default-image

Βίγλα: "Θα χυθεί αίμα, να το ξέρουν" λένε για την εξορία

Κρήτη
Βίγλα: "Θα χυθεί αίμα, να το ξέρουν" λένε για την εξορία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το αρχικό "πάγωμα", την "ψυχρολουσία" στο μέτωπο των ενετικών τειχών, επιχείρηση... ανασύνταξης τώρα για το Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος σε συντονισμό με τα αθλητικά σωματεία της πόλης θα επιχειρήσει, εκ των υστέρων, να ανατρέψει βασικά σημεία της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού, που έσκασαν σαν... "βόμβες"! Την απόφαση του ΚΑΣ αποκάλυψε την Πέμπτη η εφημερίδα "Νέα Κρήτη".

Εμφανώς "μουδιασμένοι" από το τελικό περιεχόμενο της απόφασης του ΥΠ.ΠΟ., που ενέκρινε μεν το master plan του Δήμου, αλλά με ιδιαίτερα βαρείς όρους και "σκληρές" προϋποθέσεις δε, στη Λότζια επιχείρησαν εμφανώς να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Να δώσουν μια νότα αισιοδοξίας, στεκόμενοι στο ότι εγκρίθηκε, έστω και εν μέρει, το σχέδιο και ότι πέρασαν κάποιες προτάσεις του Δήμου.

Παράλληλα, τόσο για το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων όσο και το θέμα των δημοτικών πάρκινγκ, ο Δήμος, διά στόματος του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιάννη Αναστασάκη, διεμήνυε χθες πως θα επανέλθει δριμύτερος με νέες προτάσεις-μελέτες, μέσω των οποίων θα επιχειρήσει να πείσει αυτή τη φορά το ΚΑΣ υπέρ των δικών του θέσεων.

Που χάθηκε το παιχνίδι

Θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα, όμως μιλάμε για προσπάθεια εκ των υστέρων και ενώ κατά πολλούς το όλο παιχνίδι στα "καυτά" σημεία του master plan χάθηκε σε ένα συγκεκριμένο γεγονός: πως προ της επίμαχης, κρίσιμης συνεδρίασης του ΚΑΣ δεν είχε επιτευχθεί σύγκλιση με την τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων. Το αποτέλεσμα ήταν το ΚΑΣ να εξετάσει το μάστερ πλαν, έχοντας αντίθετη σε πολλά εισήγηση της τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων, τις θέσεις της οποίας και, όπως αναμενόταν, ως αρχαιολόγοι τα μέλη του ΚΑΣ υιοθέτησαν έναντι των θέσεων του Δήμου.

«Η απόφαση σχεδόν στο σύνολό της έρχεται να επισφραγίσει στην ουσία την προσπάθειά του για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του μνημείου μέσα από χρήσεις απόλυτα συμβατές με το χαρακτήρα του», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος Ηρακλείου και επικεντρώνεται σε θετικά σημεία της απόφασης.

Ενδεικτικά αναφέρει πως εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου για ένα ενιαίο σχεδιασμό των ελεύθερων χώρων πρασίνου στο ισόπεδο του περιβόλου, στους προμαχώνες και την τάφρο με:

- Τη δημιουργία περιπατητικού, φυσιολατρικού, αθλητικού αλλά και πολιτιστικού περιπάτου και ποδηλατοδρόμου.

- Τη βελτίωση της εικόνας των υφιστάμενων αναψυκτηρίων και τη δημιουργία νέων.

Επίσης, στέκεται στο ότι εγκρίθηκαν οι προτάσεις του Δήμου για την αξιοποίηση των χαμηλών πλατειών και στοών, που μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί για πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις.

Η διαχείριση αυτή του Δήμου, με εστίαση σε θετικά σημεία της απόφασης είναι, αν μη τι άλλο, κατανοητή και για επικοινωνιακούς λόγους. Ωστόσο, η "ταμπακέρα" στην υπόθεση είναι πως, ακόμα και σε προτάσεις που κατάφερε να περάσει ο Δήμος, θα πρέπει να τρέξει και να κάνει πολλά για να μπορέσει να τους δώσει "σάρκα και οστά", ενώ ταυτόχρονα μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να ανατρέψει τις επιμέρους ήττες σε βασικά σημεία αιχμής του master plan. Και μιλάμε για μέτωπα με ιδιαίτερη κοινωνική βαρύτητα, όπως η έξωση των αθλητικών σωματείων μετά από δεκαετίες παρουσίας στα τείχη, ή οι κατεδαφίσεις κτισμάτων-σπιτιών στη συνοικία της Βίγλας.

Σφοδρές αντιδράσεις

Για μάχη... ανατροπής της απόφασης έξωσής τους έκαναν λόγο και οι εκπρόσωποι των αθλητικών σωματείων, που είδαν την τελική "ετυμηγορία" του ΚΑΣ να υιοθετεί την εισήγηση- "βόμβα" της τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων και να αδειάζει τη θέση της Λότζιας για παραμονή των αθλητικών δραστηριοτήτων στα τείχη...

«Όπως προκύπτει από την απόφαση του ΚΑΣ, οι αρχαιολόγοι εμμένουν στη θέση για απομάκρυνση των αθλητικών σωματείων από τα τείχη. Εμείς δε θα το αφήσουμε έτσι. Εδώ στο Ηράκλειο είμαστε ένα αθλητικό σχολείο. Κάνουμε κοινωνικό έργο προς όφελος της πόλης. Έχουμε μια απορία: Πώς αποφασίζεται να διατηρηθεί το στάδιο, που σε έκταση είναι όπως τα γήπεδα του τένις τα δικά μας, το στάδιο που είναι επίσης περιφραγμένο, είναι πάνω στην τάφρο, και να απομακρυνθούν τα αθλητικά σωματεία; Επειδή το ένα είναι δημόσιο, ανήκει στη Γ.Γ. Αθλητισμού, και τα άλλα ιδιωτικά; Έχουμε διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων! Θα επιμείνουμε με συντονισμένες επιθέσεις στην Αρχαιολογία και στο ΥΠ.ΠΟ. Να τους πείσουμε για το δίκαιο της θέσης μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ομίλου Αντισφαίρισης και Αθλοπαιδιών Ηρακλείου (Ηράκλειο ΟΑΑ) Μιχάλης Δελλάκης.

Καταπέλτης εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Γ.Σ. Εργοτέλης Γιώργος Βρέντζος.

«Εμείς δεν είμαστε προετοιμασμένοι για να φύγουμε αυτή τη στιγμή και θα αντιδράσουμε. Θα έρθουμε σε επαφή με το Δήμο και με τα υπόλοιπα αθλητικά σωματεία. Δε θα φύγουμε έτσι εύκολα από το Μαρτινέγκο. Δε θα φύγουμε έτσι εύκολα από το σπίτι μας. Γιατί το Μαρτινέγκο είναι το σπίτι μας. Και είναι και το σπίτι πολλών Ηρακλειωτών, που έχουνε περάσει από εκεί. Στο Μαρτινέγκο, ξέρετε, δε φιλοξενείται μονάχα ο Εργοτέλης, αλλά και άλλες ομάδες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, φυσικά στο πλαίσιο της νομιμότητας, για να μην ξεσπιτωθούμε», υπογράμμισε ο κ. Βρέντζος.

Για προσπάθεια ανατροπής της απόφασης έξωσης, που θίγει και τις εγκαταστάσεις μπάσκετ του ΟΦΗ στην οδό Εφόδου, σε κοινή γραμμή και συνεννόηση με τα υπόλοιπα αθλητικά σωματεία και το Δήμο, κάνει λόγο επίσης ο Ερασιτέχνης ΟΦΗ.

Οργή στη Βίγλα : "Θα χυθεί αίμα, να το ξέρουν"

«Ας έρθουν να μας τα γκρεμίσουν. Θα χυθεί αίμα, να το ξέρουν». «Εμείς είμαστε εδώ δεκαετίες. Είχαμε διαβεβαιώσεις. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Αποφασίζουμε και διατάζουμε, και πάμε και γκρεμίζουμε;». Τέτοιες χαρακτηριστικές φράσεις οργής, αγανάκτησης και αγωνίας έβγαιναν χθες από τα χείλη των κατοίκων στη συνοικία της Βίγλας, που διεμήνυαν πως θα πολεμήσουν, με ασπίδα ακόμα και τα κορμιά τους αν χρειαστεί, για να μην γκρεμιστούν τα σπίτια τους!

Ρεπορτάζ : Μπάμπης Σαββίδης - Ράνια Μωραϊτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News