Ειδήσεις

Λαμπερή έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας

Φαντασμαγορική ήταν η τελετή έναρξης του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Αυγούστου και ώρα 9 το βράδυ  στην κατάμεστη από κόσμο Παραλιακή Πλατεία Δημαρχείου Ιεράπετρας.

Την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ κήρυξε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ Δημήτρης Πλευράκης καθώς και ο κ Νίκος Καβουκίδης ένας από τους τελευταίους Έλληνες κινηματογραφιστές με 60 χρόνια κινηματογράφου στην πλάτη του, ο κ  Μένος Δελιοτζάκης, Προϊστάμενος του Τμήματος Ελληνικού Προγράμματος της ΕΡΤ, πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Συμπαραγωγών και μέλος της Επιτροπής Κινηματογράφου, καθώς και ο κ  Κωνσταντίνος Ζαμπετάκης  Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων ΑΜΕΑ Ιεράπετρας.

Ακολούθησαν χορευτικά δρώμενα από το Χοροθέατρο Δαγίπολη που παρουσίασε ένα απόσπασμα από τη χορογραφία του Γιώργου Χρηστάκη και της Δήμητρας Τασίκα, ενώ στους χορευτικούς σχηματισμούς εντυπωσίασαν οι Κρητικοί χοροί από τη Σχολή Κρητικών Χορών Δημήτρη Καπαράκη.

Στην ορεμιέρα του Φεστιβάλ προβλήθηκαν δυο ντοκιμαντέρ. Το πρώτο  ήταν μια παραγωγή της Ελένης Βλάσση και παρουσίαζε με ρεαλισμό τη ζωή του συντρόφου της Μισέλ Φουκρέ ο οποίος ζεί στο αναπηρικό καρότσι από τότε που τραυματίστηκε στον πόλεμο της Αλγερίας ως αλεξιπτωτιστής του Γαλλικού Στρατού.

Το δεύτερο ήταν μια παραγωγή  των παιδιών του 2ου και του 3ου Γυμνασίου  Ιεράπετρας με τίτλο «Από γενιά σε γενιά».

Το πρόγραμμα των προβολών ντοκιμαντέρ  περιλαμβάνει τα 100 καλύτερα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, που η προκριματική επιτροπή επέλεξε ανάμεσα από τις 899 συμμετοχές που έγιναν από όλες τις χώρες του κόσμου.  

Στο  φεστιβάλ αυτό το ενδιαφέρον των κινηματογραφιστών έχει καλύψει   σχεδόν όλη η γη. Συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος, Αμερική, Αυστρία, Σουηδία, Ρωσία, Ολλανδία, Νορβηγία, Κίνα, Γερμανία, Ισπανία, Τουρκία, Αργεντινή, Αυστραλία, Καναδάς, Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Αγγλία, Ισραήλ, Ιταλία, Φιλιππίνες, Ιράν, Αίγυπτος, Ιρλανδία, Ινδία, Ισλανδία, Νέα Ζηλανδία, Λίβανος, Κάιρο, Βραζιλία, Χιλή, Εκουαδόρ, Περού, Κολομβία, Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Χώρες της Αφρικής(Μαρόκο, Λιβύη, Αιθιοποία, Ακτή του Ελεφαντοστού, Σομαλία, Σουδάν, Ουγκάντα, Ρουάντα, Ν.Αφρική κλπ.), Κίνα, Θιβέτ, Νεπάλ, Ιαπωνία, Κουρδιστάν, Κένυα, Φιλιππίνες, Νησιά του Σολωμόντα, Ηνωμένο Βασίλειο κλπ.

Η καλλιτεχνική Διευθύντρια ου φεστιβάλ Ελένη Βλάσση, βλέποντας όλες αυτές τις χώρες να στέλνουν ήχο και εικόνα στην Ιεράπετρα ευχαριστεί από καρδιάς όλους τους σκηνοθέτες, τους σεναριογράφους και τους κριτικούς κινηματογράφου, των οποίων η παρουσία τιμά ιδιαίτερα το Φεστιβάλ και σας καλεί όλους να γίνεται θεατές και πρωταγωνιστές στις Προβολές του Φεστιβάλ από 6 έως και 10 Αυγούστου.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια