default-image

Αλλάζουν όλα: Απόφαση για πάρκινγκ - αθλητικούς χώρους

Κρήτη
Αλλάζουν όλα: Απόφαση για πάρκινγκ - αθλητικούς χώρους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Ράπισμα" για τη Λότζια από το μέτωπο του ΚΑΣ και των ενετικών τειχών. Η εφημερίδα "Ν.Κ." πήρε στα χέρια της και αποκαλύπτει σήμερα την πολυαναμενόμενη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, απόφαση πλέον του υπουργείου Πολιτισμού για να είμαστε ακριβείς, σε σχέση με το μάστερ πλαν που είχε καταθέσει ο Δήμος.

Η απόφαση επιφυλάσσει αρκετά "χαστούκια" για το Δήμο, αφού, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που κάποια στιγμή μετά την επίμαχη συζήτηση της υπόθεσης στο ΚΑΣ είχε καλλιεργηθεί στη Λότζια, τελικώς σε αρκετά βασικά μέτωπα των τειχών υιοθετεί τις θέσεις της τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων και "αδειάζει" τις θέσεις και τα επιχειρήματα της δημοτικής Αρχής.

Δείτε την υπουργική απόφαση

Για του λόγου το αληθές, το ΚΑΣ "σπρώχνει" σε έξωση τα αθλητικά σωματεία και το μεγαλύτερος μέρος των σημερινών αθλητικών δραστηριοτήτων από τα τείχη. Για τα τείχη το Συμβούλιο εμμένει - σε δικαίωση και του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Πάρκινγκ του Ηρακλείου - όχι απλά στη μη λειτουργία, αλλά στο κλείσιμο με ράμπες εισόδου των δημοτικών πάρκινγκ. Προβλέπει μονάχα ορισμένες εξαιρέσεις στάθμευσης, περιορισμένης χρήσης ειδικών σκοπών σε ορισμένα σημεία, π.χ. αυστηρά για επισκέπτες του μνημείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου ή για ΑμεΑ, κάτι που είχε ζητήσει ο Δήμος. Παράλληλα το ΚΑΣ εμμένει στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων επί της Βίγλας, αν και αφήνει κάπως χαλαρά χρονικά περιθώρια για αυτό, παραπέμποντάς το στο μέλλον μέσω μελέτης...

ΚΑΣ: Εγκρίνει μόνο μέρος το master plan

Ουσιαστικά, μελετώντας κανείς την επίμαχη απόφαση, διαπιστώνει πως το ΚΑΣ εγκρίνει σε ένα μόνο μέρος του το master plan του Δήμου Ηρακλείου για τα τείχη, και με αρκετά βαρείς όρους, διαψεύδοντας τις προσδοκίες ή την αισιοδοξία στις τάξεις της Λότζιας. Μια εξέλιξη βεβαίως με επικείμενες αναταράξεις και σε τοπικό κοινωνικό επίπεδο, αφού επαληθεύεται το οδυνηρό σενάριο της απομάκρυνσης αθλητικών δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων που μετρούν όχι απλά χρόνια... αλλά ολόκληρες δεκαετίες στα τείχη του Ηρακλείου.

Ας δούμε αναλυτικά τι προβλέπει, στα βασικά σημεία της, η απόφαση του ΚΑΣ ως προς τα ενετικά τείχη, την οποία περίμενε εδώ και καιρό το Ηράκλειο και την οποία αποκαλύπτουμε: «Εγκρίνουμε τη μερική έγκριση της πρότασης του Δήμου Ηρακλείου για τις χρήσεις της ζώνης της ενετικής οχύρωσης της πόλης του Ηρακλείου, Περιφέρειας Κρήτης, υπό τους ακόλουθους όρους», αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση του ΚΑΣ και παραθέτει καρέ-καρέ τους όρους:

* Ενιαίος σχεδιασμός

Να πραγματοποιηθεί ενιαίος σχεδιασμός όσον αφορά στους ελεύθερους χώρους πρασίνου (τάφρος, προμαχώνες, ισόπεδο τειχών, επιπρομαχώνες) σε όλους τους υπαίθριους χώρους του μνημείου και να κατατεθούν οι σχετικές αρχιτεκτονικές μελέτες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν αστικό εξοπλισμό, φυτεύσεις, αναψυκτήρια, δημόσιους χώρους υγιεινής και φωτισμό.

* Αθλητικές δραστηριότητες

Να επιτρέπονται στο σύνολό τους στην τάφρο του μνημείου μόνο ήπιες αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες δεν απαιτούν περίφραξη και βοηθητικές εγκαταστάσεις (αποδυτήρια κ.λπ.). Ως εκ τούτου να κατατεθεί άμεσα χρονοδιάγραμμα σταδιακής απομάκρυνσης του συνόλου των αθλητικών και μη εγκαταστάσεων όλων των αθλητικών συλλόγων, εκτός του Σταδίου Ελευθερίας, το οποίο θα παραμείνει χωρίς τις συνοδές του εγκαταστάσεις (γήπεδα καλαθοσφαίρισης και αντισφαίρισης).

Επιπλέον να απομακρυνθεί άμεσα το εγκαταλελειμμένο γήπεδο στην τάφρο του Προμαχώνα Παντοκράτορα, στο ΒΔ πλευρό, καθώς και οι πυλώνες στο στάδιο Εργοτέλη. Η απομάκρυνση των προαναφερόμενων αθλητικών εγκαταστάσεων κρίνεται απαραίτητη, διότι προκαλούν λόγω της μορφής και της θέσης τους άμεση βλάβη στο μνημείο.

* Αναψυκτήρια

Να παραμείνουν, εφόσον αναβαθμιστούν και εξωραϊστούν σύμφωνα με μελέτη που θα υποβληθεί στο ΥΠΠΟΑ, τα υφιστάμενα αναψυκτήρια, και να παύσει η λειτουργία των μη εγκεκριμένων από το ΥΠΠΟΑ αναψυκτηρίων στην τάφρο του Προμαχώνα Μαρτινέγκο και Γεωργιάδη, μέχρι την υποβολή πλήρους μελέτης και την έκδοση εγκριτικής απόφασης από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟΑ. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η λειτουργία του συνόλου των αναψυκτήριων ως νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.

* Πάρκινγκ

Να υποβληθούν προς έγκριση στο ΥΠΠΟΑ οι παρακάτω μελέτες για το μελλοντικό καθορισμό κοινόχρηστων χώρων ως χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, οι οποίες θα τεκμηριώνουν τη χρήση αποκλειστικά από επισκέπτες του μνημείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου:

- Μελέτη χώρου στάθμευσης στην τάφρο περιμετρικά του ερειπωμένου κτηρίου των "Κυλινδρόμυλων Καστρινάκη" αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, με προκαθορισμένες θέσεις στάθμευσης, ώστε τα οχήματα να μην πλησιάζουν στο λοβό του προμαχώνα.

- Μελέτη χώρου στάθμευσης στο εσωτερικό πρανές του Προμαχώνα Παντοκράτορα, με περιορισμένο αριθμό θέσεων στάθμευσης αποκλειστικά για χρήση από ΑμεΑ, που θα εξυπηρετεί τη λειτουργία των χώρων του Προμαχώνα Παντοκράτορα και των δύο βιομηχανικών κτηρίων (του Δ.Η. που θα έχει κοινωφελείς χρήσεις, και των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού), με την προϋπόθεση ότι θα περιλαμβάνεται η διαμόρφωση άνετης πρόσβασης από τη λεωφόρο Πλαστήρα προς την πύλη της βορειοδυτικής χαμηλής πλατείας και οι θέσεις στάθμευσης θα περιορίζονται στον εναπομείναντα χώρο.

- Μελέτη χώρου προσωρινής στάθμευσης στο μικρό τριγωνικό πλάτωμα που έχει διαμορφωθεί σε επίπεδο λίγο ψηλότερο από τη λεωφόρο Πλαστήρα μόνο για τουριστικά λεωφορεία των επισκεπτών του προμαχώνα και του Τάφου Ν. Καζαντζάκη. Η λειτουργία αυτή κρίνεται αναγκαία, δεδομένου ότι κατά μήκος της λεωφόρου Πλαστήρα, η οποία διαθέτει κεντρική νησίδα, μπορεί να κινηθεί μόνο ένα όχημα ανά ρεύμα και δεν υπάρχει δυνατότητα στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων.

Μέχρι την έγκριση και διασφάλιση της εφαρμογής των προαναφερόμενων μελετών να συνεχιστεί η απαγόρευση στάθμευσης αυτοκινήτων στο σύνολο των κοινόχρηστων χώρων που λειτουργούσαν στο παρελθόν ως υπαίθριοι σταθμοί αυτοκινήτων και να τοποθετηθεί εντός του 2016 κινητή μπάρα εισόδου, της οποίας τα κλειδιά να διαθέτουν ο Δήμος Ηρακλείου, η Εφορία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Ηρακλείου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και οι ιδιοκτήτες του διατηρητέου Καστρινάκη για το χώρο της λεωφόρου Ικάρου.

Τέλος, να απομακρυνθούν άμεσα τα φυλάκια της ΔΕΠΤΑΗ.

Να αποκλειστούν οι προσβάσεις των οχημάτων εκτός από οχήματα έκτακτης ανάγκης στο ισόπεδο τμήμα μεταξύ των Προμαχώνων Vitturi και Ιησού, και στην τάφρο κατά μήκος του ευθύγραμμου τμήματος μεταξύ των Προμαχώνων Μαρτινέγκο και Βηθλεέμ και στις δύο διαμορφωμένες προσβάσεις προς τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο και της πρόσβασης στο ισόπεδο τμήμα, για τα οχήματα που ανέρχονται από την ασφαλτοστρωμένη δυτική δίοδο προς τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο.

- Βίγλα

Να εκπονηθούν κατά προτεραιότητα μελέτες ανάπλασης των χώρων από τους οποίους θα απομακρυνθούν οι ασύμβατες χρήσεις (αθλητικές εγκαταστάσεις, ΚΤΕΛ, χώροι στάθμευσης κ.λπ.). Η προτεινόμενη μελέτη ανάπλασης στη συνοικία της Βίγλας και στο ευθύγραμμο τμήμα μεταξύ των Προμαχώνων Vitturi και Ιησού να περιλαμβάνει τη σταδιακή απομάκρυνση όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων σε συνεργασία με την ΕΦΑ Ηρακλείου, όπως και την αποκατάσταση και ανάδειξη του Προμαχώνα και Επιπρομαχώνα Βιτούρι. Όλες οι μελέτες αναπλάσεων να υποβληθούν προς έγκριση στο ΥΠΠΟΑ.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News