρικού σκηνικού με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Σάββατο

Για σήμερα Σάββατο, αρχικά ο καιρός σε αρκετές περιοχές της Κρήτης δε θα έχει μεγάλες διαφορές με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, σιγά-σιγά θα εμφανιστούν στα δυτικά νεφώσεις, οι οποίες πρόσκαιρα θα αυξηθούν. Εξάλλου, στις δυτικές περιοχές του νησιού είναι σημαντική η πιθανότητα εκδήλωσης ασθενών βροχοπτώσεων, κατά τόπους.

Στην ανατολική Κρήτη, θα υπάρξουν επίσης νεφώσεις, οι οποίες, όμως, θα είναι πιο αραιές. Υπάρχουν, εξάλλου, μικρές πιθανότητες εκδήλωσης ασθενών παροδικών βροχών, κυρίως σε ορεινές περιοχές. Οι πιθανότητες αυτές είναι ακόμα μικρότερες για τις ανατολικότερες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Σητεία. Αναφορικά, πάντως, με τη νότια Κρήτη, ο Μανόλης Λέκκας τονίζει ότι, εκτός από την εμφάνιση κάποιων νεφώσεων, το σκηνικό του καιρού θα είναι παρόμοιο με αυτό των προηγούμενων ημερών.

Οι άνεμοι προβλέπονται για σήμερα βόρειοι, ενώ σταδιακά θα ενισχυθούν, φτάνοντας στις βόρειες ακτές τα 4 με 5 μποφόρ. Κατά τόπους, η έντασή τους θα φτάσει και τα 6 μποφόρ. Στα νότια, οι βοριάδες θα είναι ακόμη ισχυρότεροι, καθώς θα κυμανθούν στα 6 με 7 μποφόρ. Σε κάποιες περιοχές, στο νότιο Ρέθυμνο, όπως για παράδειγμα στον Πλακιά, η ένταση των ανέμων θα φτάσει μέχρι και τα 8 μποφόρ. Στο μεταξύ, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή, αλλά αισθητή πτώση: Η ελάχιστη τιμή της προβλέπεται στους 22 βαθμούς Κελσίου, και η υψηλότερη 28 με 30 στα νότια και 27 με 28 βαθμούς στα βόρεια της Κρήτης.

Κυριακή

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και αύριο Κυριακή. Και πάλι θα υπάρξουν νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες, ενώ υπάρχει πιθανότητα σε κάποιες περιοχές (ιδιαιτέρως στα ορεινά και ημιορεινά στα βόρεια του νησιού) να υπάρξουν παροδικές βροχοπτώσεις. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν, φτάνοντας στις βόρειες περιοχές τα 5 με 6 μποφόρ, ενώ στα νότια παράλια θα πνέουν με ένταση 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε σχέση με το Σάββατο: Η ελάχιστη τιμή θα είναι 20 βαθμοί Κελσίου (σε μεγάλα υψόμετρα), ενώ η μέγιστη τιμή στις βόρειες περιοχές θα φτάσει τους 27 βαθμούς και τους 28 με 30 στα νότια του νησιού.

Δεκαπενταύγουστος

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, τη Δευτέρα, θα έχουμε ξανά λίγες νεφώσεις, αλλά και μικρές πιθανότητες για να εκδηλωθούν ασθενείς παροδικές βροχές στις βόρειες περιοχές της Κρήτης. Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν βόρειοι, αρκετά ενισχυμένοι, και το γεγονός αυτό θα προκαλέσει μεγάλα κύματα στις βόρειες ακτές. Ακόμη πιο μεγάλη θα είναι η ένταση των ανέμων στα νότια του νησιού. Ο υδράργυρος δε θα πέσει κάτω από τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου το πρωί, ενώ η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 27-28 βαθμούς στα βόρεια και τους 28 με 30 βαθμούς στα νότια.

Αλλαγή σκηνικού από Τρίτη

Από την Τρίτη, αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των ανέμων σε όλο το νησί με τις νεφώσεις να παραμένουν αρχικά. Η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού μετά το τριήμερο θα έχει γίνει αισθητή μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Από την Τετάρτη, εξάλλου, η βελτίωση του καιρού θα είναι ακόμη πιο έντονη και η θερμοκρασία θα ανέβει αισθητά.

ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ

Προσοχή στα κύματα και τις πυρκαγιές!

Όπως σημειώνει ο Μανόλης Λέκκας, εξαιτίας των ισχυρών βόρειων ανέμων που θα πνέουν, θα έχουμε υψηλό κυματισμό σε όλες τις βόρειες παραλίες του νησιού. Γι' αυτό το λόγο, οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μπαίνουν στη θάλασσα. Εξάλλου, οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την εκδήλωση και επέκταση πυρκαγιών, κυρίως στην ενδοχώρα του νησιού. Έτσι, ο γνωστός μετεωρολόγος συμβουλεύει να είμαστε ιδιαίτεροι προσεκτικοί, προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου.

Ρεπορτάζ: Νίκος Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News