Ειδήσεις

Ανακοινώθηκαν οι φετινές τιμές για τα οινοστάφυλα

Την παραλαβή όλων των ποικιλιών οινοσταφύλων στο Οινοποιείο της στην Παλιανή ξεκινάει από την Τετάρτη 17 Αυγούστου η Ένωση Ηρακλείου, ενημερώνοντας τους παραγωγούς. Και περνώντας... στο "παρασύνθημα" και σε αυτό που ενδιαφέρει ουσιαστικά τους παραγωγούς, που δεν είναι άλλο από την τιμή του κιλού στις ποικιλίες οινοσταφύλων, σύμφωνα με τον πίνακα που ανακοίνωσε η Ένωση Ηρακλείου, αυτές κυμαίνονται ως εξής: λευκά οινοστάφυλα 0,30 ευρώ, ροζακί 0,30 ευρώ, βιλάνα α' ποιότητας 0,35 ευρώ, βιλάνα β' ποιότητας 0,25, λιάτικο 0,30, κοτσιφάλι 0,35, μαντηλάρι (10,5 be) 0,25 ευρώ, syrah 0,40 ευρώ, θραψαθήρι, αθήρι, δαφνί και πλυτό 0,30 ευρώ. Όσον αφορά τα ποικιλιακά οινοστάφυλα που δεν περιλαμβάνονται παραπάνω, θα παραλαμβάνονται μετά από επιτόπιο ποιοτικό έλεγχο από τον αρμόδιο γεωπόνο και η τιμή τους δε θα ξεπερνά τα 0,40 ευρώ.

Όπως μάλιστα τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της Ένωσης, Ανδρέας Στρατάκης, και ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Χατζάσκος, «στα πλαίσια αναβάθμισης της ποιότητας του παραγόμενου κρασιού, η οργάνωσή μας συνιστά στους παραγωγούς-μέλη της τα οινοστάφυλα να προσκομίζονται σε πλαστικά κιβώτια (κλούβες) την ίδια μέρα της κοπής τους και απαρέγκλιτα να τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: α) να έχουν ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας τουλάχιστον 12 be για τις ερυθρές ποικιλίες και 11 be για τις λευκές και β) να μην έχουν μυκητολογική προσβολή (σάπισμα) και ηλιοεγκαύματα».

Όπως επισημαίνεται, η παραλαβή των οινοσταφύλων θα γίνεται κατά τις ώρες από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Όλοι οι παραγωγοί που προσκομίζουν οινοστάφυλα στο Οινοποιείο θα πρέπει να φέρουν μαζί τους υποχρεωτικά την επικαιροποιημένη δήλωση αμπελοκαλλιέργειας η οποία πρέπει να αναφέρει όλα τα αλφαριθμητικά στοιχεία του παραγωγού και τα χαρτογραφικά στοιχεία των αμπελοτεμαχίων, απ' όπου ο παραγωγός θα παραδώσει οινοστάφυλα. Οι παραγωγοί που τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους το Δελτίο Αποστολής προς αποφυγήν εκκρεμοτήτων.

Τέλος, η Ένωση Ηρακλείου ενημερώνει τους παραγωγούς των περιοχών Υποκαταστημάτων Αρκαλοχωρίου και Πύργου ότι θα γίνεται παραλαβή οινοσταφύλων με τις παραπάνω προϋποθέσεις και η ημερομηνία έναρξης θα καθοριστεί με νεότερη ανακοίνωση. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2810/378.000, 378.125, 378.130 και 791.250.

Οι τιμές στα οινοστάφυλα

Ποικιλία      Τιμή κιλού (ευρώ)

Λευκά οινοστάφυλα      0,30

Ροζακί      0,30

Βιλάνα Α' ποιότητας      0,35

Βιλάνα Β' ποιότητας      0,25

Λιάτικο      0,30

Κοτσιφάλι      0,35

Μαντηλάρι (10,5 be)      0,25

Syrah      0,40

Θραψαθήρι, Αθήρι, Δαφνί, Πλυτό      0,30

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια