Ειδήσεις

Στα κάγκελα δήμαρχοι - τουριστικός κλάδος για τους πρόσφυγες

Καζάνι που βράζει είναι η αυτοδιοίκηση και ο τουριστικός κλάδος στο Ρέθυμνο με αφορμή τη βόμβα που έσκασε περί φιλοξενίας προσφύγων στο νησί.

Καζάνι που βράζει είναι η αυτοδιοίκηση και ο τουριστικός κλάδος στο Ρέθυμνο με αφορμή τη βόμβα που έσκασε περί φιλοξενίας προσφύγων στο νησί.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, εξηγεί ότι ο Γιάννης Μουζάλας, επέλεξε να βρεθεί στην Κρήτη λόγω δεοντολογίας για να μη χρειαστεί να μεταβούν οι δήμαρχοι της Κρήτης στην Αθήνα το κατακαλόκαιρο. Έσπευσε να υπερασπιστεί την Περιφέρεια Κρήτης και τον Σταύρο Αρναουτάκη, ως προς την επιλογή συνάντησης μόνο με τους 4 δημάρχους των μητροπολιτικών δήμων και όχι με όλους, αγνοώντας ωστόσο τίνος ήταν αυτή η επιλογή. Θεωρεί, ότι ο κύβος ερρίφθη και αφορά το σύνολο των δήμων.

Όλοι οι δήμαρχοι της ενδοχώρας του Ρεθύμνου, δηλώνουν άγνοια περί της συνάντησης και των τεκταινόμενων.

Ο δήμαρχος Ανωγείων, Μανώλης Καλλέργης, ξεκαθαρίζει ότι ήδη στα Ανώγεια βρίσκονται εδώ και χρόνια 25 προσφυγόπουλα τα οποία συνεχώς ανανεώνονται και είναι σταθερά στον ίδιο αριθμό. Δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει την πολιτεία, όμως ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν άλλοι κατάλληλοι χώροι, όπως και ότι ο υφιστάμενος ξενώνας μπορεί να φιλοξενήσει το πολύ 30 προσφυγόπουλα.

Στο Αμάρι, ο δήμαρχος Παντελής Μουρτζανός, ονοματίζει ως ράδιο αρβύλα τις πληροφορίες για μετατροπή της σχολής Ασωμάτων σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων. Θεωρεί ότι η υποδοχή προσφύγων αφορά τις μεγάλες πόλεις του νησιού, τους δημάρχους των οποίων κάλεσε ο Γιάννης Μουζάλας, αφού δε γίνεται να ληφθούν αποφάσεις για τους Αμαριώτες, χωρίς τους Αμαριώτες.

Ο Γιάννης Ταταράκης, δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, θεωρεί ότι δεν υπάρχουν υποδομές κατάλληλες για τη φιλοξενία προσφύγων στα όρια του δήμου του και ότι πρέπει να τεθούν κάποια κριτήρια για να εξευρεθούν οι χώροι που θα πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Για τον δήμο Μυλοποτάμου, ο δήμαρχος, Δημήτρης Κόκκινος, εξηγεί ότι για λίγες δεκάδες προσφύγων υπάρχει η δυνατότητα, όχι όμως και για την εγκατάσταση εκατοντάδων προσφύγων, όπως θεωρεί ότι θα γίνει ανά νομό, αν μπει και η Κρήτη στη διαχείριση του θέματος.

Έξαλλος, ο Μανώλης Ταταράκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, θεωρεί ότι και μόνο που άνοιξε η συζήτηση θα υπάρξει βλάβη στο τουριστικό προϊόν του νησιού. Εξηγεί ότι είναι αδιανόητη η φιλοξενία προσφύγων οπουδήποτε στο νησί, αφού αποτελεί την ατμομηχανή του τουρισμού και οποιαδήποτε αρνητική τροπή θα φέρει πλήγμα στην τοπική και εθνική οικονομία.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Σχόλια