Ειδήσεις

Ιδανική για το Ηράκλειο η νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα

Νέα ρύθμιση για αυθαίρετα έχει ως άξονες: αύξηση του αριθμού δόσεων, μικρότερα παράβολα και επιεική αντιμετώπιση περιοχών που δεν οικοδομήθηκαν στο... πουθενά.

Κάτι η επιτακτική ανάγκη στους χαλεπούς αυτούς καιρούς το άδειο κρατικό ταμείο να εισπράξει υπερπολύτιμα χρήματα, κάτι το πες-πες των άμεσα εμπλεκομένων, όπως των οικιστών του Ηρακλείου, που "μάλλιασε η γλώσσα" τους να εξηγούν σε πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες πως είναι προτιμότερο μια ευνοϊκή ρύθμιση που θα προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό αυθαιρετούχων από μια ρύθμιση με μεγαλύτερα ποσά που όμως θα έχει μικρότερη συμμετοχή, κάτι και η εμπειρία από τις προηγούμενες ρυθμίσεις, να λοιπόν που, καταπώς φαίνεται - γιατί μέχρι να το δούμε σε ΦΕΚ πολλά μπορούν να συμβούν στην πορεία - το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων μοιάζει επιτέλους να είναι σε πολύ σωστή, ρεαλιστική κοινωνική και πολιτική βάση...

Η φιλοσοφία της ρύθμισης έχει ως άξονες την αύξηση του αριθμού των δόσεων, τα μικρότερα παράβολα, την επιεική αντιμετώπιση περιοχών που δεν οικοδομήθηκαν στο... πουθενά αλλά υπό την προοπτική σχεδίου πόλης που κώλυσε κατόπιν στη γραφειοκρατία, αλλά και την επίλυση του γόρδιου δεσμού των εξ αδιαιρέτων.

Ως εκ τούτου η ρύθμιση μοιάζει μάλιστα να ακουμπά, να σκύβει πολύ πάνω σε περιοχές όπως το Ηράκλειο. Στην κατεύθυνση αυτή, στις τάξεις των ιδιοκτητών αυθαιρέτων του Ηρακλείου υπάρχουν υψηλές προσδοκίες, ενώ, εφόσον πράγματι δοθεί πλήρης λύση με το "βραχνά" των εξ αδιαιρέτου, τότε φαίνεται πως για πρώτη φορά πάμε σε μια ρύθμιση που ικανοποιεί άρδην τον τοπικό Σύλλογο Οικιστών Εκτός Σχεδίου.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά...

Ακόμη και τους πιο διστακτικούς και αναποφάσιστους πολίτες επιχειρεί να προσελκύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω του νέου νόμου για την αυθαίρετη δόμηση, αυξάνοντας έως 100 τις μηνιαίες δόσεις (από 60 σήμερα) και μειώνοντας ταυτόχρονα το ύψος του παραβόλου για την αρχική δήλωση στα 200-300 ευρώ αντί για 500 ευρώ που είναι σήμερα.

Επιπλέον, για τις οικονομικά ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού, θα προβλέπονται γενναίες μειώσεις του υπολογισθέντος προστίμου.

Σε αυτή την κατηγορία θα περιληφθούν όσοι δικαιούνται προστασία πρώτης κατοικίας από "κόκκινα" δάνεια και οι πολίτες που εξασφαλίζουν τα κριτήρια του προνοιακού προγράμματος "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης".

Εδώ μιλάμε βεβαίως για πολύ χαμηλά εισοδήματα. Ένα νοικοκυριό μιας 4μελούς, π.χ., οικογένειας για να ευνοηθεί από τις νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να έχει μηνιαίο εισόδημα κάτω από 350 ευρώ και αξία ακινήτων ως 120.000 ευρώ κ.τ.λ.

Για τις συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών είναι πιθανό μάλιστα, μετά την καταβολή του αρχικού παραβόλου ύψους 200 ευρώ, να μην ξεκινήσει η πληρωμή των δόσεων, αλλά να δίδεται μια 2ετής ή 3ετής περίοδος χάριτος.

Κλιμακωτά

Για όσους δεν πληρούν τα κοινωνικά κριτήρια, τα πρόστιμα για τις νέες υπαγωγές αυθαιρέτων θα κλιμακώνονται ανάλογα με το «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» της αυθαιρεσίας. Όσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά που έχει γίνει στο περιβάλλον, τόσο περισσότερο θα πληρώνει ο πολίτης.

Η κυβέρνηση δημιουργεί κίνητρα για να ελαφρύνει το κόστος για τους ιδιοκτήτες ώστε το ύψος του προστίμου να καθορίζεται από το πόσο γρήγορα θα ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση.

Ευνοϊκή αντιμετώπιση για το Ηράκλειο

Την ίδια στιγμή, διαφορετική με τη νέα ρύθμιση θα είναι η αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας ακόμη και μεταξύ ακινήτων στις εκτός σχεδίου περιοχές. Σε αυτές λοιπόν προσδιορίζονται δύο κατηγορίες αυθαιρέτων, για τις οποίες θα υπάρξει, όπως λέει το ΥΠΕΚΑ, τελείως διαφορετική αντιμετώπιση.

Η πρώτη κατηγορία αφορά στα μεμονωμένα κτίσματα που χτίστηκαν στη μέση του... πουθενά, επειδή οι ιδιοκτήτες "πόνταραν" στην ελεγκτική αδυναμία ή και αδιαφορία, παλιότερα, της Πολιτείας.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά σε αυθαίρετα τα οποία όταν χτίστηκαν η περιοχή βρισκόταν υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης ή υπήρχε η προοπτική του σχεδίου πόλης, αλλά για διάφορους λόγους η διαδικασία "πάγωσε".

Εδώ ακριβώς μέσω της ρύθμισης "φωτογραφίζεται" η ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου. Μια περιοχή όπου οι ιδιοκτήτες είναι σήμερα εγκλωβισμένοι εξαιτίας του αργού ρυθμού - φτάνει ακόμη και τα 30 ή 40 χρόνια - ολοκλήρωσης των πολεοδομικών σχεδίων.

Τι θα γίνει με τα εξ αδιαιρέτου

Ένα από τα βασικά ζητήματα που προσεγγίζει για άλλη μια φορά το υπουργείο, "φωτογραφίζοντας" και πάλι το Ηράκλειο, αφορά στα εξ αδιαιρέτου αυθαίρετα. Για το Ηράκλειο και κάποιες άλλες περιοχές είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες ένταξης, όμως η νομιμοποίηση "πάγωσε", καθώς πολλά εκ των αυθαιρέτων ήταν εξ αδιαιρέτου.

Σχετική ρύθμιση, όπως ανέφερε στην εφημερίδα "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών Ηρακλείου Μιχάλης Βλαχάκης, είχε συμπεριληφθεί και σε προηγούμενο νόμο, όμως δεν "περπάτησε" για συγκεκριμένους πρακτικούς λόγους.

«Για να γίνει τακτοποίηση απαιτούνταν προσύμφωνα και συμβαιολογραφικές διαδικασίες μεταξύ των συνιδιοκτητών. Αυτό, όμως, τελικά λειτούργησε αποτρεπτικά, καθώς κάποιοι εξ αυτών ζούσαν στο εξωτερικό, το κόστος της νομιμοποίησης ήταν απαγορευτικό, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται ολόκληρο το ακίνητο. Με το νέο νόμο που πάει να περάσει η κυβέρνηση, όπως έχει υποσχεθεί επανειλημμένως - και εδώ από το Ηράκλειο προ λίγων ημερών - ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, θα μπορούν να δηλώνονται όλα τα εξ αδιαιρέτου και χωρίς προϋποθέσεις. Ο υπουργός δε μας έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ελπίζουμε καλόπιστα όντως να έχει βρει την άκρη νομικά, ώστε να λυθεί ο "βραχνάς" αυτός», ανέφερε ο κ. Βλαχάκης, για να προσθέσει: «Αυτό, για τα εξ αδιαιρέτου, είναι το βασικό που περιμένουμε πλέον. Θεωρούμε ότι είναι δεδομένη η ικανοποίηση δύο πάγιων αιτημάτων μας, η αύξηση δηλαδή των δόσεων σε 100 και η μείωση του παραβόλου από τα 500 ευρώ στα 200. Αν μαζί με αυτά λυθεί και το θέμα των εξ αδιαιρέτου, που ταλανίζει εδώ την πόλη μας, τότε πράγματι μιλάμε για μια σωστή, ικανοποιητική επιτέλους ρύθμιση»...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια