default-image

Ένας στους δύο φορολογούμενους χρωστάει στην εφορία

Οικονομία
Ένας στους δύο φορολογούμενους χρωστάει στην εφορία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να έχει προχωρήσει σ ένα μπαράζ κατασχέσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα  έχουν επιβληθεί κατασχέσεις, δεσμεύσεις λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων σε 755.806 φορολογούμενους ή στο 50,55% των φορολογουμένων στους οποίους οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ μπορούν να επιβάλλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Συνολικά,  οφειλές στην εφορία είχαν στο τέλος Ιουνίου 4.003.372 φορολογούμενοι.

 Από αυτούς οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να επιβάλλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1.492.088.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι στα τέλη Ιουνίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς την Εφορία που δημιουργήθηκαν εντός του 2016 έφτασαν τα 6,87 δισ. ευρώ, από 5,584 που ήταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 1,28 δισ. ευρώ. 

Από αυτά τα ποσά οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων έχουν καταφέρει να εισπράξουν 881 εκατ. ευρώ με το ποσοστό εισπραξιμότητας να διαμορφώνεται στο 13,1%.

Εξαιρώντας τις μη φορολογικές κατηγορίες, δηλαδή εισφορές, έμμεσοι φόροι υπέρ τρίτων, δάνεια και ενοίκια τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου σε 5,956 δισ. από 5,053 στα τέλη Μαϊου.

Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα έρχονται να προστεθούν σε ένα λογαριασμό 83 δισ. ευρώ «παλαιών» (προ 2016) ληξιπρόθεσμων χρεών ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό σχεδόν στο 50% του ετήσιου ΑΕΠ.

Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει ακόμα ότι το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου έχει ολοκληρώσει 113 «μερικούς» ελέγχους και 31 «πλήρεις» ελέγχους ενώ «πρωταθλητισμό» στους ολοκληρωμένους «μερικούς» ελέγχους κάνουν οι ΔΟΥ έχοντας στο εξάμηνο «σκοράρει» 9.118 «μερικούς» και 1.442 «πλήρεις» ελέγχους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News