default-image

Δεν κόβεις απόδειξη;Λουκέτο! Τι λένε οι φορείς της αγοράς

Κρήτη
Δεν κόβεις απόδειξη;Λουκέτο! Τι λένε οι φορείς της αγοράς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν κόβεις αποδείξεις; Λουκέτο στην επιχείρησή σου για 48 ώρες. Αυτή θα είναι από εδώ και στο εξής η νέα μέθοδος που θα ακολουθηθεί στην προσπάθεια που δίνουν οι μηχανισμοί του κράτους απέναντι στη φοροδιαφυγή. Συγκεκριμένα, την απόφαση που προβλέπει το κλείσιμο επιχειρήσεων, καταστημάτων και επαγγελματικών εγκαταστάσεων για δύο μέρες, στην περίπτωση που εντοπιστούν να μην εκδίδουν αποδείξεις, υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Αυτό σημαίνει ότι στους ελέγχους που θα γίνουν από τώρα και στο εξής οι ελεγκτές της ΓΓΔΕ, εκτός από την επιβολή των νέων αυστηρότερων και τσουχτερών προστίμων, θα έχουν στην ευχέρειά τους και ένα νέο "όπλο" ενάντια στην παραβατικότητα, αυτό της αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Μέτρο το οποίο με την ανακοίνωσή του έχει ήδη αναστατώσει τους καταστηματάρχες, που, όπως τονίζουν, μετά τη ραγδαία αύξηση του ΦΠΑ και την οικονομική κρίση που βιώνουν τα νοικοκυριά λόγω ανεργίας και "τσεκουρώματος" μισθών και συντάξεων, δέχονται πιέσεις από τους ίδιους τους λιγοστούς πελάτες που τους έχουν απομείνει να μην τους κόβουν αποδείξεις, προκειμένου να ξεπέσουν κάπως στην τιμή σε ό,τι αγοράζουν, τους οποίους μετά από αυτό θα κινδυνεύουν ακόμα και να χάσουν.

«Κυνηγήστε τους παράνομους»

Το μέτρο, όπως διευκρινίζεται από τη ΓΓΔΕ, εφαρμόζεται με πράξη των οργάνων που διενεργούν τον έλεγχο κατόπιν σχετικής ειδικής εντολής έλεγχου του γενικού γραμματέα, εφόσον διαπιστωθεί η μη έκδοση πλέον των δέκα παραστατικών στοιχείων ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, τα μη εκδοθέντα ή το μη εκδοθέν παραστατικό στοιχείο υπερβαίνει σε αξία τα 500 ευρώ. Στην απόφαση ζητείται από τους προϊσταμένους και τα αρμόδια στελέχη των ΔΟΥ να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα όλο το εικοσιτετράωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Αν και ακόμα δεν έχει τεθεί σε ισχύ, προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα, με κάποιους να λένε πως σωστά εφαρμόζεται καθώς είχε παραγίνει το κακό με τη μη έκδοση αποδείξεων από κάποιες επιχειρήσεις και άλλους να επισημαίνουν πως τα κλιμάκια των ελέγχων δεν πρέπει να περιοριστούν στις νόμιμες και στεγασμένες επιχειρήσεις, αλλά να επεκτείνουν τους ελέγχους εκεί όπου, όπως σημειώνουν, γίνεται το μεγαλύτερο όργιο μη απόδοσης ΦΠΑ, δηλαδή στους παράνομους πλανόδιους μικροπωλητές, στα κινέζικα και στις λαϊκές - κάτι που σημείωσε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης, εκφράζοντας έτσι και την αγανάκτηση και την αγωνία του εμπορικού κόσμου για το θέμα.

 Σχολιάζοντας το νέο μέτρο ο κ. Κουμαντάκης τόνισε πως, «αν αυτό το πράγμα εφαρμοστεί, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Παρ' όλα αυτά εμείς στο στεγασμένο και νόμιμο λιανικό εμπόριο δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ της νομιμότητας, αλλά και υπέρ του όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να λειτουργούν με ίσους όρους. Εκείνοι που συνηθίζουν να μην αποδίδουν ΦΠΑ πρέπει με κάποιο τρόπο να καταλάβουν πως οφείλουν να κόβουν αποδείξεις. Όμως, το τελευταίο διάστημα το λιανικό εμπόριο και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δέχονται μεγάλες πιέσεις από τους καταναλωτές, επειδή το ΦΠΑ είναι πάρα πολύ υψηλό, να μην κόβονται αποδείξεις. Εμείς, αν και είχαμε δηλώσει από την αρχή ότι η αύξηση του ΦΠΑ δε θα κάνει τίποτε άλλο από το να προξενήσει προβλήματα στην αγορά, παρ' όλα αυτά δε νομιμοποιούμε αυτή τη λογική, αλλά για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε στο κράτος πως οφείλει να στρέψει το βλέμμα του εκεί που πραγματικά υπάρχει η πλήρης ασυδοσία από πλευράς αποδείξεων, δηλαδή στα κινέζικα καταστήματα και στις λαϊκές αγορές, όπου όσοι συμμετέχουν σε αυτές χωρίς άδειες πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών τους χωρίς να κόβουν αποδείξεις».

«Μπορούν να βρουν ποιος φοροδιαφεύγει»

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, με το νέο μέτρο να διευρύνεται και στον κλάδο της εστίασης, δηλώνει πως ο Σύνδεσμος τάσσεται καθαρά υπέρ της νομιμότητας και κατά της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, σημειώνοντας πως «το κράτος έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και δε χρειάζεται να καταφεύγει σε ακραίες και υπερβολικές συμπεριφορές, αλλά να καταλάβει ότι οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες έχουν καταβάλει τους επιχειρηματίες επιβαρύνοντάς τους συνεχώς με νέα βαριά πρόστιμα και φόρους», επισήμανε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν πολύ εύκολα να ανακαλύψουν αν κάποιος φοροδιαφεύγει με άλλους τρόπους, χωρίς να χρειάζεται να κλείνουν μαγαζιά και να χάνουν οι υπάλληλοι τα μεροκάματά τους. Για δε τον "πόλεμο" που δέχονται οι κλάδοι του εμπορίου και της εστίασης το τελευταίο διάστημα υπογράμμισε πως «είναι καιρός πια να σταματήσουν να στοχοποιούν τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και το εμπόριο, διότι στο τέλος θα αναγκαστούμε να κλείσουμε μόνοι τα καταστήματά μας».

ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News