default-image

Συμμαχικό Νεκροταφείο: Η γη όπου θάφτηκαν 1.500 πεσόντες

Κρήτη
Συμμαχικό Νεκροταφείο: Η γη όπου θάφτηκαν 1.500 πεσόντες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με φόντο ένα απαράμιλλου φυσικού κάλλους τοπίο, έχουν ενταφιαστεί οι εκατοντάδες στρατιώτες, αεροπόροι και ναύτες των Συμμαχικών Δυνάμεων, οι οποίοι άφησαν τη ζωή τους στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η εφημερίδα "Νέα Κρήτη", με αφορμή και την προ ολίγων εβδομάδων συμπλήρωση των 75 ετών από τη Μάχη της Κρήτης, πραγματοποίησε οδοιπορικό στην περιοχή Βλητές, στη Σούδα Χανίων, όπου βρίσκεται το Συμμαχικό Νεκροταφείο.

Το κοιμητήριο χτίστηκε και συντηρείται από την Κοινοπολιτειακή Επιτροπή στρατιωτικών τάφων. Φτιάχτηκε μετά το τέλος του πολέμου και σ' αυτό περιλαμβάνονται οι τάφοι όλων των στρατιωτών της Κοινοπολιτείας, οι οποίοι ξεψύχησαν σε τόση μεγάλη απόσταση μακριά από τις πατρίδες τους, υπερασπιζόμενοι το νησί κόντρα στους Γερμανούς ναζί. Τα ονόματα των πεσόντων, οι τάφοι των οποίων ήταν ανώνυμοι, μνημονεύονται στο Πολεμικό Κοιμητήριο του Φαλήρου, στον Πειραιά.

Η απίστευτη θέα στο Συμμαχικό Κοιμητήριο ηρεμεί το νου των επισκεπτών που φτάνουν απ' όλο τον κόσμο
Εκατοντάδες ναύτες, στρατιωτικοί και αεροπόροι της Κοινοπολιτείας βρίσκονται ενταφιασμένοι στο Συμμαχικό Νεκροταφείο στη Σούδα

Έχουν ενταφιαστεί περισσότεροι από 1.500 άνδρες

Στο Συμμαχικό Νεκροταφείο έχουν ενταφιαστεί περισσότεροι από 1.500 άνδρες που έπεσαν στη Μάχη της Κρήτης, και όχι μόνο. Συγκεκριμένα, στη Σούδα είναι ενταφιασμένοι 862 άνδρες από το Ηνωμένο Βασίλειο, 446 από τη Νέα Ζηλανδία, 197 από την Αυστραλία, 9 από τη Νότια Αφρική, 5 από τον Καναδά, κι ένας από την Ινδία. Εξάλλου, εκεί βρίσκονται οι τάφοι άλλων επτά στρατιωτών λοιπών εθνικοτήτων, που πολέμησαν τους ναζί στο πλευρό των Κρητικών. Αρχιτέκτονας του κοιμητηρίου ήταν ο Louis De Soissons.

J.L.Friend ήταν το όνομα ενός από τους εκατοντάδες πεσόντες των Συμμαχικών Δυνάμεων που πολέμησαν στην Κρήτη

Μεγάλη προσέλευση επισκεπτών από όλο τον κόσμο

«Η γη πάνω στην οποία εξαπλώνεται τούτο το νεκροταφείο είναι δωρεά του ελληνικού λαού για την αιώνια ανάπαυση των ναυτών, στρατιωτών και αεροπόρων, οι οποίοι τιμώνται εδώ», αναφέρεται στην καθαρεύουσα, σε επιγραφή που έχει τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο του κοιμητηρίου. Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου καταγράφεται μεγάλη προσέλευση επισκεπτών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι φτάνουν στη Σούδα για να δουν την όμορφη αυτή γωνιά της Γης, όπου βρίσκονται θαμμένοι οι ένδοξοι πρόγονοί τους. Οι περισσότεροι επισκέπτες πάντως προέρχονται από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι απόγονοι όσων σκοτώθηκαν πολεμώντας στο πλευρό των Κρητικών μόνο περήφανοι μπορούν να αισθάνονται

Τέλος, σημειώνεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες πραγματοποιήθηκε στο Συμμαχικό Νεκροταφείο της Σούδας εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες, με αφορμή την επέτειο από τα 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Βρετανική Πρεσβεία της Αθήνας και σ' αυτήν παρευρέθηκαν - μεταξύ άλλων - ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο γενικός κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας, ο πρέσβης της Αυστραλίας, ο υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και ο Γερμανός πρέσβης.

Συνολικά 1.527 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή πολεμώντας μακριά από την πατρίδα τους
Εκατοντάδες οι τάφοι των συμμάχων, οι οποίοι αντιστάθηκαν στους Γερμανούς ναζί στο νησί μας
Στο Συμμαχικό Νεκροταφείο της Σούδας βρίσκονται οι τάφοι πεσόντων από το 1939 έως το 1945
Η επιγραφή όπου αναγράφονται οι συνθήκες της συμμαχικής αποχώρησης από την Κρήτη το Μάιο του 1941

Ρεπορτάζ : Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News