default-image

Έφηβη βιβλιόφιλη Κρητικιά με 22.000 φίλους στο instagram!

Κρήτη
Έφηβη βιβλιόφιλη Κρητικιά με 22.000 φίλους στο instagram!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς αμφιβολία τα smartphone και οι εφαρμογές που τα συνοδεύουν έχουν αλλάξει ριζικά τις ζωές μας τα τελευταία χρόνια. Ανεβάζουμε φωτογραφίες και σκέψεις μας στο twitter, το facebook, το instagram για να τις μοιραστούμε με χιλιάδες άλλους ανθρώπους από όλο τον κόσμο με τα ίδια ενδιαφέροντα. Σ' αυτή τη συγκυρία πολλοί νέοι - κυρίως- χρησιμοποιούν τις εφαρμογές για να προβάλλουν τον εαυτό τους, τα σωματικά τους προσόντα και να κερδίσουν απίστευτα πολλά χρήματα μέσα από αυτή την εφήμερη διαδικασία αυτοπροβολής.

Η Θωμαή Τέλλιου στο Άμστερνταμ μέσω του Erasmus για μαθητές

Στον αχανή κόσμο του διαδικτύου όμως υπάρχει μία 16χρονη Κρητικιά, η οποία χρησιμοποιεί τις εφαρμογές με τρόπο κάπως ασυνήθιστο και απρόσμενο για την ηλικία της. Η Θωμαή Τέλλιου, μαθήτρια στο Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, δεν φωτογραφίζει τον εαυτό της, το μανικιούρ, το μέικαπ ή τα ρούχα της. Δεν ανεβάζει σέλφι, ούτε περνάει ώρες μπροστά στον καθρέφτη για να βρει την κατάλληλη πόζα. "Ειδικά αυτό με τον καθρέφτη δεν το είχα ποτέ", λέει στο neakriti.gr σ' ένα διάλειμμα από την ασταμάτητη και τόσο επίπονη προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Συζητάει για τα βιβλία με 22.000 (!) φίλους

Η Θωμαή δημιούργησε πριν δύο χρόνια το λογαριασμό "lannistersbooks" (ευθεία αναφορά στο γνωστό οίκο του Game of Thrones) στο instagram όπου ανεβάζει τα βιβλία που διαβάζει και συζητάει γι' αυτά με 22.000 (!) φίλους απ' όλο τον κόσμο. "Ανέκαθεν μου άρεσε να διαβάζω βιβλία. Όμως, η αγάπη μου για το διάβασμα κορυφώθηκε όταν ήμουν 11 χρόνων, όταν διάβασα για το πρώτη φορά τα βιβλία της σειράς του Harry Potter", αναφέρει στη σύντομη κουβέντα που είχαμε μαζί της. Και συνεχίζει "Τα βιβλία αποτελούν ένα τεράστιο μέρος της ζωής μου, οπότε όταν δημιούργησα για πρώτη φορά λογαριασμό στο Instagram ξεκίνησα να φωτογραφίζω τα βιβλία και να ανεβάζω τις φωτογραφίες".

Οι φωτογραφίες με τα βιβλία που ανεβάζει έχουν μέχρι και 1600 like, ενώ συζητάει και ανταλλάσσει απόψεις με φίλους από όλο τον κόσμο - κυρίως στα αγγλικά. Εξάλλου, και τα περισσότερα από τα βιβλία που διαβάζει προτιμάει να τα διαβάζει στο πρωτότυπο, αγγλικά ή γερμανικά. Σε εξαιρετικές δε περιπτώσεις αγοράζει και τις δύο εκδόσεις του βιβλίου - αν π.χ. τις άρεσε πολύ.

Η 16χρονη Κρητικιά που έκανε το διάβασμα... πάθος

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται το χόμπι της 16χρονης μαθήτριας στην Ελλάδα που λιγότερο από το 10% του πληθυσμού της είναι συστηματικοί αναγνώστες, την Θωμαή δε φαίνεται να την νοιάζουν ιδιαίτερα οι αριθμοί. Μόνο οι λέξεις και οι σελίδες, τα εξώφυλλα, οι συγγραφείς και οι περιλήψεις στο οπισθόφυλλο. Πώς επιλέγει όμως τα βιβλία που θα διαβάσει;

"Κυρίως από συστάσεις φίλων και από Booktubers (Youtubers, των οποίων το κανάλι είναι αφιερωμένο στα βιβλία). Άλλες φορές επιλέγω τα βιβλία που διαβάζω εκείνη την περίοδο είτε βιβλία που έχω πρόσφατα αγοράσει. Ενώ, κάποιες φορές η επιλογή γίνεται τυχαία. Στο instagram όμως, προσπαθώ να ανεβάζω βιβλία τα οποία έχουν ωραίο εξώφυλλο, οπότε επιλέγω πάντα το πιο ωραίο".

Στην ερώτηση πόσα βιβλία διαβάζει κάθε εβδομάδα περίπου, απαντάει "το ρεκόρ μου είναι 5 βιβλία και οφείλω να ομολογήσω πως είμαι αρκετά υπερήφανη για αυτό μου το κατόρθωμα. Όμως, τώρα λόγω μαθημάτων ούτε ένα". Η λογοτεχνία ως ένα ακόμα θύμα των πανελλαδικών, λοιπόν.

Τα καλύτερα βιβλία

Καθώς μιλάμε για το αγαπημένο της θέμα, τα βιβλία, οι απαντήσεις βγαίνουν άμεσα και αβίαστα. Το αγαπημένο της βιβλίο και αυτό που προτείνει σε όλους να διαβάσουν είναι "Η κλέφτρα των βιβλίων" του Μάρκους Ζούζακ, το οποίο θεωρεί και "αρκετά αξιόλογο". Το αγαπημένο της είδος λογοτεχνίας είναι η επιστημονική και ιστορική φαντασία (Fantasy YA, historical fiction ).

Στην τελευταία ερώτηση, αν προτιμάει τα χάρτινα ή τα ηλεκτρονικά βιβλία, λέει "σίγουρα η αξία του χάρτινου βιβλίου είναι αναντικατάστατη, ωστόσο υπάρχουν φορές που λόγω της αγωνίας μου για την εξέλιξη της πλοκής, το διαβάζω διαδικτυακά όταν δεν το έχω ή δεν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα. Επίσης, συνήθως διαβάζω στο tablet, διότι μπορώ να το χρησιμοποιήσω χωρίς να έχω ανοιχτό το φως". Παρόλα αυτά όμως της αρέσουν και οι βόλτες στα "συμβατικά βιβλιοπωλεία, καθώς τα ενισχύω".

Φεύγοντας μας είπε σχετικά με τις σπουδές που θα ήθελε να κάνει "δεν έχω αποφασίσει ακόμα, αλλά η ομάδα προσανατολισμού που ανήκω είναι οι επιστήμες υγείας. Σίγουρα όμως ό,τι και να κάνω η αγάπη μου για τα βιβλία δεν θα σβήσει ποτέ".

Κι εμείς δεν έχουμε παρά να της ευχηθούμε να έχει στη φοιτητική και τη μετέπειτα ζωή της, επιτυχία ανάλογη με αυτή που έχει στο ψηφιακό κόσμο!

Ρεπορτάζ: Μαρία Αγαπάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News