default-image

Μεγάλη πυρκαγιά στα Σαχτούρια Ρεθύμνου (video)

Ρέθυμνο
Μεγάλη πυρκαγιά στα Σαχτούρια Ρεθύμνου (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται από το μεσημέρι του Σαββάτου στα Σαχτούρια Ρεθύμνου. Στο σημείο επιχειρεί μεγάλη πυροσβεστική δύναμη, ωστόσο το έργο της πυρόσβεσης δυσκολεύουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και κάνουν τη φωτιά απρόβλεπτη.

Δύσκολη αναμένεται η νύχτα, αφού η φωτιά έχει "φουντώσει" και κατευθύνεται προς την Αγία Γαλήνη. Αυτή τη στιγμή στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, τουλάχιστον 8 Μποφόρ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το μέτωπο είναι ορατό από την ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, καθώς έχει αρχίσει να καίγεται η νότια πλευρά του βουνού, νότια από τους Μέλαμπες.

Εστίες φωτιάς υπάρχουν σε εκατοντάδες στρέμματα, ενώ στάχτη έχει γίνει μεγάλη χορτολιβαδική έκταση, καθώς και ελαιώνες. Κτηνοτρόφοι της περιοχής επίσης κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή, αφού έχουν καεί και μάντρες ζώων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Αγίου Βασιλείου κ. Ιωάννη Ταταράκη, στο κεντρικό δελτίο της "ΚΡΗΤΗ TV" και τη Νικολέτα Σφακιανάκη, η νύχτα αναμένεται δύσκολη, αφού η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη, λόγω των ισχυρών ανέμων», όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος, «ελικόπτερο έφτασε στην περιοχή, όμως οι καιρικές συνθήκες δεν του επέτρεψαν να κάνει ρίψεις».

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_guz7qxc8/

Εκκενώθηκε ο Άγιος Παύλος

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε αρχικά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Σαχτούρια και πήρε κατεύθυνση προς τον οικισμό Άγιος Παύλος, ο οποίος εκκενώθηκε προληπτικά, καθώς και προς τις Μέλαμπες. Οι φλόγες αποτεφρώνουν έκταση με χορτολιβαδική βλάστηση.

Επίσημα δόθηκε και εντολή να εκκενωθεί ο οικισμός του Αγίου Παύλου, όπως επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος κ. Ταταράκης, ενώ η φωτιά απειλεί και τους Μέλαμπες.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_nvzsw8qv/

Στο σημείο επιχειρούν 21 πυροσβεστικά οχήματα με 40 άνδρες, ενώ έχει ζητηθεί και ελικόπτερο για την κατάσβεσή της, ωστόσο λόγω των ανέμων δεν είναι εφικτή η συνδρομή του.  

Οι ισχυροί άνεμοι, δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών, με τη φωτιά να επεκτείνεται πολύ γρήγορα. Εντολή δόθηκε νωρίς το απόγευμα να απομακρυνθούν από το σημείο οι παραθεριστές, καθώς είναι τουριστικός προορισμός.

Σύμφωνα και με τον περιφερειακό διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης κ. Γιάννη Μαραγκάκη, «λόγω των δυνατών ανέμων, δύσκολη είναι και η συνδρομή ελικοπτέρου για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς», όπως ανέφερε ο ίδιος έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Ρέθυμνο και Χανιά, ενώ το έργο της πυρόσβεσης θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της νύκτας.

Σημειώνεται ότι τα Σαχτούρια, βρίσκονται σε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στην βορειοδυτική πλευρά του όρους Βουβάλα.

Στο κόκκινο ο συναγερμός για τις πυρκαγιές στην Κρήτη

Σήμα για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς για την Κυριακή σε διάφορες περιοχές της χώρας, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε ανακοίνωσή της της αναφέρει ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Κυριακή, για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

• Περιφέρεια Κρήτης (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ww.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News