Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το ανοσοποιητικό σύστημα της μέλλουσας μητέρας λειτουργεί λιγότερο αποδοτικά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος τροφιμογενών λοιμώξεων.
Διάφοροι μικροοργανισμοί, όπως βακτήρια, ιοί και παράσιτα, αλλά και μέταλλα ενδέχεται να διαπεράσουν τον πλακούντα και να βλάψουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο.
Τι να αποφεύγετε
- Μαλακά τυριά από μη παστεριωμένο γάλα: Κίνδυνος μόλυνσης από εσερίχια κόλι ή λιστέρια
- Ωμές ζύμες για μπισκότα ή κέικ: Κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα
- Ξιφίας, βασιλικό σκουμπρί, πλακολεπιδόψαρο: Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο
- Σούσι: Κίνδυνος μόλυνσης από παράσιτα ή βακτήρια
- Μη παστεριωμένοι χυμοί: Κίνδυνος μόλυνσης από εσερίχια κόλι
- Μη παστεριωμένο γάλα: Κίνδυνος μόλυνσης από καµπυλοβακτηρίδιο, εσερίχια κόλι, λιστέρια, σαλμονέλα
- Έτοιμες σαλάτες: Κίνδυνος μόλυνσης από λιστέρια
- Ωμά θαλασσινά (π.χ. στρείδια): Κίνδυνος μόλυνσης από το βακτήριο δονάκιο
- Ωμοί βλαστοί (π.χ. ραπανάκι, αλφάλφα): Κίνδυνος μόλυνσης από εσερίχια κόλι ή σαλμονέλα
Πηγή : onmed.gr