default-image

Η τεχνολογία έχει επιπτώσεις στη ανάπτυξη των παιδιών

Επιστήμη
Η τεχνολογία έχει επιπτώσεις στη ανάπτυξη των παιδιών

Ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την ομαλή σωματική ανάπτυξη των παιδιών, η αλόγιστη χρήση των συσκευών τελευταίας τεχνολογίας. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα προκαταρκτικά ευρήματα επιστημονικών μελετών από την Αυστραλία, που δείχνουν ότι η υπερβολική ενασχόληση των μικρών παιδιών με τα tablet, τα ipad και τις άλλες ψηφιακές συσκευές με οθόνες αφής, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά εμπόδια στην ανάπτυξη των μυών και των οστών.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πέντε χρόνια, αποκαλύπτει ότι όταν τα παιδιά παίζουν με κανονικά παιχνίδια κινούν - σε διάστημα 15 λεπτών - τα χέρια τους έξι φορές περισσότερο απ' ότι όταν βλέπουν τηλεόραση και τρεις φορές περισσότερο απ' ότι όταν παίζουν στο tablet. Επίσης, τα παιδιά που παίζουν με παιχνίδια κινούν, ολόκληρο το σώμα τους δύο φορές περισσότερο απ' ότι όταν χρησιμοποιούν το iPad και τρεις φορές περισσότερο απ' ό,τι όταν βλέπουν τηλεόραση.

«Τα σημερινά παιδιά περνούν περισσότερες ώρες καθισμένα απ' ότι τρέχοντας, με αποτέλεσμα να μην έχουν αντίληψη του χώρου. Επιπλέον το παιχνίδι σε καθιστή θέση κατά κανόνα συνοδεύεται από κακή στάση σώματος, που μπορεί να προκαλέσει πόνους», επισημαίνει ο Dr manual medicine αρθρώσεων και σπονδυλικής στήλης, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, φυσικοθεραπευτής, Γιώργος Γουδέβενος.

Και μπορεί για τον σύγχρονο άνθρωπο, η ζωή χωρίς τη χρήση συσκευών νέας τεχνολογίας να φαντάζει αδιανόητη, ωστόσο το γεγονός ότι όλο και περισσότερα παιδιά στα λεγόμενα «ανεπτυγμένα» κράτη εξοικειώνονται από πολύ νωρίς με τις συσκευές αυτές, θέτει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα σε επιφυλακή.

Πλήθος προβλημάτων από την κακή χρήση

Εξάλλου, οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών από την κακή χρήση των tablet, αλλά και των υπολογιστών και της τηλεόρασης δεν εξαντλούνται μόνο στη μυοσκελετική ανάπτυξη. Όπως ανέφερε μιλώντας στη «Νέα Κρήτη» ο παιδίατρος, Ζαχαρίας Στειακάκης, μελέτες φανερώνουν την ύπαρξη πληθώρας, ακόμη, προβλημάτων υγείας που παρατηρούνται από τη λανθασμένη χρήση των συσκευών με οθόνη.

Σύμφωνα με τον κ. Στειακάκη, η πολύωρη ενασχόληση των παιδιών με τις εν λόγω συσκευές μπορεί να οδηγήσει και στη βρώση τροφών που δεν είναι υγιεινές (snacks) και κατ' επέκταση στην παχυσαρκία. Επίσης, παρατηρούνται συχνοί πονοκέφαλοι, αλλά και προβλήματα όρασης (πόνος και κούραση στα μάτια, ξηροφθαλμία και δάκρυσμα).

Εξάλλου, μπορούν να παρατηρηθούν αρθαλγίες, όπως πόνοι στους καρπούς και στα δάκτυλα, στους ώμους, αλλά και δυσκαμψία στον αυχένα. Τα παιδιά που κάνουν αλόχιστη χρήση των συσκευών αυτών ενδέχεται, ακόμη, να υποφέρουν από τενοντίτιδες, από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, αλλά και να έχουν ανήσυχο ύπνο…

Υπολογιστές και παιδιά

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο κ. Στειακάκης κάνει λόγο για δύο συχνά λάθη που ευθύνονται για τις αρνητικές συνέπειες στην υγεία των παιδιών.

«Το πρώτο είναι το ότι τα παιδιά κάθονται πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή χωρίς να κινούνται ή να αλλάζουν θέση. Αυτό δημιουργεί υπερένταση και καταπόνηση στους μυς. Επίσης προκαλούνται βλάβες λόγω επαναλαμβανόμενων κινήσεων με εμπλοκή των ίδιων αρθρώσεων και μυών» μας λέει ο Ηρακλειώτης παιδίατρος, ο οποίος συμπληρώνει ότι το «δεύτερο πολύ συχνό λάθος είναι η κακή εργονομική κατάσταση του γραφείου ή του χώρου όπου το παιδί ασχολείται με τον υπολογιστή. Το να μην κάθεται ίσια, το να μην είναι τα μάτια του στο ίδιο επίπεδο με την οθόνη, το ποντίκι που μπορεί να μην είναι στο κατάλληλο μέγεθος για το χέρι του παιδιού, η ακόμη να μην είναι οι αγκώνες και τα γόνατα σε ορθή γωνία, μπορούν να προκαλέσουν σωματικές παθήσεις».

Πώς, όμως, μπορούν να προληφθούν όλες αυτές οι επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών μας;

Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά μας όταν κάθονται μπροστά στον υπολογιστή

• Η καρέκλα πρέπει να υποστηρίζει την πλάτη μας ώστε να βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση

• Τα πόδια πρέπει να πατάνε στο πάτωμα

• Οι καρποί πρέπει να στηρίζονται στο γραφείο

• Η οθόνη πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών

• Ο πήχης με τον βραχίονα πρέπει να σχηματίζει γωνία (κατά προτίμηση ορθή)

• Δεν πρέπει να υπάρχουν αντανακλάσεις πάνω στην οθόνη

• Κάντε συχνά διαλείμματα ανά μισάωρο ή ανά ώρα

• Με την χρήση αυτών των βασικών κανόνων μπορεί να επιτευχθεί η σωστή χρήση του υπολογιστή  χωρίς επιβάρυνση για την υγεία μας. 

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Στειακάκη, η τήρηση των βασικών αυτών κανόνων σε συνδυασμό με την όσο το δυνατόν λιγότερη ώρα ενασχόλησης με τον υπολογιστή, προλαμβάνει την επιβάρυνση της υγείας των παιδιών.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News