default-image

Παγώνει ο φόρος στη ρακή: Μικρή ανάσα για τους καζανάρηδες

Κρήτη
Παγώνει ο φόρος στη ρακή: Μικρή ανάσα για τους καζανάρηδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θετικές δεσμεύσεις, έστω και προσωρινά, για φέτος, αφού από του χρόνου κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να έχει αλλάξει, έλαβαν οι καζανάρηδες του Ηρακλείου απέναντι στο θόρυβο που είχε δημιουργηθεί αναφορικά με την οδηγία που επιβάλλει αβάσταχτο φόρο σε αποστάγματα όπως η ρακή και το τσίπουρο, με την απειλή παράλληλα δυσβάσταχτου προστίμου για τη χώρα μας.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής Αγροτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης, από το Ηράκλειο όπου βρέθηκε, την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο θα ισχύσει ό,τι ακριβώς προβλεπόταν και πέρυσι, δέσμευση η οποία έδωσε ανάσα στους θορυβημένους αποσταγματοποιούς.

Πιο αναλυτικά, χθες πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των μελών του Συλλόγου Παραδοσιακών Καζανάρηδων Κρήτης (αποσταγματοποιών τσικουδιάς) στην αίθουσα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, με τον κ. Αραχωβίτη, που παρευρέθηκε σε αυτή, να τονίζει πως «είμαστε στην Ευρώπη, έχουμε μια ευρωπαϊκή οδηγία, και πρέπει να προσαρμόσουμε τη δική μας νομοθεσία έτσι ώστε να είναι από τη μια ναι μεν σύμφωνη με την ευρωπαϊκή αλλά και από την άλλη να προστατεύει και τα εθνικά μας προϊόντα. Για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά, έχουμε δύο πράγματα: πρώτον τη σύσταση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αναφέρεται στο καθεστώς εμπορίας και, δεύτερον, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις και διαβουλεύσεις με τους καζανάρηδες, με σκοπό την εξεύρεση λύσης πάνω στο πρόβλημα, που να είναι στην κατεύθυνση της προστασίας τόσο του προϊόντος όσο και των παραγωγών».

Από την πλευρά του ωστόσο ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης επισήμανε πως «εμείς έχουμε προτείνει πρώτα από όλα να νομιμοποιηθούν περισσότερες ποσότητες τις οποίες ζητά η αγορά από τους αμπελουργούς, να ταυτοποιηθεί το προϊόν ώστε να είναι ελέγξιμο και φορολογικά αλλά και σε επίπεδο υγιεινής προκειμένου να ξέρει ο καθένας τι πίνει, και οπωσδήποτε να παραμείνει η παραγωγή στα χέρια των αμπελουργών που έχουν το δικαίωμα να αποστάξουν και να διαθέσουν το προϊόν τους, προσπαθώντας να διεκδικήσουν κάποια υπεραξία από την αγορά».

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του τη συνέλευση, σημείωσε πως «δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Στηρίζουμε τους αμπελοκαλλιεργητές της Κρήτης, στηρίζουμε τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, στηρίζουμε την τοπική οικονομία. Η συνεργασία μας ήταν, είναι και παραμένει ειλικρινής και αποτελεσματική».

Ταφόπλακα για τους παραγωγούς: Ίδιος φόρος στη ρακή με το ουίσκι

Αν και η απόφαση περιλαμβάνει προς το παρόν το "πάγωμα" της διαδικασίας, το επόμενο διάστημα είναι σαφές, όπως επισημάνθηκε, ότι θα οριοθετηθούν αλλαγές σχετικές με το προϊόν, με στόχο να μπει μια τάξη όσον αφορά στην ασφάλειά του. Όμως οι αποσταγματοποιοί επισημαίνουν πως δεν μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους άλλη φορολογική επιβάρυνση που θα εξομοιώνει το προϊόν με το ουίσκι και τα άλλα ποτά.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσαν, μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ταφόπλακα τόσο για τους ίδιους όσο και για ένα μεγάλο τμήμα της αγροτικής οικονομίας, με το νομικό σύμβουλο των αποσταγματοποιών κ. Αντώνη Βγόντζα να κάνει την ίδια ώρα λόγο για συμφέροντα που σε μεγάλο βαθμό κινούνται με άξονα τον περιορισμό της αυξημένης ζήτησης τους προϊόντος, όπως αυτή έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με τις πωλήσεις των υπόλοιπων οινοπνευματωδών ποτών, εξηγώντας από την άλλη πως, για να διασφαλιστεί η καλή ποιότητα του προϊόντος, χρειάζεται ένα πλαίσιο στο οποίο θα μπορούν να ανταποκριθούν οι επαγγελματίες, διατηρώντας ταυτόχρονα τον παραδοσιακό χαρακτήρα του.

«Αυτά που έχουν σχεδιαστεί είναι απαγορευτικά. Δεν μπορείς να εφαρμόζεις το φόρο που επιβάλλεις στο ουίσκι στη ρακή. Τότε θα γίνουμε όλοι παράνομοι», είπε ο κ. Βγόντζας.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη - Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News