Ειδήσεις

Ο Αύγουστος του... αυτοκράτορα και των διακοπών

Παραδοσιακά ο Αύγουστος θεωρείται ο μήνας των μελτεμιών, παρά το γεγονός βεβαίως ότι ο φετινός καιρός με τις παραξενιές του έχει φέρει τα πάνω κάτω και σε αυτό. Είναι ο μήνας του τρύγου, εκείνος των διακοπών κυρίως για τους μεσογειακούς λαούς και φυσικά τους Έλληνες, ο μήνας της Παναγίας χάρη στη μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεως, το γνωστό σε όλους μας Δεκαπενταύγουστο, με τη μεγαλύτερη έξοδο της χρονιάς. Ο Αύγουστος της φτωχής ειδησεογραφίας, κάτι που μένει να αποδειχτεί φέτος, καθώς οι εξελίξεις είναι κατακλυσμιαίες σε όλα τα επίπεδα.

Αύγουστος λοιπόν, ο όγδοος μήνας του χρόνου, ο έκτος του Ρωμαϊκού ημερολογίου, εξ ου και Sextilis, όπως ήταν το αρχικό του όνομα. Ένας μήνας που φέρει το όνομα μιας από τις σημαντικότερες μορφές στη Ρωμαϊκή ιστορία, του αυτοκράτορα Αυγούστου, προς τιμήν του οποίου μετονομάστηκε τον 8ο π.Χ. αιώνα. Ο Αύγουστος είναι ο όγδοος μήνας του χρόνου τόσο στο Ιουλιανό όσο και στο Γρηγοριανό ημερολόγιο και ένας από τους επτά με 31 μέρες. Αρχικά ονομαζόταν Sextili, καθώς ήταν ο έκτος του Ρωμαϊκού ημερολογίου των δέκα μηνών, όταν το έτος ξεκινούσε το Μάρτιο με βάση τη μέτρηση του χρόνου που κατά παράδοση είχε ορίσει ο Ρωμύλος το 753 π.Χ.

Το 700 π.Χ. ο Αύγουστος έγινε ο όγδοος μήνας του χρόνου με 29 ημέρες, μετά την προσθήκη από το βασιλιά Νούμα Πομπίλιους του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Όταν ο Ιούλιος Καίσαρας δημιούργησε το δικό του, το Ιουλιανό ημερολόγιο, πρόσθεσε στον Αύγουστο άλλες δυο ημέρες το 45 π.Χ., χαρακτήρα που διατηρεί ως τα σήμερα. Τέλος, το 8 π.Χ., προς τιμήν του αυτοκράτορα Αυγούστου, πήρε το τελικό και σημερινό του όνομα. Ο λόγος, σύμφωνα με τη Ρωμαϊκή Σύγκλητο, ήταν ότι Αύγουστο σημειώθηκαν οι πιο μεγάλοι από τους θριάμβους του Αυγούστου, όπως η κατάκτηση της Αιγύπτου.

Αύγουστος, ο πρώτος αυτοκράτορας

Για την ιστορία, ο Αύγουστος, Γάιος Οκτάβιος Θουρίνος και γνωστός ως Γάιος Ιούλιος Καίσαρ Οκταβιανός, ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο οποίος κυβέρνησε από το 27 π.Χ. μέχρι το θάνατό του, το 14 μ.Χ. Για τη φετινή χρονιά ο Αύγουστος έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς είναι ο μήνας των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας και εκείνος που θα δει τα... προκαταρκτικά της διαπραγμάτευσης με τους "θεσμούς" για την περίφημη πια δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που θα επικεντρωθεί στο φλέγον ζήτημα των εργασιακών.

Ως εκ τούτου, παρά τις διακοπές, αναμένεται ότι θα είναι όχι μόνο καιρικά αλλά και ειδησεογραφικά... καυτός. Έως βεβαίως αποδείξεως του εναντίον. Επίσης, ας μην ξεχνάμε το αυγουστιάτικο φεγγάρι, την ομορφότερη πανσέληνο του χρόνου, και τις δεκάδες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν και στην Κρήτη, σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αλλά και πλατείες πολλών πόλεων και χωριών. Ο Αύγουστος έχει μια ιδιαίτερη αξία και για έναν επιπλέον... αστρονομικό λόγο. Είναι ο μήνας των θρυλικών Περσίδων, της πιο διάσημης βροχής διαττόντων της χρονιάς, λόγω της διαύγειας του ουρανού.

Και μια που μιλάμε για διάστημα, συμπληρώνονται τον Αύγουστο 50 χρόνια από τότε που το "Star Trek", η πιο διάσημη σειρά επιστημονικής φαντασίας, αρχικά τηλεοπτική και έπειτα κινηματογραφική, έκανε το ιστορικό ντεμπούτο της στις ασπρόμαυρες τηλεοράσεις της εποχής. Ποιος από εμάς δε θυμάται τον εαυτό του καθηλωμένο στους δέκτες για να παρακολουθήσει τις περιπέτειες του κυρίου Σποκ και του Κάπτεν Κερκ!

Ρεπορτάζ : Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια