Ειδήσεις

Αναπληρώτρια υπουργός εγκαινιάζει μουσείο στη Νεάπολη

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, θα βρεθεί την Κυριακή 31 Ιουλίου στην Κρήτη και συγκεκριμένα στη Νεάπολη, όπου στις 8 το βράδυ θα εγκαινιάσει το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της περιοχής.

Το Μουσείο ιδρύθηκε από την Πολιτιστική Λαογραφική Εταιρείας Απάνω Μεραμπέλλου (ΠΛΕΑΜ) το 1979. Ως το 2013 στεγαζόταν στο κτήριο της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας. Στο μεταξύ, το 2011 παραχωρήθηκε από το Δήμο Αγίου Νικολάου, τμήμα του Παλαιού Γυμνασίου Νεάπολης για τη στέγαση και την καλύτερη αξιοποίηση των εκθεμάτων του Μουσείου.

Χρειάστηκε ένα πρόγραμμα leader, η εθελοντική δράση επιστημόνων και η προσωπική εργασία μελών της ΠΛΕΑΜ για να φτάσουμε στα εγκαίνια της Κυριακής. Ο επισκέπτης ξεκινά την περιήγησή του από την αίθουσα της νεώτερης Ιστορίας σε τρεις ενότητες: α) Οθωμανική περίοδος- Κωστής Αδοσίδης πασάς, β) Κρητική Πολιτεία- Επανάσταση στο Θέρισσο και γ) Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος- Κατοχή- Αντίσταση.

Στις επόμενες αίθουσες ακολουθούν: α) Το αγροτικό σπίτι στο Μεραμπέλλο και οι τοπικές ενδυμασίες, β) Η Αγροτική και Ποιμενική ζωή, γ) Η εκπαίδευση, δ) Οι επαγγελματικές ασχολίες των κατοίκων, ε) Η υφαντική τέχνη, στ) Η θρησκευτική παράδοση και ζ) Η αστική διαβίωση στη Νεάπολη.

Τα εκθέματα του μουσείου προέρχονται κυρίως από δωρεές και δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να σχηματίσει μια πλήρη εικόνα της ζωής του Μεραμπέλλου από τον 19ο αι. και εξής. Στα αυριανά εγκαίνια θα μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι Δημήτρης Φιλιππίδης και Ανδρομάχη Γκαζή, οι οποίοι με τη δυνατότητα του λόγου και της γνώσης θα καθοδηγήσουν στην εμβάθυνση της αξίας αυτού του Μουσείου.

Καθώς τα εγκαίνια αποτελούν μεγάλο γεγονός για την περιοχή αναμένεται να παραστούν σύσωμες οι τοπικές αρχές: Μεταξύ των επισήμων που θα δώσουν το παρόν θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος και ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια