default-image

Ξεκινάει το 3ημερο συνέδριο του Συμβουλίου Κρητών

Κρήτη
Ξεκινάει το 3ημερο συνέδριο του Συμβουλίου Κρητών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Ο Κρητικός στον Αγώνα" είναι ο τίτλος του 8ου τριήμερου συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, που ξεκινά στις 10 το πρωί της Παρασκευής στη Μονή Αρσανίου στο Ρέθυμνο και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή 7 Αυγούστου.

Στα πλαίσια του συνεδρίου, που αναδεικνύει τη διαχρονική συμβολή των Κρητών στους αγώνες για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την επιβίωση, στους αγώνες καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορικής διαδρομής του νησιού, η Κρήτη βάζει τα καλά της και με ιδιαίτερη χαρά ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους απανταχού Κρήτες. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και η Περιφέρεια Κρήτης, που συνδιοργανώνουν το συνέδριο, απευθύνουν «ανοικτό κάλεσμα» σε όλους τους φορείς και πολίτες της Κρήτης να συμμετάσχουν σε αυτό, με τη θεματολογία του να χαρακτηρίζεται εξαιρετικά πλούσια, καθώς αναφέρεται στους τομείς της ιστορίας, του πολιτισμού, της παράδοσης, της οικονομίας-ανάπτυξης, του αθλητισμού κ.ά.

«Καλούμε φορείς και πολίτες του νησιού μας, μαζί με τους απόδημους Κρήτες του κόσμου, να τιμήσουν τον Κρητικό αγωνιστή, τον αγώνα των Κρητών, καθώς αυτή τη χρονιά έχουμε δύο μεγάλα γεγονότα-επετείους, τα 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης και τα 150 από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου», ανέφεραν ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανόλης Βελιβασάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης και η πρόεδρος του συνεδρίου Μαρία Χναράκη.

Τιμή στους αγωνιστές

Ο τίτλος του συνεδρίου "Ο Κρητικός στον Αγώνα", όπως τονίζουν τα μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, έχει την ευρύτερη έννοια του "αγώνα" για να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της ατομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής, οικονομικής και επιστημονικής ζωής.

«Τιμούμε τους αγωνιστές, τιμούμε το Αρκάδι, τιμούμε τη Μάχη της Κρήτης, τιμούμε τους Κρήτες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το συνέδριο έχει πλούσια θεματολογία, καλούς και διαβασμένους ομιλητές, και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο...», δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανόλης Βελιβασάκης.

Σε δηλώσεις του, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας κ. Κώστας Φασουλάκης, αφού ευχαρίστησε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών για τη συνδιοργάνωση, ανέφερε επίσης ότι «είναι ιδιαίτερη χαρά για μας, την Περιφέρεια Κρήτης, να μετέχουμε στην πραγματοποίηση του 8ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών με τίτλο "Οι Κρήτες στον Αγώνα"».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του συνεδρίου Μαρία Χναράκη στις δηλώσεις της κάλεσε όλες και όλους τους Κρητικούς να προσέλθουν στο συνέδριο, διευκρινίζοντας ότι όλες οι συνεδρίες-εκδηλώσεις είναι ανοικτές για όλους και δε χρειάζεται καμία απολύτως οικονομική συμμετοχή ή συνεισφορά.

«Θα χαρούμε να σας έχουμε μαζί μας στο Ρέθυμνο και να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στην Περιφέρεια Κρήτης, διότι χωρίς αυτήν δε θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε, ελπίζω ως νικητές, τον αγώνα μας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Χναράκη, η οποία αναφέρθηκε στις εργασίες του συνεδρίου λέγοντας: «Οι εργασίες του συνεδρίου Παρασκευή πρωί-απόγευμα και Σάββατο πρωί-απόγευμα 5 και 6 Αυγούστου γίνονται στη Μονή Αρσανίου. Έχουμε την έναρξη του συνεδρίου την Παρασκευή και δύο συνεδρίες, μία αφιερωμένη στο Αρκάδι και μία αφιερωμένη στη Μάχη της Κρήτης.

Το Σάββατο συνεχίζουμε επίσης δυναμικά με συνεδρίες στη Μονή Αρσανίου. Η πρώτη μας συνεδρία είναι αφιερωμένη στο πώς μεταλαμπαδεύουμε την έννοια του κρητικού αγώνα στις νεότερες γενιές και εδώ γενικότερα να σημειώσω ότι μας ενδιαφέρουν πολύ δύο πράγματα: η παιδεία-εκπαίδευση και οι νεότερες γενιές.

Συγκροτήματα νεολαίας και η Φοιτητική Ένωση Κρητών θα πούνε ριζίτικα και θα χορέψουνε κρητικούς χορούς.

Να τονίσω ότι οι επόμενες δύο συνεδρίες αναφέρονται στη σύγχρονη πραγματικότητα. Η μία έχει σχέση με τον κρητικό αγώνα σήμερα, τι κάνει ο Κρητικός σήμερα, και αν συνεχίζει να αγωνίζεται με βάση όλο αυτό το βαρύ και ένδοξο παρελθόν που έχει, και η άλλη συνεδρία για τον αγώνα του απόδημου Κρητικού.

Ονομάσαμε τον αγώνα δρόμου "Λούη Τίκα" στη μνήμη του Ηλία Σπαντιδάκη, που ξεσήκωσε και δημιούργησε το εργατικό κίνημα στην Αμερική των ανθρακωρύχων και αυτό για εμάς είναι πολύ σπουδαίο και έχει πολύ μεγάλη σημασία να ακουστεί και να το μάθει ο κόσμος. Σκοπός μας στο συνέδριο είναι ο κόσμος να βιώσει, επίσης, πράγματα, όχι μόνο θεωρητικά, να τα ακούσει και να τα ζήσει.

Τέλος, να ενημερώσουμε ότι την Κυριακή υπάρχει Δοξολογία στη Μονή Αρκαδίου και τα εγκαίνια τριών διαδραστικών εφαρμογών συστημάτων, με την πολύ ευγενική δωρεά του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών. Θα είναι εκεί και οι εκπρόσωποι του ΙΤΕ, οι οποίοι θα μας παρουσιάσουν αυτά τα διαδραστικά συστήματα, τα οποία είναι ολοκληρωμένα κατά το 80%, και το 100% θα έχουμε τη χαρά να το δούμε στο νεοσύστατο μουσείο της Μονής Αρκαδίου στα εγκαίνια πλέον το Νοέμβριο του 2016».

Ομιλία Νίκου Λυγερού

Επίσης, στις 5 Αυγούστου το απόγευμα, σε εκδήλωση στο Σπίτι του Πολιτισμού, στην πόλη του Ρεθύμνου, κεντρικός ομιλητής είναι ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός με θέμα "Το κονταροχτύπημα στον Ερωτόκριτο ως γεωστρατηγικό παράδειγμα αγωνιστικότητας".

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν απονομές στα τιμώμενα πρόσωπα του συνεδρίου, μουσική από τον Ψαραντώνη και το συγκρότημά του, χορούς από συγκροτήματα Αμερικής και Αυστραλίας, και ριζίτικα από τη Φοιτητική Ένωση Κρητών Αττικής, σε διδασκαλία Ευτύχη Μουζουράκη. Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, στη Μονή Αρσανίου θα είναι ανοιχτή για το κοινό η έκθεση ζωγραφικής με κεντρικό άξονα την επική Μάχη της Κρήτης του γνωστού διεθνώς Κρητικού ζωγράφου Μπότη Θαλασσινού.

Ρεπορτάζ : Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News