Ειδήσεις

Καταδικάζουν το απαράδεκτο τραγούδι του Tus

Απαράδεκτο, αισχρό και άκρως προσβλητικά για κάθε γυναίκα αυτού του πλανήτη είναι το νέο τραγούδι του ράπερ Tus με τον τίτλο «Βουλγάρες». Το τραγούδι παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας, το trafficking, σαν κάτι cool, ξεπλένοντας την μέσω του lifestyle και της μουσικής.

Απαράδεκτο, αισχρό και άκρως προσβλητικό για κάθε γυναίκα αυτού του πλανήτη είναι το νέο τραγούδι του ράπερ Tus με τον τίτλο «Βουλγάρες». Το τραγούδι παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας, το  trafficking, σαν κάτι cool, ξεπλένοντας την μέσω του lifestyle και της μουσικής.

«Η παράνομη διακίνηση κι εμπορία γυναικών με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση συνιστά μορφή του οργανωμένου εγκλήματος, από την  οποία πράγματι βγάζουν πολλά λεφτά οι εγκληματίες. Για το σκοπό αυτό, δε διστάζουν να κακοποιούν βάναυσα τα θύματά τους είτε σωματικά, είτε ψυχικά, είτε πνευματικά με στόχο την πλήρη ταπείνωση, χειραγώγηση και υποτέλειά τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.

Τα σχόλια των ακροατών κάτω από το βίντεο είναι άκρως επικριτικά για το τραγούδι. Στηλιτεύουν το μισογυνισμό τόσο του τραγουδιστή όσο και των παραγωγών και ζητούν, όπως και η Γενική Γραμματεία Ισότητας, να γίνουν αναφορές εναντίον του βίντεο στο youtube, ώστε να αναγκαστεί η εταιρεία να το κατεβάσει ως προϊόν διακίνησης μίσους και επιθετικής συμπεριφοράς. Παράλληλα, το τραγούδι στιγματίζει γυναίκες συγκεκριμένων εθνικοτήτων, αναπαράγοντας ρατσιστικά στερεότυπα.

«Τα συνήθη θύματα είναι νέες γυναίκες αλλά και παιδιά που  η φτώχεια, η ανεργία και η απελπισία που βιώνουν στις χώρες  προέλευσής τους,  τα καθιστά ευάλωτα στην εξαπάτηση με δόλο μία καλύτερη ζωή. Αυτό που στη πραγματικότητα βρίσκουν είναι βία, εκμετάλλευση και ναρκωτικά…

» Όλη αυτή η αθλιότητα αποκρύπτεται τόσο από το τραγούδι όσο και από το video clip που το συνοδεύει. Αντίθετα, προβάλλει ως κανονική, άνετη, αστεία μία συμπεριφορά που ουσιαστικά εκπαιδεύει το νεαρό ακροατήριό του ότι όλα πωλούνται κι αγοράζονται, ακόμα και οι ανθρώπινες σχέσεις!

» Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων εμπιστεύεται ότι οι εταιρείες παραγωγής, διάθεσης, διαφήμισης, επικοινωνίας κλπ θα σεβαστούν τις υποχρεώσεις αυτορρύθμισης κι αυτοδέσμευσης που απορρέουν από  την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη τους και το απαράδεκτο αυτό τραγούδι είτε θα αποσυρθεί άμεσα είτε θα βρει τη θέση που του αξίζει: στα αζήτητα!», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Ισότητας.

Εν τω μεταξύ, ο ένας μετά τον άλλον, νεαροί youtubers ανεβάζουν την κριτική τους, όπου καταδικάζουν το βίντεο και εξηγούν στο κοινό τους ότι το trafficking είναι «κάτι κακό», σύμφωνα με την Καθημερινή. Έναντι του επιχειρήματος ότι ο Tus είχε την πρόθεση να προκαλέσει και να σατιρίσει, οι youtubers σχολιάζουν: «Ποτέ δεν είχε ποιότητα, αλλά κάναμε πλάκα με τα τραγούδια του, ίσως δείξαμε πολλή ανοχή και ο ίδιος έχασε το μέτρο». Αρχικά ο Tus είχε εμφανισθεί ως σκληροπυρηνικός ράπερ, συγκινώντας πολλούς. Άπαξ και έγινε, όμως, γνωστός, φαίνεται ότι έκανε στροφή επί το λαϊκότερον, απογοητεύοντας τους παλιούς θαυμαστές του. Μαζί με την Έφη Θώδη τραγούδησε «Όπως λάχει εμείς οι βλάχοι, ακόμα και με το στανιό» και πλάι στον Σώτη Βολάνη «Άραβας θέλω να γίνω, να ζω και με τις δύο», που ναι μεν δεν προάγουν τις αρχές του φεμινισμού, φαίνεται όμως ότι προκαλούσαν υπομειδιάματα…

Σχόλια