Ειδήσεις

Με Β.Κορνάρο & Ερωτόκριτο το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών

Συνεχίστηκαν οι εργασίες του 8ου Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών στο Σπίτι του Πολιτισμού, στην πόλη του Ρεθύμνου, με κεντρικό ομιλητή τον Στρατηγικό Σύμβουλο Νίκο Λυγερό.

Συνεχίστηκαν οι εργασίες του 8ου Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών στο Σπίτι του Πολιτισμού, στην πόλη του Ρεθύμνου, με κεντρικό ομιλητή τον Στρατηγικό Σύμβουλο Νίκο Λυγερό με θέμα «Το κονταροχτύπημα στον Ερωτόκριτο ως γεωστρατηγικό παράδειγμα αγωνιστικότητας». Το κείμενο του Βιτσέντζου Κορνάρου αναδείχθηκε με διαφορετικό τρόπο, αποκαλύπτοντας στοιχεία του που διαφεύγουν της προσοχής των περισσοτέρων.

Όπου γης κρητικοί και ντόπιοι άκουσαν με ενδιαφέρον στην κεντρική εκδήλωση του 8ου Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών στο Σπίτι του Πολιτισμού, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, τα όσα εμπεριέχει κρυπτογραφημένα ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου, όπως αναφορές στη σεισμολογία, την μετεωρολογία, ακόμη και την ιατρική.

Κατέστη επιπλέον γνωστή η επιρροή του Κορνάρου από γαλλικά λογοτεχνικά ρεύματα κατά τη συγγραφή του Ερωτόκριτου που μάλλον είναι πολλά περισσότερα από ένα ειδύλλιο με την Αρετούσα.

Όσο για τους στίχους που πολλοί γνωρίζουν, πολλές φορές δεν έχουν άρρηκτη σχέση με το πραγματικό κείμενο, αφού.. ποιητική αδεία οι καλλιτέχνες και τροβαδούροι της Κρήτης και όχι μόνο τους έχουν κάπως τροποποιήσει για να ρέουν ευκολότερα στη μουσική και στα στόματα.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Σχόλια