default-image

Θαλαμηγός εφοπλιστή με σημαία του Ολυμπιακού στο Μακρύ Γιαλό

Κρήτη
Θαλαμηγός εφοπλιστή με σημαία του Ολυμπιακού στο Μακρύ Γιαλό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την πολυτελέστατη θαλαμηγό "Peftasteri" με σημαία Μάλτας περνά τις διακοπές του στη θάλασσα της Ιεράπετρας, κινούμενος μεταξύ Ιεράπετερας και Μακρύ Γιαλού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γνωστός εφοπλιστής πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός  Νικόλας Πατέρας.

Στις 3.00 μετά το μεσημέρι της Παρασκευής 12 Αυγούστου η πολυτελής θαλαμηγός μήκους 38 μέτρων, που κατασκευάστηκε το 2009, έδεσε στην αποβάθρα της Ιεράπετρας, προκειμένου να  πάρει καύσιμα τραβώντας τα βλέμματα των περαστικών και των λουόμενων της Κάτω Παραλίας.

Η πληροφορία ότι με αυτό το πολυτελές σκάφος ταξίδευε ο Νικόλας Πατέρας δεν μπορούσε να διασταυρωθεί εύκολα, αφού κανείς δεν αποκάλυπτε την ταυτότητα του V.I.P. επισκέπτη, ενώ δυσκολότερο ήταν να γίνει πιστευτό αυτό  απο τους φίλους του Παναθηναϊκού, δοθέντος ότι δίπλα στη σημαία της Μάλτας η πολυτελής θαλαμηγός, ίσως για λόγους τακτικής, είχε και μια μικρότερη σημαία του Ολυμπιακού.

«Βαρέθηκε να κάθεται και γύρισε στον εφοπλισμό» λένε ορισμένοι στην Ακτή Μιαούλη τα τελευταία χρόνια για τον Νίκο Πατέρα. Και πράγματι. Τίποτα δεν θυμίζει την ηρεμία των προηγούμενων ετών στο μέγαρο της Βασιλίσσης Σοφίας, στον αριθμό 45, όπου και έχει εγκαταστήσει εδώ και χρόνια το στρατηγείο του ο πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Τα γραφεία του γυάλινου πύργου του είναι πάλι σαν πολύβουο μελίσσι, καθώς τόση δουλειά δεν υπήρχε ούτε επί των ημερών του στο «τριφύλλι».

Ο, από τις Οινούσσες της Χίου, ορμώμενος 53χρονος επιχειρηματίας έχει ξαναχτίσει αξιόλογο στόλο για πρώτη φορά από το 2007. Ηταν τότε που είτε για λόγους διορατικότητας είτε άλλους πούλησε όλο τον στόλο (των 50 πλοίων) που είχε φτιάξει.

Κάποιοι τότε έλεγαν βέβαια ότι έχασε πολλά λεφτά, ότι βιάστηκε, αφού τον επόμενο χρόνο -την άνοιξη του 2008- η αγορά είχε οδηγήσει τις αξίες στα ύψη και θα μπορούσε έτσι να έχει βγάλει περισσότερα. Ομως μάλλον ήταν τυχερός, αφού το φθινόπωρο, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, δεν πουλιόταν ούτε… σωσίβια λέμβος. Ο Νικόλας, όπως τον φωνάζουν κάποιοι από τους φίλους του, γλίτωσε έτσι τα χειρότερα και βρέθηκε μάλιστα με μετρητά στην τράπεζα, σε μια περίοδο που πολλοί καταστράφηκαν.

Ετσι, όταν το καλοκαίρι του 2008 ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ανακοίνωσε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο στην ΠΑΕ και άλλων μετόχων, βασικότεροι εκ των οποίων ήταν οι Ανδρέας Βγενόπουλος, Παύλος Γιαννακόπουλος και Νίκος Πατέρας, ο τελευταίος ανέλαβε την προεδρία στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό. Από το 2011 και μετά όμως άρχισαν οι «ασυμφωνίες» των μετόχων, με συνέπεια διοικητική και αγωνιστική αστάθεια στην ομάδα. Ο Πατέρας αποχώρησε παρά το γεγονός ότι μεγάλωσε δίπλα στην ομάδα. Οι παλιότεροι θυμούνται άλλωστε ότι ο πατέρας του Διαμαντής ήταν γενικός αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού στις αρχές της δεκαετίας 1970, όταν το «τριφύλλι» μεγαλουργούσε φτάνοντας στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στις 2 Ιουνίου του 1971.

Από την αποχώρησή του και μετά άρχισε να ξανακοιτάει προσεκτικότερα τη ναυτιλία, λένε όσοι έχουν παρακολουθήσει από κοντά τις κινήσεις του. «Υπήρξε περίοδος που ο Πατέρας αγόρασε πλοίο μόνο και μόνο για να μην αραχνιάζει το προσωπικό στο γραφείο» λένε οι ίδιοι κύκλοι. Σήμερα πλέον ο εφοπλιστής από το γραφείο του, απέναντι από το Πολεμικό Μουσείο, όπου βρίσκεται και η διαχειρίστρια ναυτιλιακή του Pacific & Atlantic, ελέγχει στόλο 17 πλοίων. Πολύ μικρότερο τόσο σε πλήθος όσο και σε χωρητικότητα από ό,τι ο προηγούμενος, αλλά φαίνεται ότι έπεται και συνέχεια.

«Τέσσερα χρόνια αποχής από την πλοιοκτησία ήταν πολύ» φέρεται να έχει πει ο ίδιος, προσθέτοντας όμως πως δεν προτίθεται να αγοράσει πλοία με αξίες μεγαλύτερες των 10.000.000 με 15.000.000 ευρώ. Προσπαθεί δηλαδή με προσοχή να αγοράζει φτηνά και να πουλήσει ίσως στο μέλλον ακριβότερα.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News