Ειδήσεις

Θέλουν πάρκο 1 εκατομμυρίου ευρώ και 6.500 νέων φυτών

Η προωθούμενη, μεγάλη ανάπλαση-αναμόρφωση στο πάρκο Γεωργιάδη, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, ξεχωρίζει στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου. Μια συνεδρίαση πολύ "πλούσια", με 46 θέματα ημερήσιας διάταξης, στα οποία δεσπόζει και αναμένεται επίσης να συζητηθεί εκτενώς η έγκριση της α' και β' φάσης του επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου Ηρακλείου, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.  

Στη σημερινή συνεδρίαση, στις 6 παρά 5 το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει τη μελέτη για το μεγάλο εγχείρημα της περιβαλλοντικής αναβάθμισης του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Δεν είναι άλλος φυσικά από το πάρκο Γεωργιάδη, το οποίο η δημοτική Αρχή σχεδιάζει να αναπλάσει πλήρως, μέσω μελέτης που έχει ήδη εκπονηθεί και μέσω κονδυλίου ύψους 1 εκατ. ευρώ που διεκδικεί από το πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Η ανάπλαση

Η μελέτη ανάπλασης των 16 στρεμμάτων του πάρκου Γεωργιάδη περιλαμβάνει τη φύτευση 6,5 χιλιάδων νέων φυτών, την εγκατάσταση ενός ηλιακού ρολογιού, ενώ παράλληλα αλλάζουν τα υλικά επίστρωσης, ώστε να γίνουν πιο φιλικά στο περιβάλλον. Η παρέμβαση εκτιμάται ότι θα έχει χρόνο υλοποίησης εννέα μήνες, στη διάρκεια των οποίων ο σημαντικός αυτός κοινόχρηστος χώρος θα αποκτήσει περισσότερο χρώμα με τις νέες φυτεύσεις που προγραμματίζονται, θα γίνει ένας μεγάλος καθαρισμός, ώστε να αναδειχτεί ουσιαστικά το ενετικό τείχος, το οποίο σήμερα στο μεγαλύτερο τμήμα του παραμένει καλυμμένο, και παράλληλα θα βελτιωθούν οι προσβάσεις του πάρκου, ώστε να είναι εύκολη η διάβασή του από τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τι προβλέπει η μελέτη

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση προς το Σώμα, οι βασικοί άξονες της περιβαλλοντικής μελέτης για την ανάπλαση του πάρκου Γεωργιάδη είναι οι εξής:

• Αντικατάσταση των κατεστραμμένων στοιχείων του πάρκου.

• Δημιουργία ενός φιλικού πάρκου προς τα άτομα με κινητικές δυσκολίες.

• Περιβαλλοντική αναβάθμιση.

Ο Δήμος Ηρακλείου θα υποβάλει σχετική πρόταση στο ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση της πράξης, με τη μελέτη πιο αναλυτικά να περιλαμβάνει:

• Αντικατάσταση των κρασπέδων με νέα στα σημεία όπου απαιτείται.

• Αντικατάσταση του υφιστάμενου ασφαλτικού/σκυροδέματος, που σήμερα χρησιμοποιείται ως υλικό επίστρωσης των διαδρόμων με πατημένο χώμα και υδατοπερατό σκυρόδεμα, τα οποία είναι υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, υδατοπερατά, που επιτρέπουν τη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους και βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής.

• Προσβασιμότητα σε ΑμεΑ (διαμόρφωση ήπιων κλίσεων, δημιουργία οδηγών τυφλών, σήμανση κ.λπ.).

• Αντικατάσταση του αστικού εξοπλισμού με νέο (παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων).

• Εργασίες αναβάθμισης της παιδικής χαράς, ώστε να πάρει σχετική πιστοποίηση.

• Εμπλουτισμό πρασίνου και κατασκευή νέου δικτύου άρδευσης με την απαραίτητη υποδομή αποθήκευσης νερού.

Ανακύκλωση:

• Ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων (κλαδιά, φύλλα) μέσω της μεθόδου της κομποστοποίησης για την παραγωγή κομπόστ, που θα χρησιμοποιηθεί ως βελτιωτικό του εδάφους του πάρκου. Η κομποστοποίηση θα πραγματοποιείται μέσω ειδικών κάδων, που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του πάρκου, θα αποτελέσουν επιδεικτικό έργο βιοδιάσπασης υλικών και θα χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό μέσο στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών.

• Ανακύκλωση αστικών απορριμμάτων μέσω τοποθέτησης ειδικών κάδων, όπου θα διαχωρίζονται τα διάφορα υλικά (γυαλί, χαρτί, πλαστικό).

Στη Λότζια ευελπιστούν πως θα μπορέσουν να "αλιεύσουν" το μεγάλο ποσό του 1 εκατ. ευρώ μέσα από το ανταγωνιστικό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Ακόμα όμως κι αν αυτό τελικά δεν καταστεί εφικτό, στο Δήμο διαμηνύουν πως θα προχωρήσει η αναβάθμιση του πάρκου, χρηματοδοτούμενη είτε μέσα από το πρόγραμμα των αστικών αναπλάσεων, είτε από άλλη εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης.

Να θυμίσουμε ότι το πάρκο Γεωργιάδη στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου κατατάχθηκε πρόσφατα στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων ελληνικών πάρκων, σύμφωνα με αξιολόγηση που έκαναν εθελοντές του WWF.

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, συνολικά βαθμολογήθηκαν 887 χώροι πρασίνου σε 89 πόλεις της Ελλάδας, από περίπου 4.500 πολίτες που κατέβασαν την εφαρμογή της WWF για κινητά, WWF GreenSpaces.

Επιχειρησιακό πρόγραμμα

Στη σημερινή συνεδρίαση, η «αυλαία» της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης θα ανοίξει με την έγκριση της α' και β' φάσης του επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου Ηρακλείου 2015-2020.

Στο πρόγραμμα που καταθέτει ο Δήμος μετά από μεγάλη διαβούλευση με φορείς και δημοτικές κοινότητες, συλλόγους και πολίτες, ο στόχος, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, είναι σαφής: Να καταστεί το Ηράκλειο ως διεθνώς αναγνωρίσιμη περιοχή, ως κέντρο μινωικού πολιτισμού και ιδανικός τόπος για εργασία και κατοικία, ισχυρό διοικητικό, τουριστικό, εκπαιδευτικό, ερευνητικό, εμπορικό και μεταφορικό κέντρο.  

Προτομή του Γκαγκάριν

Μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν προς έγκριση σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση προτομής του αείμνηστου Ρώσου κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν στο Ηράκλειο, και συγκεκριμένα στον Καράβολα.

Η προτομή προτείνεται να τοποθετηθεί, στο πλαίσιο του Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα και Ελλάδας στη Ρωσία, και με έναυσμα τη συμπλήρωση 55 χρόνων από την ημέρα του ταξιδιού του Γκαγκάριν στο διάστημα.

Ρεπορτάζ : Mπάμπης Σαββίδης

Σχόλια