Ειδήσεις

Ξεκίνησε το 8ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών

Ο κρητικός στον αγώνα είναι το θέμα του 8ου Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών που ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του στην Ιερά Μονή Αρσανίου στο Ρέθυμνο.

Κρήτες από όλο τον κόσμο χαίρονται και συγκινούνται με αυτή την επανένωση με την ιδιαίτερη πατρίδα τους, αναγνωρίζοντας τους αγώνες που έχουν δώσει οι κρητικοί από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας, αποτελώντας ορόσημο και για τη σύγχρονη γενιά, όπως αναγνώρισε η πρόεδρος του συνεδρίου Μαρία Χναράκη με τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, Μανώλη Βεληβασάκη με υπερηφάνεια να αναφέρει ότι στις ΗΠΑ οι 'Έλληνες ξεκίνησαν ως εργάτες ανθρακορυχείων, ενώ σήμερα είναι μέχρι και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη στο Λευκό Οίκο.

Μοιραία οι κρητικοί πήραν ξανά το δρόμο της μετανάστευσης με τους όπου γης κρητικούς να βοηθούν όσο μπορούν τους νεομετανάστες, τονίζει ο Αντώνης Τσουρδαλάκης, Πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Μελβούρνης, όπου ζουν πάνω από 300 χιλιάδες Έλληνες, στη μεγαλύτερη ελληνική σύγχρονη παροικία. Ο Γιάννης Επιτροπάκης, Πρόεδρος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, αναφέρθηκε στο ότι νιώθουν φόβο εξαιτίας των τρομοκρατικών χτυπημάτων με τον Αντιπρόεδρο, Μανώλη Κουγιουμτζή, να σχολιάζει ότι, τους κρατάει όμως ενωμένους η αγάπη για την Κρήτη.

Τους απόδημους Κρήτες καλωσόρισαν μεταξύ άλλων η εκκλησιαστική και πολιτική ηγεσία του τόπου νιώθοντας τιμή και ευγνωμοσύνη, όπως ανέφεραν ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Παρόντες και κρητικοί πολιτικοί με τομέα δράσης την Ελλάδα και το εξωτερικό, που είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν κατ' ιδίαν για τα ζητήματα του τόπου. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, υποσχέθηκε τη συνέχεια του αγώνα για την εξασφάλιση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων της διασποράς. Ο βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε τη σημασία της επανένωσης των κρητικών στη δύσκολη αυτή περίοδο με τον ευρωβουλευτή Νότη Μαριά να εκτιμά την προσφορά των κρητικών του εξωτερικού στον τόπο τους.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Σχόλια