Ειδήσεις

Κοσμοσυρροή για το πανηγύρι του Αγίου Μύρωνα

Με την λαμπρότητα που αρμόζει στον Επίσκοπο Κρήτης και θαυματουργό Άγιο Μύρωνα γιορτάστηκε για μία ακόμα χρονιά η πανήγυρις του στο ομώνυμο χωριό λίγο έξω από Ηράκλειο.

Με την λαμπρότητα και επισημότητα που αρμόζει στον Επίσκοπο Κρήτης και θαυματουργό Άγιο Μύρωνα γιορτάστηκε για μία ακόμα χρονιά η πανήγυρις του στο ομώνυμο χωριό λίγο έξω από Ηράκλειο.

Το χωριό

Είκοσι χιλιόμετρα από το Ηράκλειο απέχει στο γραφικό χωριό του Αγίου Μύρωνος. Το χωριό που φέρει το όνομα του Επισκόπου Κρήτης, Αγίου Μύρωνος, είναι κτισμένο στην κορυφή δύο λόφων. Σε υψόμετρο 340 μέτρων, δεσπόζει σε ολόκληρη την επαρχία Μαλεβιζίου και η πανοραμική του θέα σε όλη την περιοχή κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Σε περίοπτη θέση βρίσκεται και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Μύρωνος, ο οποίος έδωσε και το όνομά του στο χωριό.

Μέσα στο ναό βρίσκεται ο τάφος του Αγίου, όπως και τα λείψανά του. Στα δυτικά και κάτω από το ναό βρίσκεται η σκήτη όπου μόνασε ο Άγιος, η οποία μετατράπηκε σε παρεκκλήσι. Η ζωή και το έργο του Αγίου Μύρωνος, που γεννήθηκε, έδρασε και κοιμήθηκε σε αυτή την περιοχή, και ο οποίος ανήκει στη χορεία των αρχαίων Αγίων της Κρήτης, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με την αρχαία πόλη της Ραύκου, η οποία υπήρξε η πατρίδα του Αγίου. Το χωριό μετέπειτα προς τιμήν του μετονομάστηκε σε Άγιο Μύρωνα.

Ο Άγιος, που γεννήθηκε από γονείς ευσεβείς και που η γέννηση και η ανατροφή του συνέπεσε με τα δύσκολα χρόνια των διωγμών του Δεκίου, ανήλθε στον επισκοπικό θρόνο της Γορτύνης περί το 320-330 μ.Χ.

Η σκήτη του

Μια όαση πνευματικής ανάτασης σε μικρή απόσταση από την πλατεία του χωριού, η σκήτη του Αγίου, ένας τόπος εναπόθεσης προβλημάτων, ευχαριστίας, αλλά και εσωτερικού ελέγχου. Πολλοί συρρέουν στη σπηλιά και προσπαθούν να ανασύρουν το θαυματουργό αγίασμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άγιος δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός εκτός Κρήτης και η εμφάνισή του μαρτυρείται μέσα από όνειρα σε ανθρώπους που δε γνώριζαν καν την ύπαρξή του και που ο ίδιος είτε σε βιοτική δυσκολία, είτε σε ασθένεια παρείχε τη βοήθειά του, ώστε να απαλλαγούν από τη δυσχερή περίσταση στην οποία βρίσκονταν.

Η εμφάνιση του Αγίου για την ανακομιδή

Όπως αποκαλύπτει στη "Νέα Κρήτη" ο ιερέας του χωριού, πατήρ Νικόλαος Κριτσωτάκης, ο οποίος υπηρετεί την εκκλησία του Αγίου Μύρωνος από το 1997 και είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στο χωριό του Αγίου, «από το 2013 ο Άγιος μαρτυρείται ότι άρχισε να εμφανίζεται σε τρία πρόσωπα και ζητούσε να γίνει η ανακομιδή των λειψάνων του. Εμφανέστερο γίνεται στις αρχές του 2014. Όταν ζήτησε να βγουν τα λείψανά του, "πήρε" τους ανθρώπους εκείνους μέσα σε όνειρο».

Όμως, όπως ο ίδιος ο ιερέας μάς αναφέρει, πιστεύει ότι ήταν κάτι θεϊκό, διαφορετικό από ένα απλό όνειρο.

«Τους οδήγησε κάτω στον τάφο του, τους έδειξε ακριβώς πώς και πού ήταν το σκήνωμά του και τους είπε ότι θα ακολουθήσουν μια σειρά γεγονότων μετά την ανακομιδή. "Ως μαρτυρία αυτών που σας λέω, θα βρείτε στον τάφο κάποια πράγματα, και να πείτε στον πατέρα Νικόλαο ότι είμαι μόνος μου στον τάφο", τους είπε».

Ρεπορτάζ: Μαρία Λιναρδάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια