default-image

Αυλαία για το συνέδριο των αποδήμων

Κρήτη
Αυλαία για το συνέδριο των αποδήμων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 8ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, το οποίο έλαβε χώρα στην πόλη του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στο "Σπίτι του Πολιτισμού". Στα πλαίσια της κεντρικής εκδήλωσής του στο "Σπίτι του Πολιτισμού", οι όπου Γης Κρητικοί και ντόπιοι άκουσαν με ενδιαφέρον τα όσα εμπεριέχει κρυπτογραφημένα ο "Ερωτόκριτος" του Βιτσέντζου Κορνάρου, όπως αναφορές στη Σεισμολογία, τη Μετεωρολογία, ακόμη και την Ιατρική.

Κατέστη επιπλέον γνωστή η επιρροή του Κορνάρου από γαλλικά λογοτεχνικά ρεύματα κατά τη συγγραφή του "Ερωτόκριτου", που μάλλον είναι πολλά περισσότερα από ένα ειδύλλιο με την Αρετούσα. Όσο για τους στίχους που πολλοί γνωρίζουν, πολλές φορές δεν έχουν άρρηκτη σχέση με το πραγματικό κείμενο, αφού καλλιτέχνες και τροβαδούροι της Κρήτης - και όχι μόνο - τους έχουν κάπως τροποποιήσει.

Η εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή το στρατηγικό σύμβουλο Νίκο Λυγερό είχε θέμα "Το κονταροχτύπημα στον «Ερωτόκριτο» ως γεωστρατηγικό παράδειγμα αγωνιστικότητας", όπου το κείμενο του Βιτσέντζου Κορνάρου αναδείχθηκε με διαφορετικό τρόπο, αποκαλύπτοντας στοιχεία του που διαφεύγουν της προσοχής των περισσοτέρων.

Το τριήμερο συνέδριο με τίτλο "Ο Κρητικός στον Αγώνα" είχε πλούσια θεματολογία (στους τομείς της Ιστορίας, του Πολιτισμού, της Παράδοσης, της Οικονομίας-Ανάπτυξης, του Αθλητισμού κ.ά.).

Χθες, κατά την επίσημη λήξη του συνεδρίου στη Μονή Αρκαδίου, πραγματοποιήθηκε δοξολογία και δωρεάν ξενάγηση το πρωί στη Μονή και το μεσημέρι στο Πολεμικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου και στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας από την κ. Αθηνά Κυριακάκη-Σφακάκη. Στη συνέχεια ακολούθησαν τα εγκαίνια των διαδραστικών συστημάτων του ΙΤΕ, μια ευγενική δωρεά του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου στη Μονή Αρσανίου, ήταν ανοιχτή για το κοινό η έκθεση ζωγραφικής, με κεντρικό άξονα την επική Μάχη της Κρήτης, του γνωστού διεθνώς Κρητικού ζωγράφου Μπότη Θαλασσινού.

Η κρίση στο τραπέζι

Στις εργασίες του συνεδρίου, στις θεματικές συναντήσεις των απόδημων Κρητικών και όλων όσων τις παρακολούθησαν, αναπτύχθηκαν θέματα από ιστορικούς και επιστήμονες για την Επανάσταση του 1866 στο Αρκάδι, τη Μάχη τη Κρήτης κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον κρητικό αγώνα μέσα στην κρητική Λαογραφία και Λογοτεχνία, τη θέση του κρητικού αγώνα στις μέρες μας, τη στάση και τα πεπραγμένα του απόδημου Κρητικού στον κάθε λογής αγώνα από το 1885 έως και το μεταπολεμικά χρόνια, καθώς και για μορφές Κρητικών γνωστές και άγνωστες που έγιναν παραδείγματα αγώνα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε λόγος και για το πώς η οικονομική κρίση, που επηρεάζει τους τομείς της τοπικής οικονομίας, μπορεί να είναι και μία ευκαιρία για την ανάδειξη νέων ιδεών, καινοτομιών και εφαρμόσιμων πρακτικών που μπορούν να βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες και την Κρήτη, αλλά κατ' επέκταση την Ελλάδα και τη θέση της στην παγκόσμια κοινότητα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανώλης Βεληβασάκης, «ο διαχρονικός αγώνας του Κρητικού από την αρχαιότητα έως σήμερα πολλές φορές έχει αποδείξει ότι συνθήκες και εποχές μπορούν να έχουν κοινά σημεία, γεγονός που βοηθάει στην αξιολόγηση μιας κρίσης, μιας αντίληψης για το τι πραγματικά συμβαίνει, αλλά και το πώς μπορούμε να οργανωθούμε, να αντιδράσουμε να πράξουμε...

 Ποτέ δεν είχαμε αμφιβολίες ότι η Ελλάδα - μαζί και η ιδιαίτερη πατρίδα μας, η Κρήτη μας - που περνάει πολύ δύσκολες εποχές, θα ξαναβρεί το δρόμο της και θα ξαναβρεθεί στην ευημερία και στην ανάπτυξη. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή, πολλή δουλειά και καλή οργάνωση. Όταν σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, τότε θα έρθει και η στασιμότητα. Όμως όπως μας δίδαξαν οι Κρήτες ανά τον κόσμο αλλά και στον τόπο μας, ο διαρκής αγώνας έχει πάντα αποτελέσματα. Η στασιμότητα δεν έχει έρθει και ούτε θα έρθει... Αυτό που θα έρθει σύντομα είναι η πρόοδος».

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News