Ειδήσεις

Ο Εμπειρίκος, η ΕΔΑ και ο άθλος της Νίκης Μπακογιάννη -video

Σαν σήμερα: Τι συνέβη όταν το ημερολόγιο έδειχνε 3 Αυγούστου; Ανδρέας Εμπειρίκος, Νίκη Μπακογιάννη και η ίδρυση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς.

Η ίδρυση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς

Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Αυγούστου του 1951 όταν υπογράφηκε η ιδρυτική διακήρυξη της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ). Η ΕΔΑ ιδρύθηκε ως συνασπισμός αριστερών κομμάτων, με πρωτοβουλία του παράνομου τότε ΚΚΕ. Η διακήρυξη υπογράφηκε από νόμιμα ελληνικά κόμματα, όπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας, το Δημοκρατικό Συναγερμό, το Κόμμα Αριστερών Φιλελεύθερων και το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα. Η ΕΔΑ συμμετείχε για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές το 1951, εκλέγοντας 10 βουλευτές. 

Μετά τη διάλυση των παράνομων οργανώσεων του ΚΚΕ το 1958, η επιρροή της αυξάνεται εντυπωσιακά και στις εκλογές που διεξήχθησαν το ίδιο έτος, συγκεντρώνει το 24,4 των ψήφων. Η ΕΔΑ καταλαμβάνει 78 βουλευτικές έδρες και αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη εκλογική επιτυχία ελληνικού αριστερού κόμματος μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 και την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η λειτουργία της ΕΔΑ διακόπηκε κατά τη διάρκεια της Χούντας. Από τη Μεταπολίτευση κι έπειτα επανήλθε, χωρίς ωστόσο να αποκτήσει ποτέ τη δυναμική που είχε παλιότερα και τελικά διαλύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '80.

Ο θάνατος του Ανδρέα Εμπειρίκου

Στις 3 Αυγούστου του 1975 πεθαίνει στην Κηφισιά της Αθήνας ο μεγάλος Έλληνας υπερρεαλιστής, Ανδρέας Εμπειρίκος. Γεννήθηκε στη Μπράιλα της Ρουμανίας το 1901 και το 1902 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Από το 1926 έως το 1931 ζει στο Παρίσι, όπου έρχεται σε επαφή με τους σουρεαλιστές κι ασχολείται ενεργά με την ψυχανάλυση. 

Το 1931 επιστρέφει μόνιμα στην Ελλάδα και εισάγει το κίνημα του υπερρεαλισμού στη χώρα μας. Ήταν ποιητής, πεζογράφος, φωτογράφος, καθώς και ο πρώτος που άσκησε την ψυχανάλυση στην Ελλάδα. Τα πιο γνωστά του έργα είναι η Υψικάμινος που αποτελεί και το πρώτο αμιγώς σουρεαλιστικό ελληνικό έργο και ο Μέγας Ανατολικός, σημαντικό τμήμα του οποίου εκδόθηκε μετά το θάνατο του δημιουργού του. 

Ο άθλος της Νίκης Μπακογιάννη

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 20 χρόνια, η άλτρια Νίκη Μπακογιάννη, σπάει το φράγμα των δύο μέτρων στο άλμα εις ύψος. Στις 3 Αυγούστου του 1996, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια σημειώνει επίδοση 2,02 μέτρα και κατακτά πανάξια το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. 

Το επίτευγμά της αυτό της χάρισε μάλιστα μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, καθώς είναι η αθλήτρια με τη μεγαλύτερη διαφορά (33 πόντοι) σωματικού ύψους (1,70 μ.) και ύψους που κατάφερε να υπερβεί (2,02 μ.).

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια