Ειδήσεις

Πήγε για ψάρεμα και βρήκε... λαγοκέφαλο (video)

Μετά τον εντοπισμό λεοντόψαρου, προ ημερών όπως είχε αποκαλύψει το neakriti.gr, ανησυχία προκαλεί η παρουσία εκ νέου του λαγοκέφαλου.

Δεν  πίστευε στα μάτια του ένας ερασιτέχνης ψαράς που πήγε για ψάρεμα στο λιμανάκι της Αγίας Γαλήνης στο Ρέθυμνο  και ξαφνικά  ένιωσε  το καλάμι του να γίνεται αρκετά βαρύ. Αιτία το γεγονός ότι είχε πιάσει ένα λαγοκέφαλο.

Το τοξικό αυτό ψάρι εντοπίστηκε Σάββατο μεσημέρι εντελώς ξαφνικά και αναπάντεχα.

"Το περασμένο Σάββατο το πρωί είχαμε πάει βόλτα οικογενειακά στην Αγία Γαλήνη .  Ρίξαμε με τον πατέρα μου  το καλάμι μέσα στο μόλο . Νιώσαμε ξαφνικά να βαραίνει το ανασύραμε και διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για το τοξικό ψάρι" υποστηρίζει στο neakriti.gr ο κ. Γιακουμάκης, μην μπορώντας και ο ίδιος να συνειδητοποιήσει ότι πλέον τα ψάρια αυτά εντοπίζονται σε τόσο ρηχά νερά."

Και μην έχοντας περάσει μεγάλο διάστημα από τον εντοπισμό του λεοντόψαρου , όπως είχε αποκαλύψει το neakriti.gr ,αυτήν την φορά ανησυχία προκαλεί η παρουσία εκ νέου του λαγοκέφαλου και μάλιστα σε τόσο κοντινή απόσταση  από την ακτή.

Ανησυχία για τον εντοπισμό λαγοκεφάλου σε απόσταση αναπνοής από την ακτή

Το τοξικό αυτό ψάρι, ως γνωστόν που  εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και στο θαλάσσιο περιβάλλον της Κρήτης, απειλώντας την αλιεία, προκαλεί φόβο, πόσο μάλλον όταν κάποιοι το αντικρίσουν σε κοντινή απόσταση από την ακτή καθώς πέρα από τα μεγάλη βάθη εντοπίζονται σε βάθη 1 - 2 μέτρων.

"Ένιωσα φόβο και δέος ,είχα διαβάσει για την παρουσία τους στην Κρήτη αλλά είναι τελείως διαφορετικό το συναίσθημά να το βλέπει σε απόσταση αναπνοής από εσένα ,δήλωσε φοβισμένος στο neakriti.gr o κ. Γιώργος Γιακουμάκης.

"Είναι το ψάρι που δεν έχει …εχθρούς. Τρώει τα πάντα και  δεν κάνει διακρίσεις. Τρώει από σουπιές, χταπόδια μέχρι σίδερα, αγκίστρια κ.α.  Γνήσιος… Κουταλιανός.Ήδη αρκετοί ψαράδες μας έχουν εκφράσει  τον προβληματισμό τους για τον μεγάλο αριθμό αλλά και το μέγεθος των τοξικών ψαριών, κρούοντας παράλληλα το καμπανάκι στους αρμόδιους. Αν δεν παρθούν μέτρα, σε 2 χρόνια δεν θα μπορούμε να κάνουμε μπάνιο σε παραλίες" ,ύμφωνα και με τον ψαρά και πρόεδρο των αλιέων Ηρακλείου κ. Μαντζαράκης.

Επιπλέον, αρκετοί ψαράδες πάνε για ψάρεμα τις βραδιές που δεν έχει φεγγάρι, διότι όπως μας εξήγησαν όταν έχει φεγγάρι ….δραστηριοποιούνται και οι λαγοκέφαλοι!

Τοξικά ψάρια

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Όλα αυτά τα είδη λέγονται «Λεσσεψιανά», από το επώνυμο του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσσέψ που κατασκεύασε τη διώρυγα.

Δείτε στο βίντεο την ευκολία με την οποία διαλύει το μέταλλο

Πρωτοεμφανίστηκε το 2003 στη Ρόδο κι έκτοτε, κυρίως εξαιτίας της αλλαγής της θερμοκρασίας του νερού, έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Ο λαγοκέφαλος, µε την επιστημονική ονομασία Lagocephalus sceleratus, παράγει την τοξική ουσία τετραδοτοξίνη και µμπορεί  να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο σε όσους τον καταναλώσουν.

Ο Λαγοκέφαλος ή Λαγόψαρο ή Lagocephalus sceleratus, όπως είναι το επιστημονικό του όνομα ανήκει στην οικογένεια των τετραοδοντίδων (Tetraododidae), δεν παρουσιάζει αλιευτικό ενδιαφέρον και ζει σε τροπικά κλίματα, κυρίως στον Ινδικό και τον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Στη Μεσόγειο ο Λαγοκέφαλος εντοπίστηκε πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2003 στα δυτικά παράλια της Τουρκίας, ανατολικά της νήσου Κω. Στη συνέχεια, το 2004 εντοπίστηκε στα παράλια της Γιάφας (Ισραήλ) και της Αττάλειας (Τουρκία), το 2005 στα παράλια του Ηρακλείου, της Ρόδου και της Γεωργιούπολης στην Κρήτη και το 2006 στα παράλια της Σμύρνης. Σήμερα ζει σε όλο σχεδόν το Αιγαίο Πέλαγος.

Για αυτό και το Ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ενημερώσει σχετικά τα λιμεναρχεία για την αποφυγή της κατανάλωσης. Έχουν γίνει μερικές μελέτες, από τις οποίες προκύπτει μεγάλη συγκέντρωση της τετροδοτοξίνης στα σπλάχνα και στον μυϊκό ιστό του λαγοκέφαλου.

Πόσο επικίνδυνος είναι για την υγεία μας ο λαγοκέφαλος

Το σχήμα του ψαριού αυτού μοιάζει με τορπίλη, είναι ασημένιο στο κάτω μισό του σώματος και στη ράχη του είναι γκριζωπό με σκούρες κηλίδες. Δεν έχει λέπια και χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ότι έχει σε κάθε γνάθο δυο δυνατά δόντια, τα οποία του δίνουν την όψη λαγού, εξ' ου και το όνομά του. Το μέγεθός του μπορεί να φτάσει τα 110 εκατ. και το βάρος του μέχρι τα 7 κιλά.

Τα δε συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι παράλυση, πόνος στο στομάχι, διάρροια, εµετός και δύσπνοια.

Θάνατος από την κατανάλωση λαγοκέφαλου δεν έχει βεβαιωθεί στην Ελλάδα, αλλά µόνο στο Ισραήλ, όπου και εκεί ο πληθυσμός τους είναι τεράστιος. Ο λαγοκέφαλος είναι ένας από τους 29 συνολικά «λεσεψιανούς µμετανάστες», είδη δηλαδή που πέρασαν στη Μεσόγειο µέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια