Ειδήσεις

Οικονομική "κόλαση" για κρητικούς επιχειρηματίες

Δεσμευμένους εταιρικούς λογαριασμούς έχει σχεδόν το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα, γεγονός που καθιστά προβληματική τη συνέχιση της λειτουργία τους.

Λόγω της πολύχρονης και βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα, ένας μεγάλος αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν βρεθεί εδώ και αρκετό καιρό σε οικονομικό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να οφείλουν τεράστια ποσά στο Ελληνικό Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ζώντας νυχθημερόν με τον εφιάλτη του μέτρου της αναγκαστικής κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών της επιχείρησής τους και των φορέων της που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ως μέσο διασφάλισης συμφερόντων, τόσο από το Ελληνικό Δημόσιο όσο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, καταρρακώνοντας την ελληνική επιχειρηματικότητα και οικονομία.

Βάσει λοιπόν αυτής της πολιτικής και της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας που υπάρχει στην αγορά, το 2016 καταγράφεται μεγάλη αύξηση των εντολών κατάσχεσης σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου πανελλαδικώς, αφού μόνο το πρώτο τετράμηνο φέτος οι εφορίες "άδειασαν" τους τραπεζικούς λογαριασμούς 428.465 οφειλετών, με τις υποθήκες ακινήτων την ίδια στιγμή να είναι τετραπλάσιες από πέρυσι.

Παρακολουθώντας λοιπόν κανείς τα στοιχεία της Διεύθυνσης Εισπράξεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι - οπότε και είχαν γίνει 333.776 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» - συμπεραίνει πως φέτος αυξήθηκαν κατά 30%, ενώ αν το πάρουμε ανά έτος θα δούμε πως, από τις αρχές του 2014, όταν γίνονταν μόλις... 7.000 κατασχέσεις το μήνα, φτάνουμε στο 2015 οπότε και οι κατασχέσεις πενταπλασιάστηκαν, ενώ φέτος επταπλασιάστηκαν!

Ό,τι δεν εισπράττεται, κατάσχεται!

Παρ' όλα τα δυσάρεστα νούμερα, τον πανικό και την αγωνία που προκαλεί το άκουσμα και μόνο της λέξης "κατάσχεση" σε κάθε πολίτη και επιχειρηματία, το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς των κατασχέσεων, αφού, από 1.200 που ήταν το ανώτατο ημερήσιο όριο από τραπεζικές καταθέσεις οφειλετών για χρέη προς την εφορία, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ζήτησε να αυξηθούν σε 1.800 κατασχέσεις ανά ημέρα - στοιχείο που δείχνει ότι οι κατασχέσεις στοχεύουν και στα περίπου 3,5 εκατομμύρια των μικροοφειλετών, παρότι μόλις 17.000 χρωστούν συνολικά περίπου τα 65 δισ. από τα σχεδόν 90 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία.

Συγκεκριμένα, εκτός από τις κατασχέσεις λογαριασμών που έκαναν οι εφορίες στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2016, έγιναν 8.706 πλειστηριασμοί, εκδόθηκαν άλλες 9.810 παραγγελίες κατάσχεσης, άνοιξαν 1.423 νέοι φάκελοι κατάσχεσης (3,5 φορές περισσότεροι από πέρυσι), ενώ μπήκαν 1.701 υποθήκες σε ακίνητα (τετραπλάσιες από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι). Επιπλέον, από την αρχή του 2016 και μέχρι τον Απρίλιο ασκήθηκαν 2.339 ποινικές διώξεις σε βάρος οφειλετών επιπρόσθετα των 10.782 που είχαν ασκηθεί ήδη πέρυσι.

Λίγες κατασχέσεις στην Κρήτη

Πρωταθλήτρια Ελλάδας στους ρυθμούς διενέργειας κατασχέσεων αναδεικνύεται μέχρι τώρα η ΦΑΕ Πειραιά, η οποία έφτασε τις 18.179 συνολικά στο α' τετράμηνο του 2016 και ακολουθεί η Ε' ΔΟΥ Πειραιώς με 14.030 κατασχέσεις λογαριασμών. Τα πρωτεία, ωστόσο, διεκδικούν και οι ΔΟΥ της Βόρειας Ελλάδας, ενώ στην Ε' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης είχαμε 17.355 συνολικά κατασχέσεις.

Η Ζ' Θεσσαλονίκης εκτέλεσε 16.288 κατασχέσεις λογαριασμών, η ΔΟΥ Κατερίνης έφτασε τις 12.993, η ΔΟΥ Σερρών τις 12.334, η ΔΟΥ Ιωαννίνων τις 12.935 σε ολόκληρο το α' τετράμηνο και η ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης τις 11.755 κατασχέσεις. Ψηλά στην κατάταξη φιγουράρουν επίσης η ΔΟΥ Μυτιλήνης με 15.000 κατασχέσεις, η ΔΟΥ Πάτρας με 12.300 κατασχέσεις στο τετράμηνο και η ΔΟΥ Κορίνθου με 9.784 κατασχέσεις συνολικά.

Πιο ήρεμα, από την άλλη πλευρά, φαίνονται τα πράγματα στην Αττική, όπου μόνο στη Γλυφάδα οι κατασχέσεις έφτασαν στις 11.963, αλλά πουθενά αλλού δεν έχουν ξεπεράσει τις 8.000-9.000 σε ολόκληρο το α' τετράμηνο του έτους. Χωρίς τα προβλήματα αυτά, πάντως, φαίνεται ότι ζουν οι φορολογούμενοι σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως π.χ. στο Ρέθυμνο, με μόλις 1.535 κατασχέσεις σε τέσσερις μήνες, στη Δράμα με 1.910 κατασχέσεις, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης με 1.950, στην Καστοριά με 2.444, και στην Έδεσσα με 2.908 κατασχέσεις.

Τα βήματα της κατάσχεσης

Αυτή τη στιγμή οι κατασχέσεις μετά από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών έχουν μορφή εξπρές αφού, σε διάστημα το πολύ 7 ημερών, η εφορία "τραβάει" από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τα οφειλόμενα στο Ελληνικό Δημόσιο - ή τμήμα αυτών - χρήματα. Συγκεκριμένα, δίνει εντολή στις τράπεζες για δέσμευση σε πρώτη φάση των λογαριασμών και εν συνεχεία τα χρήματα που είναι κατατεθειμένα κατάσχονται μέχρι το ύψος της οφειλής (εκτός και αν πρόκειται για μισθούς και συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ).

Η δέσμευση των καταθέσεων γίνεται εντός 2 ημερών από τις τράπεζες και η κατάσχεση ολοκληρώνεται μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες από την αποστολή του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

«Θα καταρρεύσει η αγορά» - Ζητούν θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού

Μπροστά στον «κίνδυνο ολικής κατάρρευσης της τοπικής αγοράς», ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, θεωρώντας πως η εφαρμογή του μέτρου κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών επιχειρήσεων είναι εντελώς αντιπαραγωγική, ζητά την επανεξέτασή του, ενώ μεταξύ άλλων προτείνει «τη θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων σε δύο τουλάχιστον ελληνικές τράπεζες (για λόγους ανταγωνισμού), χωρίς όριο δέσμευσης και με αποδέσμευση, για πληρωμές υποχρεώσεων, όλων των υφιστάμενων διαθεσίμων που σήμερα παραμένουν "παγωμένα" και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, και τη δυνατότητα μέσω των ακατάσχετων λογαριασμών να πληρώνονται συγκεκριμένα οι υποχρεώσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου (φόροι, τέλη, ΦΠΑ κ.λπ.) και των ασφαλιστικών οργανισμών (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κ.λπ.) και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ), ώστε η επιχείρηση, ανεξάρτητα από τα χρέη της, να μπορεί να λειτουργεί σύννομα και τα ποσά που σήμερα είναι "παγωμένα" λόγω δέσμευσης να αξιοποιούνται άμεσα προς όφελος του Δημοσίου και της οικονομίας γενικότερα.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια