default-image

Εύβοια: Στάχτη το μοναδικό πευκοδάσος

Ελλάδα
Εύβοια: Στάχτη το μοναδικό πευκοδάσος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, ενώ εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα, από τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Φαράκλα της Βόρειας Εύβοιας και έφτασε νότια της Λίμνης Ευβοίας.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Φαράκλα, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και δυσχέραιναν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης, εξαπλώθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να φτάσει πολύ κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Τέθηκε υπο έλεγχο

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης και εντός της ημέρας θα έχουν σβηστεί και τα τελευταία μέτωπα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται στην Εύβοια, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.

«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε ο υπουργός, και είπε ακόμη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή. Αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει το έργο τους στην περιοχή Κατούνια, περίπου δύο με τρία χιλιόμετρα από τη Λίμνη, που είναι και η τελευταία εστία.

20.000 καμένα στρέμματα δάσους

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη από την πύρινη λαίλαπα στη βόρεια Εύβοια. Το πύρινο μετωπο ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και υπάρχουν εκτιμήσεις για 20.000 καμένα στρέμματα δάσους.

«Με αυταπάρνηση οι πυροσβέστες και οι δασοπυροσβέστες δίνουν τη μάχη με τις φλόγες για την κατάσβεση της τεράστιας πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, που βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, απ΄όπου παρακολουθεί την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Μάχη με 120 πυροσβέστες

«Μέχρι τη δύση του ηλίου έξι αεροσκάφη, έξι ελικόπτερα και 120 πυροσβέστες, από την Ανδραβίδα, την Καρδίτσα, τη Λαμία, την Αθήνα και τον Πειραιά, έκαναν ό,τι είναι εφικτό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ο στόχος είναι τώρα τη νύχτα οι χερσαίες δυνάμεις πυρόσβεσης να μην αφήσουν τη φωτιά να επεκταθεί προς τα νότια, στο όρος Καντήλι».

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής εκτίμησε ότι δεν θα απειληθεί η Λίμνη Ευβοίας από την πυρκαγιά, παρ' ότι έχει φτάσει πολύ κοντά.

Πολλαπλά τα μέτωπα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στις Ερυθρές Αττικής που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου.Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες προκειμένου η φωτιά να μη πλησιάσει σε οικισμό που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά και στο Προσήλιο του δήμου Ανατολικής Μάνης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News