Ειδήσεις

Houdetsi festival: Γιορτή μουσικής, γεύσης και τέχνης

Μουσικοί από το Αφγανιστάν, το Ιράν, την Τουρκία, τη Βόρεια Αφρική αναδεικνύουν τη μαγεία του παντρέματος διαφορετικών μουσικών ακουσμάτων, σ' ένα Φεστιβάλ που έχει γίνει πλέον θεσμός, το Houdetsi festival.

Το πολυαναμενόμενο φεστιβάλ επέστρεψε και πλημμύρισε ξανά το γραφικό χωριό με μουσικές από κάθε γωνιά της γης, αλλά και με τοπικά γεύσεις και τέχνες. Το φεστιβάλ στο Χουδέτσι δημιουργήθηκε από το μουσικό εργαστήρι λαβύρινθος και πραγματοποιείται με με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, αλλά και τη στενή συνεργασία του Συλλόγου Φίλων του Μουσικού Εργαστηρίου "Λαβύρινθος" και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χουδετσίου.

Ταξίδι από τα Βαλκάνια ως την Ανατολή. Το φεστιβάλ στο Χουδέτσι επέστρεψε και για 7η χρονιά και πλημμυρίζει το γραφικό χωριό με μουσικές του κόσμου.

Μια γιορτή μουσικής, γεύσης και τέχνης. Μια γιορτή που έχει γίνει θεσμός. Πόλος έλξης για χιλιάδες ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, από όλο τον κόσμο.

Στον Κήπο, στη Σπηλιάδα, στον Χατζινέ, στη Μικρή Πλατεία, στο Πατητήρι, περίπου εκατόν σαράντα μουσικοί από κάθε γωνιά της γης, σε ένα σύνολο 67 συναυλιών, αναδεικνύουν τη μαγεία της σύνθεσης διαφορετικών μουσικών στοιχείων, συνδυασμένη με τοπικά χρώματα, εικόνες, αρώματα και γεύσεις.

Δάσκαλοι από το Αφγανιστάν, το Ιράν, την Τουρκία, τη Βόρεια Αφρική, τον αραβικό κόσμο, παίζουν μαζί, παντρεύουν μουσικές, δημιουργούν ένα σύνθετο μωσαϊκό σπάνιων συμπράξεων από οικεία - και μη - μουσικά ακούσματα.

Ψυχή της διοργάνωσης ο Ross Daly

Το Houdetsi festival δημιουργήθηκε από το μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος». Ψυχή της διοργάνωσης ο Ross Daly, καλλιτεχνικός διευθυντής του εργαστηρίου. Ωστόσο το φεστιβάλ πραγματοποιείται και με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Η Περιφέρειας Κρήτη, ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων, ο Συλλόγος Φίλων του Μουσικού Εργαστηρίου "Λαβύρινθος" και ο Πολιτιστικός Συλλόγος Χουδετσίου σημαντικοί αρωγοί στην προσπάθεια.

Ρεπορτάζ :Φωτεινή Μαυροματάκη

Σχόλια