default-image

Η αρχή της Μικρασιατικής Καταστροφής

Ελλάδα
Η αρχή της Μικρασιατικής Καταστροφής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, στις 13 Αυγούστου του 1922 ξεκινά η αντεπίθεση του τουρκικού στρατού εναντίον των ελληνικών θέσεων στο μέτωπο της Μικράς Ασίας.

Η επίθεση των Τούρκων επικεντρώθηκε στο νότιο τομέα του μετώπου και συγκεκριμένα δυτικά του Αφιόν Καραχισάρ. Η στρατιωτική αυτή κίνηση η οποία ακολούθησε της προπαρασκευής του τουρκικού πυροβολικού, έμελλε να οδηγήσει λίγες ημέρες αργότερα σε γενική υποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων και τελικά στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Το 90α γενέθλια του μεγάλου Φιντέλ Κάστρο

Τα 90 του χρόνια κλείνει σήμερα ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης: Ο Φιντέλ Κάστρο γεννήθηκε στο Μπιράν της Κούβας στις 13 Αυγούστου του 1926.

Η δολοφονία του σπουδαίου δημοσιογράφου

Το ημερολόγιο έδειχνε 13 Αυγούστου του 1946 όταν ο διακεκριμένος δημοσιογράφος της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" και ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Συντακτών, Κώστας Βιδάλης απήχθη από παρακρατικούς της περιβόητης συμμορίας του Σούρλα, στη Θεσσαλία και λίγες ώρες μετά δολοφονείται.

Ο Βιδάλης γεννήθηκε το 1904 στην Αθήνα. Αφού πήρε το απολυτήριο του Γυμνασίου γράφτηκε στη Νομική Αθηνών από την οποία ωστόσο δεν αποφοίτησε ποτέ καθώς τον κέρδισε η δημοσιογραφία.

Το 1936 πηγαίνει ως απεσταλμένος του Ριζοσπάστη στην Ισπανία, προκειμένου να καλύψει τον μαινόμενο στην ιβηρική χώρα, εμφύλιο πόλεμο. Μετά την επιστροφή του από την Ισπανία εξορίζεται στα Κύθηρα από το μεταξικό καθεστώς. Τον Αύγουστο του 1946 ο Βιδάλης πηγαίνει στη Θεσσαλία για να καλύψει τα εκεί εγκλήματα των παρακρατικών κατά των κομμουνιστών, παρά την αντίθετη άποψη του διευθυντή της εφημερίδας του, ο οποίος φοβόταν για την ασφάλεια του δημοσιογράφου λόγω της έκρυθμης εμφυλιακής κατάστασης που επικρατούσε σε όλη τη χώρα. Στις 13 Αυγούστου ο Βιδάλης ταξίδευε από τη Λάρισα για το Βόλο.

Εκείνη τη μέρα έστειλε το τελευταίο μήνυμα στην εφημερίδα του:  «Λογαριάζω να 'μαι αυτού Παρασκευή βράδυ, 16 του μηνός. Μάζεψα φοβερό υλικό. Θα τα πούμε». Στον Πλατύκαμπο Θεσσαλίας άνδρες του αρχιληστή Σούρλα σταματούν το τρένο με το οποίο ταξίδευε ο Βιδάλης και απαγάγουν ανενόχλητοι τον δημοσιογράφο, ενώ -σύμφωνα με μαρτυρίες- η απαγωγή έγινε μπροστά σε αξιωματικούς του εθνικού στρατού. Ο Βιδάλης οδηγήθηκε στο νεκροταφείο του χωριού Μελιά, όπου βασανίστηκε και δολοφονήθηκε.

Η ανέγερση του τείχους του Βερολίνου

Σαν σήμερα, στις 13 Αυγούστου του 1961, οι Αρχές της Ανατολικής Γερμανίας ξεκινούν να κατασκευάζουν το περίφημο τείχος του Βερολίνου, το οποίο χώριζε την πόλη στον τομέα που ελεγχόταν από τους δυτικούς και σ' αυτόν που βρισκόταν υπό σοβιετική επιρροή. Το τείχος της "ντροπής" διατηρήθηκε μέχρι το Νοέμβριο του 1989, οπότε και γκρεμίστηκε λόγω της κατάρρευσης του σοσιαλιστικού καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας.

Παναγούλης εναντίον Παπαδόπουλου

Ήταν 13  Αυγούστου του 1968 όταν ο Αλέκος Παναγούλης προσπαθεί να ανατινάξει το αυτοκίνητο του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου. Το εγχείρημά του αποτυγχάνει με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να βασανιστεί.

Eπιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News