Ειδήσεις

Παραλία Λισσού : Εκεί όπου το γαλάζιο συναντά το πράσινο

Λισσός: Τρία χιλιόμετρα δυστικά της Σούγιας Χανίων μια παραλία...επίγειος παράδεισος.

Η παραλία της Λισσού βρίσκεται στην τοποθεσία Άι-Κυρκός (Άγιος Κήρυκος) περίπου 71km νότια από τα Χανιά και 3 km δυτικά της Σούγιας, μέσα σε μια κατάφυτη κοιλάδα. Η Λισσός βρίσκεται στην θέση της αρχαίας Λισσού, η οποία ήταν επίνειο της πόλης Έλυρος, ερείπια της οποίας σώζονται στο χωριό Ροδοβάνι.

Η παραλία είναι ερημική, παντελώς ανοργάνωτη, με χοντρό βότσαλο και ανοικτή στους νοτιάδες. Δίπλα στην παραλία υπάρχουν αρκετά δέντρα που προσφέρουν σκιά στους λουόμενους. Η πρόσβαση στην παραλία της Λισσού γίνεται κυρίως με καραβάκι από τη Σούγια (20') ή με πεζοπορία (90'-120'). Το μονοπάτι από τη Σούγια περνάει μέσα από την αρχαία Λισσό. Κοντά στην παραλία βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Κήρυκου, το οποίο εορτάζει στις 15 Ιουλίου. Αν βρίσκεστε στην περιοχή την προηγούμενη ημέρα, αξίζει να συμμετέχετε στο πανηγύρι του Αγίου Κήρυκου. Βάρκες με προσκυνητές φτάνουν στην παραλία, ο κόσμος κατευθύνεται στην εκκλησία, συμμετέχει στη λειτουργία και στην συνέχεια στήνεται μεγάλο γλέντι.

Η αρχαία Λισσός

Η αρχαία Λισσός ήκμασε από τα Ελληνιστικά χρόνια έως και τον 9ο αιώνα, όταν καταστράφηκε από τους Σαρακηνούς. Ήταν διάσημη για το Ασκληπιείο της, όπου ασθενείς από όλη την Κρήτη έρχονταν για να θεραπευτούν από τα ιαματικά λουτρά του. Μπορείτε ακόμη να δείτε τα ψηφιδωτά πατώματα του Ασκληπιείου, το οποίο καταστράφηκε από σεισμό. Ακόμη, με μια βόλτα στην κοιλάδα της Λισσού θα δείτε ότι η περιοχή είναι διάσπαρτη με αρχαία ερείπια, όπως κιονόκρανα.

Θα δείτε και το ρωμαϊκό νεκροταφείο με τους καμαροσκέπαστους τάφους αλλά και απομεινάρια από το αρχαίο θέατρο . Στη περιοχή βρέθηκαν δεκάδες αγάλματα και νομίσματα της Λισσού, στοιχεία που δείχνουν πόσο ανεπτυγμένη ήταν η Λισσός. Τα κυριότερα είναι τα αγάλματα της Θεάς Υγείας, του Ασκληπειού και του Πλούτωνα, που σήμερα θα δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Πηγή: cretanbeaches.com

Σχόλια