default-image

Πτυχιούχος των 451 ευρώ με διδακτορικά και μεταπτυχιακά

Κρήτη
Πτυχιούχος των 451 ευρώ με διδακτορικά και μεταπτυχιακά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκ, απογοήτευση και μεγάλη πικρία προκαλεί έρευνα για τους μισθούς που παίρνουν στην Ελλάδα ακόμη κι όσοι έχουν πτυχίο και μεταπτυχιακές σπουδές - ακόμη και PhD. Όπως διαπιστώθηκε, εν έτει 2016, παρά τους κόπους, τα βάσανα και τις θυσίες μιας ζωής των Ελλήνων με σκοπό να σπουδάσουν για να πετύχουν στη συνέχεια μια τέτοια επαγγελματική θέση που θα τους εξασφάλιζε γερές απολαβές και μια οικονομική άνεση που θα τους έκανε να νιώθουν ασφάλεια, αυτό στην περίοδο της κρίσης μοιάζει άπιαστο όνειρο.

Έτσι, για να μιλήσουμε και με νούμερα, οι περισσότεροι υπάλληλοι με μεταπτυχιακό τίτλο και με 1-5 χρόνια προϋπηρεσίας αμείβονται με λιγότερα από 450 ευρώ και οι πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ με 6-10 χρόνια προϋπηρεσίας αμείβονται επίσης με λιγότερα από 450 ευρώ!

Την ίδια ώρα, στα 11-15 χρόνια προϋπηρεσίας, άτομα που έχουν λάβει μεταπτυχιακό έχουν αμοιβές μόλις 751 ευρώ, ενώ πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ και μεταλυκειακής εκπαίδευσης ακόμη και από 451 ευρώ (!) - χρήματα που, όχι μόνο δε φτάνουν να ζήσει ένα άτομο μόνο του, να καλύψει τις οικονομικές υποχρεώσεις και τους λογαριασμούς και φόρους του που τρέχουν, αλλά πόσω μάλλον να συντηρήσει και μια οικογένεια με παιδιά.

Αυτό από μόνο του κάνει τον οποιονδήποτε βρίσκεται σε μια τέτοια οικονομική θέση να απογοητεύεται για τις προσπάθειες που έκανε στο παρελθόν και δικαιολογημένα πολλές φορές να σκέφτεται τη φυγή σε άλλες οικονομικά πιο εύρωστες πολιτείες, αναζητώντας καλύτερη τύχη...

Από πτυχιούχοι... απλοί υπάλληλοι

Σε σχετική έρευνα που έγινε, απ' όπου και τα σοκαριστικά στοιχεία, στην οποία συμμετείχαν άτομα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, η μεγάλη πλειοψηφία έχει πτυχίο ΑΕΙ και ΤΕΙ (33,55%) και μεταπτυχιακό τίτλο (38,03%). Ακολουθούν όσοι έχουν απολυτήριο Λυκείου (15,92%) και μεταλυκειακή εκπαίδευση (11,45%). Μικρή συμμετοχή έχουν οι διδακτορικοί τίτλοι (0,53%), όσοι είναι απόφοιτοι Γυμνασίου (0,39%) και όσοι δήλωσαν «Άλλο» (0,13%). Η έρευνα εξέτασε το επίπεδο σπουδών των συμμετεχόντων σε σχέση με τη θέση τους στην ιεραρχία της επιχείρησης που εργάζονται σήμερα, καθώς και τις μηνιαίες αμοιβές που απολαμβάνουν ανάλογα με το επίπεδο σπουδών τους. Τα μεγαλύτερα ποσοστά σε κάθε επίπεδο σπουδών είναι σήμερα υπάλληλοι. Στις ανώτατες θέσεις της ιεραρχίας, από υποδιευθυντές και πάνω, συναντάμε μόνο πτυχιούχους ΑΕΙ/ΤΕΙ, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς.

Όσον αφορά στις μηνιαίες αμοιβές των συμμετεχόντων, βλέπουμε ότι μεγάλο ποσοστό κάθε επιπέδου σπουδών βρίσκεται στην κατηγορία από 451 έως 1.000 ευρώ. Ωστόσο εδώ εντοπίζεται μια διαφοροποίηση. Στη μεταλυκειακή εκπαίδευση, αποφοίτους Λυκείου, Γυμνασίου και «Άλλο», η πλειοψηφία βρίσκεται στην κατηγορία αμοιβών από 451 έως 1.000 ευρώ, ενώ η πλειοψηφία των πτυχιούχων ΑΕΙ/ΤΕΙ και διδακτορικών βρίσκεται σε ψηλότερη κατηγορία από 1.001 έως 2.000 ευρώ. Οι τελευταίοι είναι και οι μόνοι που απολαμβάνουν αμοιβές μεγαλύτερες από 2.000 ευρώ. Επίσης, παρατηρείται ότι σε θέσεις υπαλλήλων βρίσκονται τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετεχόντων κάθε κατηγορίας σπουδών.

Φοβούνται ότι θα χάσουν τη θέση τους

Έπεσαν οι μισθοί τα χρόνια της κρίσης

Εξετάζοντας συνδυαστικά τα χρόνια υπηρεσίας και τους μισθούς των υπαλλήλων ανά επίπεδο σπουδών, εξάγονται τα εξής συμπεράσματα: Τα μεγαλύτερα ποσοστά όσων είναι υπάλληλοι σε κάθε επίπεδο σπουδών έχουν προϋπηρεσία πάνω από 11 έτη! Οι αμοιβές τους ωστόσο δεν ανταποκρίνονται στα χρόνια εμπειρίας.

Για εκείνους τώρα που έχουν πάνω από 15 χρόνια προϋπηρεσίας οι μόνοι που βρίσκονται σε μια κάπως αξιοπρεπή κλίμακα αμοιβών στο βαθμό του υπαλλήλου είναι οι μεταπτυχιακοί/διδακτορικοί. Αντίθετα στα 15 χρόνια προϋπηρεσίας βρίσκουμε σήμερα υπαλλήλους πτυχιούχους ΑΕΙ/ΤΕΙ, μεταλυκειακής εκπαίδευσης αλλά και αποφοίτους Λυκείου και Γυμνασίου να έχουν αμοιβές σε επίπεδα από 451 ευρώ.

Μετά από 15 χρόνια εργάσιμου βίου αμοιβές τόσο χαμηλές δεν ταιριάζουν προφανώς σε κανένα επίπεδο εκπαίδευσης στο δυτικό κόσμο. Όσον αφορά στη διακύμανση των αμοιβών τους την περίοδο της κρίσης, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε μεγάλη πλειοψηφία ότι είδαν μείωση σε διάφορα ποσοστά.

Χωρίς να είναι ασφαλές το αποτέλεσμα γιατί το δείγμα ήταν μικρό, οι απόφοιτοι Γυμνασίου και «Άλλο» δεν είδαν κάποια μείωση, ενώ μόνο οι πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ και οι μεταπτυχιακοί/διδακτορικοί ήταν οι τυχεροί που είχαν αύξηση μηνιαίων αμοιβών. Τέλος, οι πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον τους φαίνεται να είναι οι απόφοιτοι Λυκείου, που σε ποσοστό 19,01% φοβούνται ότι θα χάσουν θέση και μισθό, αλλά και οι μεταλυκειακής εκπαίδευσης που σε ποσοστό 49,46% πιστεύουν ότι θα υποστούν μείωση μισθών. Αντίθετα οι πιο αισιόδοξοι είναι οι μεταπτυχιακοί/διδακτορικοί, 32,33% εκ των οποίων βλέπουν αύξηση των μηνιαίων αμοιβών τους στο μέλλον και 36,38% τουλάχιστον μη μεταβολή τους.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News