default-image

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο θησαυρός που ανακαλύφθηκε στο Λέντα (video)

Κρήτη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο θησαυρός που ανακαλύφθηκε στο Λέντα (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα γυναικείο ειδώλιο, το οποίο πιθανότατα απεικονίζει ιέρεια και φαίνεται να τοποθετείται στην αρχαϊκή εποχή, έφεραν στο φώς δυο αρχαιολόγοι που έκαναν διακοπές στην περιοχή του Λέντα Ηρακλείου.

Με συγκίνηση και ενθουσιασμό ο Ευάγγελος Μπεξής και ο Ανδριανός Μπεζουλγώφ κράτησαν στα χέρια τους το γυναικείο ειδώλιο που εντόπισαν κατά την περιήγηση τους στο  Ασκληπιείο του Λέντα.

Οι αρχαιολόγοι που ανακάλυψαν το ειδώλιο

Έκανα διακοπές στην Κρήτη!

Οι δυο αρχαιολόγοι που έκαναν τις διακοπές τους στη νότια Κρήτη, γνωρίζονται καλά την ιστορία της περιοχής αποφάσισαν να περιηγηθούν στο λόφο όπου υπάρχουν διάσπαρτα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Δείτε το video

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Το αποκαλούν «η Κυρά του Λέντα»  

Άφωνοι βρέθηκαν όπως περιγράφουν μπροστά στο μισοθαμμένο ειδώλιο το οποίο περισυνέλλεξαν με προσοχή για να μην μείνει εκτεθειμένο και επικοινώνησαν με την αστυνομία για να το παραδώσουν. Όπως εκτιμούν,  το γυναικείο ειδώλιο ύψους 12 εκατοστών, που οι ίδιοι αποκαλούν με ενθουσιασμό «η Κυρά του Λέντα»,  απεικονίζει ιέρεια και πιθανότατα τοποθετείται στην αρχαϊκή εποχή.

Στην περιοχή έφτασαν αστυνομικοί της Ασφάλειας, που παρέλαβαν το αγαλματίδιο και το μετέφεραν με προσοχή στην εφορεία αρχαιοτήτων Ηρακλείου  η οποία θα εξετάσει και θα χρονολογήσει το εύρημα τα επόμενα 24ωρα.

Οι κάτοικοι ζητούν ολοκληρωμένη ανασκαφική παρέμβαση

Περήφανοι για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους αλλά απογοητευμένη από την παραμέληση των αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν έρθει στο φως στην περιοχή, είναι οι κάτοικοι που ζητούν ολοκληρωμένη ανασκαφική παρέμβαση η οποία θα συμπληρώσει, είτε και θα αλλάξει ριζικά τον αρχαιολογικό χάρτη της περιοχής.

Πρωτομινωικός οικισμός στην περιοχή

Στην ευρύτερη περιοχή κατά τις τελευταίες ανασκαφές του Στυλιανού Αλεξίου ανακαλύφθηκε πρωτομινωικός οικισμός που χρονολογείται από το 2.500- 1.900 π. Χ., ο οποίος είχε εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο, αλλά θολωτοί τάφοι πρωτομινωικού τύπου με πολλά λίθινα και πήλινα αγγεία. Κυκλαδικά ειδώλια, πέτρινοι αμφορείς, κοσμήματα, ένας αιγυπτιακός σκαραβαίος και μπρούτζινες λόγχες, από την περιοχή του Λέντα, φιλοξενούνται στο μουσείο του Ηρακλείου.

Η Λεβήν ήκμασε στα ελληνορωμαϊκά χρόνια, ως λιμάνι της Γόρτυνας αλλά και ως ιερή πόλη, όπου λατρευόταν ο Ασκληπιός και η Υγιεία Σώτειρα, Το Ασκληπιείο ήταν στην ακμή του κατά τα αυτοκρατορικά χρόνια της Ρώμης.

Ρεπορτάζ : Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News