default-image

Το Λούβρο, ο Μότσαρτ και η "Συνοικία το Όνειρο" - videos

Το Λούβρο, ο Μότσαρτ και η "Συνοικία το Όνειρο" - videos

Η 41η Συμφωνία του Μότσαρτ

Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Αυγούστου του 1788 όταν ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ολοκληρώνει ένα από τα πιο διάσημα έργα του. Ο λόγος για την 41η Συμφωνία η οποία αποτελεί το τελευταίο και το πιο μεγάλο σε διάρκεια συμφωνικό έργο του αξεπέραστου συνθέτη.

Η πρεμιέρα του έργου, το οποίο είναι γνωστό και ως "Συμφωνία του Διός" έγινε μετά το θάνατο του Μότσαρτ, τον Οκτώβριο του 1819 στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.

Το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι

Ήταν 10 Αυγούστου του 1793 όταν ξεκινά -εν μέσω Γαλλικής Επανάστασης- η λειτουργία του Λούβρου, στο Παρίσι ως μουσείο. Το 75% των εκθεμάτων του προερχόταν από τις βασιλικές συλλογές ενώ το υπόλοιπο 25% από την περιουσία του κλήρου και των ευγενών που δημεύτηκε από τους επαναστάτες. 

Το Μουσείο του Λούβρου βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας της Γαλλίας, στις όχθες του Σηκουάνα και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα, σημαντικότερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο.

Η γέννηση του μεγάλου Παναϊτ Ιστράτι

Εξάλλου, στις 10 Αυγούστου του 1884 γεννιέται στη Βράιλα της Ρουμανίας ο μεγάλος λογοτέχνης, Παναϊτ Ιστράτι. Ο πατέρας του ήταν Έλληνας καπνέμπορος από την Κεφαλονιά ενώ η μητέρα του ήταν πλύστρα. Ο επονομαζόμενος και ως «Γκόρκι των Βαλκανίων» έκανε διάφορες δουλειές για να ζήσει, παράλληλα με το τεράστιο συγγραφικό του έργο. 

Ο Νίκος Καζαντζάκης μαζί με τον φίλο του Παναϊτ Ιστράτι

Αρχικά έγραφε άρθρα σε σοσιαλιστικά περιοδικά της εποχής και στη συνέχεια άρχισε να ασχολείται με τη λογοτεχνία. Γνωστός για τις αριστερές του πολιτικές πεποιθήσεις, υπήρξε στενός φίλος του Νίκου Καζαντζάκη. Πέθανε τον Απρίλιο του 1935 σε σανατόριο του Βουκουρεστίου έχοντας προσβληθεί από φυματίωση. Νωρίτερα είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει χωρίς επιτυχία.

Η πρεμιέρα της ταινίας "Συνοικία το Όνειρο"

Πριν από ακριβώς 55 χρόνια, στις 10 Αυγούστου του 1961, γίνεται η πρεμιέρα της ελληνικής δραματικής ταινίας «Συνοικία το όνειρο» του Αλέκου Αλεξανδράκη. Το σενάριο της ταινίας έγραψαν ο μεγάλος ποιητής, Τάσος Λειβαδίτης και ο επίσης μεγάλος λογοτέχνης, Κώστας Κοτζιάς, ενώ τη μουσική επιμέλεια ανέλαβε ο Μίκης Θεοδωράκης (« Βρέχει στη φτωχογειτονιά»). 

Στην ταινία, η οποία αποτέλεσε ένα από τα πρώτα νεορεαλιστικά φιλμ που γυρίστηκαν στη χώρα μας, -με ανάγλυφη την αριστερή σκοπιά με την οποία προσεγγίζει την ελληνική κοινωνική πραγματικότητα στο μέσο της μεταπολεμικής περιόδου-, πρωταγωνιστούν οι Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάνος Κατράκης και Αλίκη Γεωργούλη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News