default-image

Κατακραυγή για την εμπρηστική επίθεση στον Άγιο Δημήτριο

Κρήτη
Κατακραυγή για την εμπρηστική επίθεση στον Άγιο Δημήτριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την κατακραυγή σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας έχει προκαλέσει η εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα από άγνωστους δράστες, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, πίσω από την οδό 25ης Αυγούστου, στην πόλη του Ηρακλείου.

Η πρωτοφανής για τα δεδομένα της Κρήτης επίθεση έγινε με γκαζάκι, το οποίο ευτυχώς δεν εξερράγη, με αποτέλεσμα να αποφευχθούν τα χειρότερα…

Οι δράστες φέρονται να έδρασαν γύρω στις 5 το πρωί της Δευτέρας, "χτυπώντας" στην πλαϊνή είσοδο του ναού: Αρχικά τοποθέτησαν στο σημείο ένα γκαζάκι και στη συνέχεια προσπάθησαν να προκαλέσουν έκρηξη ρίχνοντας πάνω σ' αυτό εύφλεκτο υγρό. Ωστόσο, παρά το ότι ξέσπασε φωτιά, το γκαζάκι τελικά δεν «έσκασε». Έτσι, από τη μικρή εστία πυρκαγιάς που προκλήθηκε από τους άγνωστους εμπρηστές, άρχισαν να σπάνε τα τζάμια στην πλαϊνή είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου. 

Παρ' όλα αυτά, ο αγαπημένος ναός πολλών Ηρακλειωτών που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής τόσο από το κέντρο, όσο και από το λιμάνι, «γλίτωσε» τα χειρότερα, καθώς οι φθορές που υπέστη, δεν ήταν σημαντικές. Περίοικοι οι οποίοι αντιλήφθηκαν το συμβάν, ενημέρωσαν άμεσα την ΕΛ.ΑΣ. Εξάλλου, οι αστυνομικοί, οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο, πραγματοποίησαν ενδελεχώς αυτοψία στο χώρο και περισυνέλλεξαν υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού.

Στο μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ειρηναίος εξέφρασε τη θλίψη του για το συμβάν, αποδοκιμάζοντας κάθε μορφή βίας. Αυτό είναι ένα από τα μηνύματα που στέλνει μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε για το περιστατικό και η Αρχιεπισκοπή Κρήτης. «Ενημερωθήκαμε σήμερα το πρωί από τον προϊστάμενο της ενορίας Αγίου Δημητρίου, πατήρ Εμμανουήλ Ζερβάκη, για το περιστατικό. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης αποδοκιμάζει κάθε μορφή βίας. Εκφράζομε τη θλίψη μας. Ο τόπος μας έχει μια ιστορία και παράδοση, η οποία πρέπει να είναι σεβαστή από όλους. Σεβόμαστε κάθε ελεύθερη άποψη, η οποία όμως εκφράζεται με σεβασμό και μέσα στα όρια της νομιμότητος. Η Εκκλησία δίδει το μήνυμα της ειρήνης, της καταλλαγής και του αλληλοσεβασμού. Η αστυνομία έχει καταγράψει και αναλάβει την έρευνα του περιστατικού» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. 

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, π. Πρόδρομος Ξενάκης, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με την ανακοίνωση. «Θέλουμε να παρακαλέσουμε όλους τους ανθρώπους να κρατήσουμε το σεβασμό και την αξιοπρέπεια» ανέφερε αρχικά ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, προσθέτοντας ότι «όλοι μαζί χωρούμε και συγχωρούμε σε έναν κόσμο που είναι πια πολυπολιτισμικός».

Γίνεται σύνδεση με τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης

Στο μεταξύ, δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν το χθεσινό «χτύπημα» στον Άγιο Δημήτριο με τα πρόσφατα γεγονότα της Θεσσαλονίκης, όπου αντιεξουσιαστές εισέβαλαν στη Μητρόπολη, διαμαρτυρόμενοι για την κατεδάφιση του Ορφανοτροφείου της πόλης, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη, προσφέροντας στέγη σε πρόσφυγες και μετανάστες της συμπρωτεύουσας. 

Αποφεύγει κάθε διασύνδεση η Αρχιεπισκοπή

Εντούτοις, ο  Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής, απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε διασύνδεση με το περιστατικό του Ηρακλείου, τονίζοντας μόνο ότι η Αρχιεπισκοπή αναμένει τη διαλεύκανση της υπόθεσης από την Αστυνομία. «Δεν μπαίνουμε σ' αυτή τη διαδικασία και δεν θέλουμε να κάνουμε την οποιαδήποτε ανάλυση. Δεν είναι δική μας υπόθεση αυτή» μας είπε με νόημα ο Πρόδρομος Ξενάκης.

"Περίεργο περιστατικό για τη γειτονιά"

Εξάλλου, όπως τόνισαν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι μίλησαν στην κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV, που κάλυψε το συμβάν, «πρόκειται για ιδιαίτερα αρνητικό γεγονός». «Είναι κάτι το οποίο δεν ταιριάζει στην κουλτούρα μας. Δεν ταιριάζουν αυτά στους Κρητικούς και τους Έλληνες» ακούστηκε μεταξύ άλλων από περίοικο. «Περίεργο, αλλά και υπερβολικό περιστατικό και ασυνήθιστο για τη γειτονιά» χαρακτηρίστηκε από άλλους περίοικους το συμβάν. Τέλος, άλλοι κάτοικοι της περιοχής επεσήμαναν ότι «δεν έχουν υπάρξει ποτέ στη γειτονιά προβλήματα με τους ξένους που εργάζονται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News