default-image

Οργή Γκιουλέν μετά το ένταλμα σύλληψης του από τον Ερντογάν

Κόσμος
Οργή Γκιουλέν μετά το ένταλμα σύλληψης του από τον Ερντογάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την οργή του Τούρκου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν προκάλεσε η είδηση ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του με την κατηγορία ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. 

«Αποδεικνύεται ότι το τουρκικό δικαστικό σύστημα στερείται δικαστικής ανεξαρτησίας. Έτσι, το ένταλμα αυτό, είναι ένα ακόμη παράδειγμα της πορείας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον ολοκληρωτισμό, καθώς απομακρύνεται από τη δημοκρατία», σημείωσε. 

Ο Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, αρνείται κάθε ανάμειξη στην αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος.

 85 κούτες έγγραφα έστειλε στις ΗΠΑ ο Ερντογάν και ζητά την  έκδοση Γκιουλέν

Στο μεταξύ, χιλιάδες έγγραφα έχει αποστείλει το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ζητώντας την έκδοση Γκιουλέν.

Στη Νέα Υόρκη, ο Καμίλ Αϊντίν, Τούρκος βουλευτής από την Θεοδοσιούπολη (Έρζουρουμ), είπε ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει λάβει έως τώρα 85 κούτες με έγγραφα από την Τουρκία που αφορούν τον Γκιουλέν.

«Οι τουρκικές αρχές μάς (έκαναν) αλλεπάλληλες παραδόσεις εγγράφων και βρισκόμαστε στη διαδικασία εξέτασης των εγγράφων αυτών», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ στην καθιερωμένη ενημέρωση του τύπου.

Πρόσθεσε ότι η πρώτη παράδοση εγγράφων «δεν περιέχει, πιστεύουμε, μια επίσημη αίτηση έκδοσης».

Είπε επίσης, «μετά από αυτήν πήραμε και άλλα έγγραφα. Τα εξετάζουμε (...) και δεν νομίζω ότι έχουν καταλήξει σε τέτοια διαπίστωση ακόμα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News