default-image

Αποζημιώσεις εξπρές για τους πυροπαθείς του Ρεθύμνου

Κρήτη
Αποζημιώσεις εξπρές για τους πυροπαθείς του Ρεθύμνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με γρήγορους ρυθμούς κινούνται οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων από την πυρκαγιά που αποτέφρωσε έκταση 30 χιλιάδων στρεμμάτων στο νότιο Ρέθυμνο.

ΟΤΑ και των δύο βαθμών σε συνεργασία με κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και το Υπουργείο Εσωτερικών, θα προχωρήσουν στην οικονομική ενίσχυση των κατοίκων που κάθε λίγα χρόνια βλέπουν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη, ενώ ειδική μέριμνα θα ληφθεί για την άμεση αποκατάσταση του δικτύου άρδευσης, εξαιτίας του ιδιαίτερα ξηροθερμικού κλίματος της περιοχής και της φετινής ανομβρίας.

Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Αγίου Βασιλείου και Υπουργείο Εσωτερικών συντονίζουν τις ενέργειές τους, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να δοθούν αποζημιώσεις στους κατοίκους του νότιου Ρεθύμνου για τις ζημιές που υπέστησαν σε βοσκότοπους, ελαιώνες, αγροτικές και κτηνοτροφικές υποδομές, όπως και για να αποκατασταθούν οι ζημιές  σε δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης καθώς επίσης και σε τμήματα οδοστρώματος από περιφερειακές και κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Ο Υπουργός Υγείας και βουλευτής Ρεθύμνου, Ανδρέας Ξανθός, διαβεβαίωσε ότι είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Δήμο Αγίου Βασιλείου και τον Υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για να αποζημιωθούν οι πληγέντες το συντομότερο δυνατόν, ενώ η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, δεσμεύθηκε για πόρους και από την Περιφέρεια Κρήτης προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως για την αποκατάσταση του δικτύου άρδευσης, λόγω καλοκαιριού.

Το πύρινο μέτωπο εκτεινόταν σε απόσταση 25 χιλιομέτρων, κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά του σε μια έκταση 30 χιλιάδων στρεμμάτων και δεν ήταν η πρώτη φορά. Πριν 5 χρόνια η περιοχή είχε γνωρίσει ξανά τον πύρινο όλεθρο, γι' αυτό και δε θα υπάρξει καμιά ανοχή στους εμπρησμούς και οι εκτάσεις σε καμία περίπτωση δε θα αποχαρακτηριστούν, όπως διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης.

55 πυροσβέστες με 27 πυροσβεστικά οχήματα, τρία πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ, υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης από το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο και ιδιωτικά μηχανήματα επί 16 ώρες έδιναν μάχη ενάντια στο πύρινο θεριό που απείλησε Σαχτούρια, 'Αγιο Παύλο, Μέλαμπες, 'Αι - Γιάννη και Αγία Γαλήνη, ενώ 18 άτομα που ζήτησαν βοήθεια διασώθηκαν δια θαλάσσης στην παραλία Αγίου Γεωργίου, ενώ εγείρονται ερωτηματικά για τα σχέδια πυροπροστασίας και πως υλοποιούνται τελικά στην περιοχή από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αγίου Βασιλείου, Ηλία Λουλούδη.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News