Ειδήσεις

Υποχρεωτικό το πλαστικό χρήμα στις καθημερινές συναλλαγές

Στη ζωή μας, θέλοντας και μη, θα μπει από εδώ και στο εξής το “πλαστικό” χρήμα, λόγω ριζικών αλλαγών σε όλες τις καθημερινές μας συναλλαγές που αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Στη ζωή μας, θέλοντας και μη, θα μπει από εδώ και στο εξής το "πλαστικό" χρήμα, λόγω ριζικών αλλαγών σε όλες τις καθημερινές μας συναλλαγές που αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Πρόκειται ουσιαστικά για την επέκταση της χρήσης χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, αλλά και την υποχρέωση των επιχειρήσεων να έχουν τα γνωστά μηχανήματα POS.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο, όπως έγινε γνωστό, προβλέπει αφορολόγητο μόνο με κάρτες ή ηλεκτρονικό χρήμα, έξτρα φόρο 22% σε όσους δε συμπληρώνουν το απαιτούμενο ποσό των δαπανών με κάρτες, συλλογή αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους και για όσους εξαιρεθούν από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, υποχρεωτικά POS σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, αλλά και καθιέρωση ενός ειδικού τραπεζικού επαγγελματικού λογαριασμού ο οποίος θα προστατεύεται σε ποσοστό 80% από κατασχέσεις. Tα παραπάνω είναι ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπουν τα 15 άρθρα του νομοσχεδίου.

Πιο αναλυτικά τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου έχουν ως εξής:

Η έκπτωση φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος, το οποίο δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, θα εξασφαλίζεται μόνο με δαπάνες για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή με τη χρήση άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής (π.χ. τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ.). Οι πληρωμές που θα πρέπει να γίνονται μέσω "πλαστικό" ή ηλεκτρονικού χρήματος θα υπολογίζονται ως ποσοστό επί του εισοδήματος. Επίσης, όπως σημειώνεται, όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο υψηλότερο θα είναι και το ποσοστό πληρωμών που θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι πληρώθηκαν με κάρτες ή τραπεζική συναλλαγή.

Συνεπώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με "πλαστικό" χρήμα θα είναι10%. Για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%. Για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%. Για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνη με "πλαστικό" χρήμα θα είναι 30%.

Μείωση ελάχιστης δαπάνης κατά 30%

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι κατ' εξαίρεση για το φορολογικό έτος 2016, δηλαδή για τα φετινά εισοδήματα, το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης μειώνεται κατά 30%. Έτσι, για εισόδημα έως 10.000 ευρώ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν αποδείξεις με "πλαστικό" χρήμα ίσες με το 7% του εισοδήματός τους, για ετήσιο εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ απαιτούνται δαπάνες ίσες με το 10,5% του εισοδήματος, για ετήσιο εισόδημα από 20.001 έως 40.000 ευρώ θα πρέπει οι αποδείξεις με "πλαστικό" χρήμα να ανέρχονται στο 14% του εισοδήματος και για ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ οι αποδείξεις θα πρέπει να ανέρχονται στο 21% του εισοδήματος.

Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με "πλαστικό" χρήμα, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του δηλωθέντος ποσού αποδείξεων, η οποία πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%. Δηλαδή ο συντελεστής 22% θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.

Για παράδειγμα, ένας μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να έχει δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με "πλαστικό" χρήμα τουλάχιστον το ποσό των 6.000 ευρώ. Αν ο φορολογούμενος έχει αποδείξεις με κάρτες το ποσό των 4.000 ευρώ, τότε οι 2.000 ευρώ που του λείπουν θα θεωρηθούν εισόδημα και θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%. Έτσι ο μισθωτός, πέρα από το φόρο 5.600 ευρώ που αναλογεί στο εισόδημά του, θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 440 ευρώ (2.000 x 22%) και συνολικά θα πληρώσει στην εφορία 6.040 ευρώ.

Ακατάσχετο το 80%

Η διάταξη του νομοσχεδίου για το ακατάσχετο τραπεζικού λογαριασμού παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους θεσμούς. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία ενός ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για όλους τους επιτηδευματίες, όσον αφορά στις παλαιές τους ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, στον οποίο θα περνούσαν όλα τα έσοδα από συναλλαγές που γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος.

Οι δανειστές αντέδρασαν και "μπλόκαραν" τη διάταξη, καθώς θεωρούν τη ρύθμιση χαριστική. Η διαπραγμάτευση τώρα εστιάζεται στην καθιέρωση ενός ειδικού τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος δε θα προστατεύεται στο σύνολό του από κατασχέσεις για οφειλές αλλά σε ένα μεγάλο ποσοστό, το οποίο ενδεχομένως θα φτάσει το 80%. Το ποσοστό του λογαριασμού που δε θα κατάσχεται θα χρησιμοποιείται από τον επιχειρηματία ή επαγγελματία αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας της επιχείρησής του, δηλαδή για την πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσία κ.λπ. Η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να κατάσχουν το υπόλοιπο ποσοστό 20% των χρημάτων που θα βρίσκονται στο λογαριασμό.

Έτσι, με τη ρύθμιση αυτή, όπως αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας, και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες λειτουργίας τους και το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να εισπράττει μέρος των οφειλών του. Στην περίπτωση αυτή, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να δηλώσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα περνάνε τις εισπράξεις τους που έχουν γίνει με "πλαστικό" ή ηλεκτρονικό χρήμα.

Ειδικό καθεστώς: Για υπερήλικες και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών

Στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου ορίζεται ότι η προσκόμιση αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ισχύει και για τους φορολογουμένους που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης των δαπανών με τη χρήση μέσω πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.

Από την υποχρέωση συναλλαγών με "πλαστικό" χρήμα εξετάζεται να εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι ηλικίας 75 ετών και άνω και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών. Επίσης, όπως τονίζεται, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν οι εξαιρούμενες δαπάνες, οι κατηγορίες των φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης των δαπανών με πληρωμή με κάρτα ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής και τα επιπλέον κίνητρα για τους φορολογουμένους που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ποσοστά ελάχιστης δαπάνης.

Τέλος, όπως αναφέρεται, σταδιακά όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν συσκευές POS για να μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν με "πλαστικό" χρήμα.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια