Ειδήσεις

ΝΔ: Οργή για το ασθενοφόρο που έφτασε "αργά"

Δριμύ “κατηγορώ” από τη ΝΟΔΕ Ηρακλείου με αφορμή τον «άδικο», όπως αναφέρει, θάνατο ηλικιωμένου άνδρα στο Χόνδρο της Βιάννου, αφού το ασθενοφόρο δεν έφτασε ποτέ.

Δριμύ "κατηγορώ" απευθύνει στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Ηρακλείου με αφορμή τον «άδικο», όπως αναφέρει, θάνατο ηλικιωμένου άνδρα στο Χόνδρο της Βιάννου, αφού το ασθενοφόρο δεν έφτασε ποτέ, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους τέσσερις στην περιοχή, οι οποίοι ενδεχομένως να ζούσαν αν το ασθενοφόρο είχε φτάσει στην ώρα του και είχε καλυφθεί το θέμα έλλειψης οδηγών ασθενοφόρων.

«Για άλλη μια φορά ο τομέας υγείας στην περιοχή της Βιάννου έρχεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης με τον πλέον τραγικό τρόπο...», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Ηρακλείου, επικαλούμενη παρακάτω τις δηλώσεις του βουλευτή Ηρακλείου κ. Ηγουμενίδη: «Την ίδια ώρα, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διοικητής της 7ης Υ.ΠΕ. κ. Νίκος Ηγουμενίδης, σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση, αναφέρει ότι "...πιστεύω ότι έχουμε στη χώρα μας την Αριστερά η οποία σχεδιάζει το μέλλον της χώρας, την Αριστερά που σχεδιάζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Θεωρώ εαυτόν κομμάτι αυτής της συλλογικής μας προσπάθειας, είτε αυτή αφορά τη λειτουργία των τομέων του ΕΚΑΒ, είτε αφορά τη λειτουργία ενός ιατρείου"».

"Τρεις κυβερνητικοί βουλευτές παρακολουθούν απαθείς"

Η ΝΟΔΕ αναφέρεται όμως και στη στάση του υφυπουργού Υγείας κ. Πολάκη, που, όπως σημειώνει στην ανακοίνωση, «στρέφεται κατά των δικαστών που... τολμούν να τηρούν την εφαρμογή του νόμου», επιδεικνύοντας «για άλλη μια φορά ασέβεια προς τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, ενώ παράλληλα δηλώνει ότι "...το δημόσιο σύστημα υγείας το ξαναστήνουμε στα πόδια του και θα το ξαναστήσουμε πολύ καλύτερα από το ό,τι παρελθόν"». Παράλληλα, η ΝΟΔΕ Ηρακλείου χαρακτηρίζει όλο νόημα «πραγματικά ενδιαφέρουσα» την προσέγγιση των προαναφερόμενων κυβερνητικών στελεχών, «που μάλιστα είναι και γιατροί, αναφορικά με το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα και τη βελτίωσή του... όταν δε λειτουργούν καν ασθενοφόρα! Την ίδια ώρα, τρεις κυβερνητικοί βουλευτές από την περιοχή της Βιάννου παρακολουθούν απαθείς τα προβλήματα στο χώρο της υγείας!», όπως επισημαίνει.

«Είναι επιεικώς απαράδεκτο ολόκληρος ο δήμος Βιάννου να μην έχει επαρκή στελέχωση οδηγών ασθενοφόρου για την πλήρωση των βαρδιών και την κάλυψη των αναγκών της περιοχής. Είναι ανεπίτρεπτο, εν έτει 2016, ένα κοινωνικό κράτος δικαίου να αφήνει τους κατοίκους του, και ειδικότερα τους κατοίκους απομακρυσμένων και απομονωμένων περιοχών, χωρίς επαρκή στελέχωση προσωπικού σε έναν τομέα τόσο νευραλγικό και ευαίσθητο όσο η υγεία. Με επικοινωνιακούς τακτικισμούς και δηλώσεις, τα προβλήματα δε λύνονται! Απαιτείται δουλειά και έργο! Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν!», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, που ζητά άμεσες λύσεις στο σοβαρό αυτό θέμα «προτού θρηνήσουμε και άλλες ανθρώπινες ψυχές».

Ο τέταρτος θάνατος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας 84χρονος άνδρας από το Χόνδρο της Βιάννου, που αποτελεί τον τέταρτο θάνατο ανθρώπου στην περιοχή λόγω έλλειψης οδηγών ασθενοφόρων, άφησε την τελευταία του πνοή μετά από έντονη αδιαθεσία. Ο γιος του, που διαμένει σε άλλο χωριό της περιοχής, επικοινώνησε με το Κέντρο Υγείας σε μια προσπάθεια είτε να μεταφερθεί εκεί ο πατέρας του για τις πρώτες βοήθειες είτε να τον παραλάβει ασθενοφόρο για το νοσοκομείο.

Τελικά, και λίγο πριν τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης, ο άνδρας, παρότι κλήθηκε εκ μέρους της οικογένειας ασθενοφόρο από το Καστέλι, έχασε τη μάχη με τη ζωή, αφού αυτό δεν ήρθε ποτέ. Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Βιάννου κ. Γιάννης Χριστοφορίδης, που μίλησε για το θέμα, έκανε έκκληση για την άμεση εξεύρεση λύσης που θα βάλει τέλος στο πρόβλημα. «Η λύση είναι απλή. Ναι, να γίνει υποσταθμός και να στελεχωθεί κατάλληλα, αλλά για την ώρα πρέπει να δράσουμε ταχύτατα. Τα περιστατικά είναι καθημερινά και αδυνατούμε να τα εξυπηρετήσουμε με τις υπάρχουσες συνθήκες. Πρόσφατα και μετά τα δημοσιεύματα που επισήμαναν το πρόβλημα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει η κατασκευή ενός υποσταθμού στη Μάρθα. Δυστυχώς μετά από τοποθετήσεις του αυτό δείχνει να καθυστερεί, αφού πρέπει να υπάρξουν 11 άτομα για να στελεχωθεί πλήρως».

Ωστόσο, απ' ό,τι φαίνεται, παρά τις εξαγγελίες, λύση έστω και προσωρινή δε θα υπάρξει, τουλάχιστον άμεσα, με τον κίνδυνο για ένα ατύχημα ή έκτακτο περιστατικό που θα καθυστερήσει στη μεταφορά να καιροφυλακτεί.

Ρεπορτάζ : Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια